Συντάκτης: 


Δουλειά δεν είχε ο διάολος... Για τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν (αρμόδιος για τη Διεύρυνση) οι διεκδικήσεις των Τσάμηδων αποτελούν ένα από τα ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, με αποτέλεσμα να ανακινηθεί ένα θέμα που βρίσκεται θαμμένο στα σκουπίδια της Ιστορίας...

Ο Αυστριακός επίτροπος ρωτήθηκε από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη για μια κινητοποίηση του κόμματος των Τσάμηδων -συμμετέχει στην κυβέρνηση Ράμα- στην κεντρική πλατεία των Τιράνων με συνθήματα εχθρικά για την Ελλάδα, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία τον περασμένο Ιούνιο.

Η ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί αν η ως άνω πράξη του κυβερνητικού κόμματος συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, και εάν προτίθεται ο επίτροπος να λάβει υπόψη τα γεγονότα αυτά στην επόμενη έκθεση προόδου της Αλβανίας.

Στην απάντησή του, ο Αυστριακός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Επιτροπή έκρινε θετικά το γεγονός πως η συχνότητα των επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των αρχών της Αλβανίας και της Ελλάδας έχει αυξηθεί».

Και «επικροτεί το γεγονός ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων».

Ποια είναι αυτά; « Περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσάμικο ζήτημα».

Σφοδρή ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο χαρακτήρισε αναληθή και απαράδεκτη την απάντηση Χαν.

«Ως γνωστόν, τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας» αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «ο επίτροπος δείχνει ότι δεν ασκεί τον ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας, ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ενωσης».

Ερωτηθείσα πάντως χθες, η εκπρόσωπος του επιτρόπου επιχείρησε να μαζέψει κάπως το θέμα, αλλά και αυτή ανέφερε ότι «υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου (μεταξύ των δύο πλευρών) για εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις».
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top