Συντάκτης: Σωτήρης Μανιάτης

Την ανάγκη προστασίας των ειδησεογραφικών πρακτορείων από παράνομες αντιγραφές των ειδήσεών τους από μη συνδρομητές τους συζήτησαν στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ειδησεογραφικών Πρακτορείων που έγινε στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας

Η παράνομη αντιγραφή ειδήσεων από μη συνδρομητές των ειδησεογραφικών πρακτορείων ήταν το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη σύνοδο της ΕΑΝΑ (Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ειδησεογραφικών Πρακτορείων) στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου αποκαλύφθηκε ότι στην προτεινόμενη τροποποίηση για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό έχει παραλειφθεί και αναφέρεται μόνο η ανάγκη προστασίας των εκδοτών.

Οι 33 επικεφαλής, πρόεδροι και γενικοί διευθυντές εθνικών πρακτορείων που πήραν μέρος στη σύνοδο τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη δράση, ώστε να αντιμετωπιστεί το εκτεταμένο αυτό φαινόμενο της… πειρατείας ειδήσεων, δηλαδή η παράνομη αντιγραφή στο διαδίκτυο.

Και γι’ αυτό τον σκοπό επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρέπει να προστατεύσει πιο αποφασιστικά τα πρακτορεία ειδήσεων όσον αφορά την παράνομη αντιγραφή της εργασίας των δημοσιογράφων τους στο διαδίκτυο.

Είναι εντυπωσιακό ότι από την προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας της Ε.Ε. που υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει παραλειφθεί η ανάγκη προστασίας των πρακτορείων ειδήσεων από την παράνομη αντιγραφή της εργασίας τους στο διαδίκτυο.

Αυτό είπε ο εκπρόσωπος του γαλλικού πρακτορείου που τόνισε: «Το AFP έχει ήδη ενημερωθεί ότι στην πρόταση που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται μόνο η ανάγκη προστασίας των εκδοτών, ενώ έχουν ξεχαστεί τα πρακτορεία ειδήσεων».

Το AFP, πάντως, έχει ήδη καταθέσει στη γαλλική Γερουσία και τη Βουλή πρόταση για έναν νομικό μηχανισμό, με στόχο την επέκταση και στα πρακτορεία ειδήσεων του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, που επιτρέπει στους καλλιτέχνες να απαγορεύουν τη διάδοση του έργου τους χωρίς οικονομική ανταμοιβή.

Αυτός είναι ένας τρόπος για να αποτρέπει την «κλοπή» της εργασίας των δημοσιογράφων των πρακτορείων ειδήσεων, από διαδικτυακές πλατφόρμες-μη συνδρομητές τους.

Οπως, μάλιστα, δήλωσε και στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας της ΕΑΝΑ, Ερικ Νίλεν, προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ειδησεογραφικών Πρακτορείων, που θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριληφθούν και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στην πρόταση προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top