Σπίτια, τζάμια, αυλές και δρόμοι εγεμίσανε ζουμιά... ΣΤΑΦΥΛΟΠΟΛΕΜΟΣ Σταφυλόρωγες οι σφαίρες,/ το ντουφέκι μας κλαρί./ Μπαμ και μπουμ, αρχίζει η μάχη./ Κάντε πίσω, πίσω, εχθροί!// Μπαμ και μπουμ, χαλάει ο κόσμος/ και τραντάζει η γειτονιά./ Σπίτια, τζάμια, αυλές και δρόμοι/ εγεμίσανε ζουμιά.// Πλιτς και πλατς, ρώγα στη ρώγα,/ και φοβέρες και στριγκλιές./ Χάλια απ' την κορφή ως τα νύχια/ οι μικροί πολεμιστές.// Το πεδίο πατητήρι,/ μούστος βράζει η γειτονιά./ Κι ο Σεπτέμβρης ετοιμάζει/ τη μουσταλευριά.


ΣΚΕΤΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ μεσούντος του Οκτωβρίου αποδείχτηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή. Κικιρίκου κικιρί, σαν τα κοκόρια, οι πολιτικοί αρχηγοί εκτόξευσαν τους γνωστούς μύδρους εναντίον αλλήλων και χωρίς τσίπα παρουσίασαν μοναδικούς φταίχτες τους αντιπάλους τους, προσπαθώντας εις μάτην να κρύψουν ότι εφαρμόζουν ως κυβέρνηση τα ίδια κι απαράλλαχτα με όσα κατηγορούσαν απ' τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μασκαράδες κανονικοί, πα' να πει.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Ο Φλεβάρης έχει βάλει/ τη σφραγίδα «Καρναβάλι»./ Κι ύστερα φωνάζει: «Εμπρός,/ τώρα γλέντι και χορός!».// Μύτες γίνονται μυτάρες/ και τα αυτιά γίναν αυτάρες./ Να μαλλούρες και γυαλάκια,/ στοματάρες και μουστάκια.// Κι ανοίξαν κι οι ουρανοί,/ σεληνάνθρωποι, Αρειανοί/ κατεβήκαν με σβελτάδα/ και πατήσαν την Ελλάδα.// Ο Κωστάκης φουστανέλα/ παριστάνει τον Τζαβέλα./ Και μια βλάχα που περνάει/ της γιαγιάς ρούχα φοράει.// Καουμπόηδες, Χιονάτες,/ με παπούτσια γάτοι, γάτες,/ πειρατές και βασιλιάδες,/ μασκαράδες, μασκαράδες!// Ποπό! χρώματα, στολές,/ γέλια, θόρυβος, χαρές!/ Εμπα αγόρι, μπες κοπέλα/ στου καρναβαλιού την τρέλα.// Να 'χαμε όλη τη χρονιά/ χαρτοπόλεμο παιδιά!/ Μα κι οι Απόκριες κάθε μήνα,/ μουσικές και σερπαντίνα.// Κουτσοφλέβαρε λεβέντη/ τ' άναψες καλά το γλέντι./ Γρήγορα να φέρεις πάλι,/ χορό, γέλια, καρναβάλι.

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΙΧΟΙ υπογράφονται από τη Ρένα Καρθαίου, που, πλήρης ημερών, δραπέτευσε για το καρναβάλι των ουρανών σαν σήμερα στα 2005. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1935 και γρήγορα προσανατολίστηκε προς την παιδική λογοτεχνία, την οποία ανανέωσε τόσο θεματολογικά όσο και αισθητικά, βαδίζοντας στα χνάρια των Γεωργίου Βιζυηνού, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Βασίλη Ρώτα, κ.ά. Η ποίησή της περιγράφει, λες, με αλληγορικό τρόπο την πολιτική ζωή και τα κόμματα-σακαράκες που τη θεραπεύουν, αρρωσταίνοντάς την.

Η ΣΑΚΑΡΑΚΑ Γκραν και γκρουν και τρίκι τράκα.../ Δες, περνάει μια σακαράκα!/ Αγωνίζεται, μπαμ μπουμ,/ παλιοσίδερα χτυπούν.// Τρίκι τρακ στην ανηφόρα,/ προσπαθεί να πάρει φόρα./ Πουφ πουφ πουφ μέσα στη σκόνη,/ ξεφυσάει και ξεφουσκώνει.// Τρίκι τρακ και γκραν και γκρουν,/ ουφ, τα λάστιχα βογκούν./ Ξάφνου, παφ! έχουνε σκάσει/ κι έχει η γειτονιά ησυχάσει! Την κοπανάς ή δεν την κοπανάς όσο μακρύτερα γίνεται μετά απ' όλα αυτά; Ακόμα και στη σελήνη φτάνεις.

ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΙΣΣΑ Φεύγω, πάω στο φεγγάρι/ με βαλίτσες κι άλλα βάρη.// Παίρνω και μια σκούπα τόση,/ σκόνες, στάχτες να σαρώσει.// Είμαι εγώ νοικοκυρά/ και τα θέλω καθαρά.// Πάω να ρίξω χώμα σάκους/ σε κρατήρες και σε λάκκους.// Πάω αέρα, πάω νερό/ και λουλούδια ένα σωρό.// Πάω να φτιάξω μιαν αυλή/ φεγγαρίσια, στρογγυλή,// με πολλά μυριστικά, γλάστρες και βασιλικά.// Και στη μέση θα διαλέξω/ μια γαζία να φυτέψω,// να 'χει ολάνθιστους χρυσούς,/ μικροφέγγαρους ανθούς,// που το ολόγιομο φεγγάρι/ για παιδιά του θα τους πάρει.// Κι όταν το άρωμά τους νιώσει,/ μοναξιά δε θα ’χει τόση.// Αστροναύτισσα κινάω/ στο φεγγάρι για να πάω// κι αφού εκεί τα συγυρίσω,/ πάλι θα γυρίσω πίσω.

πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top