Φώτης Σιούμπουρας
Έναν σχεδόν αιώνα μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία διαμόρφωσε τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή μας, η αμφισβήτησή της από τον Ταγίπ Ερντογάν έρχεται να δημιουργήσει ακόμα έναν παράγοντα αστάθειας και αβεβαιότητας σε μια περιοχή ιδιαίτερα φορτισμένη και να δημιουργήσει αναμφίβολα δικαιολογημένες ανησυχίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης. Παλαιότερα και ο Ετσεβίτ και ο Οζάλ είχαν θέσει ανάλογο θέμα. Ο Ερντογάν, ως απόλυτος ηγεμών, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, συνεχίζει το επικίνδυνο παιγνίδι της γεωπολιτικής αστάθειας, μεαμφισβήτηση διεθνών συνθηκών,σε μια περιοχή που ήδη φλέγεται από συγκρούσεις και θρησκευτικούς φανατισμούς.

Η αναθεωρητική λογική του Τούρκου υπερ-εθνικιστή ηγεμόνα, πέρα από τις όποιες εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες που μπορεί να κρύβει, καθώς αμφισβητεί ευθέως τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ, ανοίγει ακόμα ένα παράθυρο διενέξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και όλα αυτά μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση και τα χαμόγελα Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Η αναφορά του Τούρκου προέδρου, εκτός από τα νησιά, και στην υφαλοκρηπίδα είναι προφανές ότι εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια τηςΤουρκίας να δημιουργεί γκρίζες ζώνες και να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.Έρχεται, μάλιστα, σε μια περίοδο που κυοφορούνται εξελίξεις στο Κυπριακό,ενώ είναι σε εξέλιξη και το μεγάλο «αγκάθι» του προσφυγικού.

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να υπενθυμίσει στον κ. Ερντογάν την ελληνικότητα της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης. Επέλεξε όμως –και ορθώς– να μη ρίξει λάδι στη φωτιά.Έχει σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο και οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες και να αναζητήσει όλες τις δυνατές συμμαχίες για να διασφαλίσει τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Με τα μέτωπα της οικονομικής κρίσης ανοιχτά, το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα τώρα είναι να ανοίξει και πάλι η ανοιχτή πληγή των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Του Φώτη Σιούμπουρα


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top