Ανοιχτα παραμένουν τρία προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δις. ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο. Ταυτόχρονα επεσήμανε πως το υπερταμείο θα πρέπει να έχει καταστεί πλήρως λειτουργικό στις αρχές του 2017.

Όπως ανέφερε ο Ε. Τσακαλώτος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM, τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο λεγόμενο EuroWorking Group. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν κυρίως, σύμφωνα με τον υπουργό, τον «ανασχεδιασμό» του χρέους. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 - παρ' όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018 - έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δις αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο χθεσινό νομοσχέδιο, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

Οι εξελίξεις για το χρέος είναι πολύ σημαντικές. Από την μερική ή ολική λύση του θέματος θα εξαρτηθεί όχι μόνο η πορεία της κυβέρνησης αλλά η πορεία της πατρίδας. Για να δούμε τι θα δούμε… 


  Γιάννης Παπαγιάννης


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top