Την άνοιξη του 1941, από 9-25 Μάρτη, ο Μουσολίνι εξαπέλυσε τη μεγάλη εαρινή του επίθεση που την είχε προαναγγείλει, ότι θα «έσπαζε τα πλευρά των Ελλήνων», όπως τον διαβεβαίωνε ο στρατηγός του Καμπαλέρο και όπως πίστευε και ο ίδιος που στηριζόταν στην υπεροπλία του στρατού του. Μετά την αποτυχία του ιταλικού στρατού να νικήσει στο κέντρο του αλβανικού μετώπου τον ελληνικό στρατό και να διασπάσει το μέτωπο, ο Γερμανός σύμμαχός του, ανήσυχος από τον Νοέμβριο του 1940, για την αποτυχία του Μουσολίνι να καταλάβει την Ελλάδα μετά από τις νικηφόρες μάχες του στρατού μας στην Ήπειρο και Πίνδο, αποφάσισε πλέον να επιτεθεί στην Ελλάδα και να καταλάβει όλη την βαλκανική. Πείσθηκε ότι ο σύμμαχός του αποτύγχανε διαρκώς. Είχε έντονη την ανησυχία να μην εγκαταστήσουν οι Aγγλοι βάσεις κατά πρώτον αεροπορικές στην Ελλάδα και βομβαρδίζουν τα πετρέλαια στη Ρουμανία, αλλά και να μην εγκαταστήσουν μέτωπο στη Μακεδονία, όπως στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και απο- τελούν απειλή εκ νώτων στη μελλοντική εκστρατεία στη Ρωσία, που ετοίμαζε κι ακόμη δεν την είχε εκ- δηλώσει. Αφού πλέον πείσθηκε, ότι ο σύμμαχός του στην εαρινή επίθεση, που είχε ετοιμάσει με 12 μεραρχίες, 400 κανόνια και 300 αεροπλάνα απέτυχε, πήρε την απόφαση να επιτεθεί στην Ελλάδα και η εκστρατεία – επίθεσή του άρχισε στις 6 Απριλίου 1941 και έληξε 31 Μαΐου του 1941 με την κατάληψη της Κρήτης, μέσα σε καταστροφές και οδύνη του ηρωικού λαού μας. 

Ο Χίτλερ είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει την επίθεση στη Ρωσία περί τα μέσα Μαΐου του 1941, αλλά εξαιτίας της διαθέσεως ισχυρών δυνάμεων στην εκστρατεία προς την Ελλάδα, την εκστρατεία προς Ρωσία την ξεκίνησε 22 Ιουνίου 1941, δηλαδή έξι εβδομάδες βραδύτερα. Αυτή η καθυστέρηση εκόστι- σε τη συντριβή της Γερμανίας στο ρωσικό μέτωπο, γιατί τους πρόλαβε ο ρωσικός χειμώνας μέσα Νοεμβρίου με τις λάσπες και τα χιόνια και θερμοκρασίες -25 βαθμούς στη ρωσική στέπα και προ της Μόσχας ν’ ανακοπεί η γερμανική ορμή, να κάνουν την πρώτη υποχώρηση και ο αστραπιαίος πόλεμος του Χίτλερ να υποστεί την 1η μεγάλη ήττα… Στις 27/4/1942 ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας «χαιρετισμός προς Ελληνες… (έλεγε) επολεμήσατε μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε… Ως Ρώσοι κερδίσαμε χάρις στη θυσία σας, χρόνο για ν’ αμυνθούμε. Σας ευγνωμονούμε». 

Ο στρατάρχης Φον Ρούνστεντ (διοικητής του νοτίου μετώπου ομάδος στρατιών στη Ν. Ρωσία (Ουκρανία) είπε στον Λίντελ Χαρτ δημοσιογράφο και ιστορικό στρατιωτικής ιστορίας, ότι «οι προπαρασκευές του στην ομάδα στρατιών του επιβραδύνθηκαν από την καθυστερημένη άφιξη των τεθωρακισμένων μεραρχιών του που έρχονταν από το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου». 

Η Ισπανία του Φράνκο, η Τουρκία δεν βγήκαν στον πόλεμο, γιατί σκέπτονταν διαφορετικά μετά την ηρωική αντίσταση της Ελλάδας. Ο Φράνκο μάλιστα δεν άφησε τους Γερμανούς (έστειλε ο Χίτλερ τον Φον Κανάρη να κάμει το αίτημά του για δεύτερη φορά) να περάσουν για να κτυπήσουν τους Αγγλους στο Γιβραλτάρ. Ακόμη οι Αγγλοι οργάνωσαν καλύτερα τη Μ. Ανατολή, Ιράκ, Συρία, Ιράν και Κύπρο. Τους δόθηκε η δυνατότητα να νικήσουν τους Ιταλούς στη Λιβύη. Γενικά ο αγώνας της Ελλάδας έδωσε θάρρος στους ελεύθερους και τους υπόδουλους λαούς. Επομένως υπήρξε πραγματικά μεγάλο ιστορικό γεγονός όχι μόνο για την ηθική του αξία αλλά και για την πραγμιτική του συμβολή. 

Το μήνυμα του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας «… ἐλευθεροῦτε πατρίδα, ἐλευθεροῦτε δε παῖδας, γυ- ναἰκας, θεῶν τε πατρώων ἔδη, θῆκας τε προγόνων· νῦν ὑπὲρ πάντων ὁ ἀγών» είναι διαχρονικό, γι’ αυτό και οι νέες γενιές να το διδάσκονται και να το ενστερνίζονται…
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top