Εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού σήμερα στη Βουλή, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τροποποιήθηκαν τα αρχικά σχέδια του οικονομικού επιτελείου για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό του προγράμματος (1,75% του ΑΕΠ).

Ωστόσο, η απόσταση που καλείται να καλύψει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους (έναντι του προβλεπόμενου στο πρόγραμμα φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ) παραμένει μεγάλη.

Το όπλο του είναι τα πρόσθετα έσοδα από τους φόρους που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι αλλά δεν εφαρμόστηκαν ακόμη, με κυριότερο την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα (συν 400 εκατ. ευρώ).

Αισιόδοξος είναι ο στόχος για την ανάπτυξη, που -σύμφωνα και με το πρόγραμμα- προβλέπεται στο 2,7% έναντι υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος.

Το προσχέδιο θα προβλέπει, επίσης, τη χορήγηση ποσού 670 εκατ. ευρώ για την καταβολή του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα επεκταθεί από την 1.1.2017 σε όλους τους νομούς της χώρας και θα καλύψει συνολικά 267.000 αδύναμα νοικοκυριά.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top