Συντάκτης: Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χάσει την εξουσία, οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πρώτη «πανηγυρική» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις.

Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός» είπε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι το διακύβευμα στην παρούσα φάση «δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από τον λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας».

«Η διαπλοκή θα δώσει ρέστα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες που προέκυπταν με το σταγονόμετρο, ενημέρωσε επίσης τα κορυφαία στελέχη του κόμματος για τις επαφές που είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, αλλά και για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Συνολικά, πάντως, υπογράμμισε ότι οι μάχες και στα δύο «μέτωπα» είναι «δύσκολες, αλλά προσερχόμαστε με τη δύναμη που μας δίνει η πεποίθηση ότι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον». Προειδοποίησε, μάλιστα, τα παριστάμενα στελέχη ότι «τις επόμενες μέρες η Ν.Δ. και η διαπλοκή θα δώσουν τα ρέστα τους για άλλη μια φορά».

Ο συσχετισμός των τάσεων στη νέα Πολιτική Γραμματεία καταδεικνύει το ήδη γνωστό, ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να συνδιαμορφώνονται και να στηρίζονται από τα στελέχη τουλάχιστον δύο τάσεων.

Στο μεν Πολιτικό Συμβούλιο η «Ενωτική Κίνηση» έχει τρία μέλη (Φωτεινή Βάκη, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος), οι «53+» έχουν επίσης τρία μέλη (Ράνια Σβίγκου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Τασία Χριστοδουλοπούλου) και η «Πλατφόρμα 2010» δύο μέλη (Ρένα Δούρου, Γιάννης Μπαλάφας). Από την ομάδα των ιστορικών στελεχών συμμετέχουν οι Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης, ενώ ξεχωριστή περίπτωση πρέπει να θεωρείται ο Γιάννης Δραγασάκης.

Οι συσχετισμοί στο εκτελεστικό

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, η «Ενωτική Κίνηση» αριθμεί έξι μέλη (Νάσος Ηλιόπουλος, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Εφη Καλαμαρά, Πέτρος Καραγεώργος, Γιάννης Μπουρνούς, Νίκος Σκορίνης), οι «53+» πέντε μέλη (Πέτρος Καλκανδής, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Υδραίος), η «Πλατφόρμα 2010» τέσσερα μέλη (Σία Αναγνωστοπούλου, Δημήτρης Δημητριάδης, Αγγελος Μανταδάκης, Αλέξης Χριστόπουλος), ενώ οι «πασοκογενείς» εκπροσωπούνται από τον Αντώνη Κοτσακά.

Πρόσθετο ενδιαφέρον προσδίδει στον νέο κομματικό «χάρτη» η παρέμβαση των «53+» με την οποία ύψωσαν τείχος προστασίας στον Πάνο Σκουρλέτη.

Μία μέρα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον συμπεριέλαβε στην πρότασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο οπότε οι «53+» τον πρότειναν, χωρίς όμως αντίκρισμα από τον υπουργό Ενέργειας, η ιστοσελίδα commonality.gr, που απηχεί τις απόψεις της τάσης, ανάρτησε κείμενο με τίτλο «Γιατί ο Πάνος Σκουρλέτης έχει δίκιο» και υπότιτλο «Να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα».

«Η μάχη και η σύγκρουση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, δεν είναι άλλη μια μάχη εντός του μνημονίου», σημείωσε ο συντάκτης, προσθέτοντας ότι «είναι -και πρέπει να είναι και στη συνέχεια- η κεντρικότερη μάχη για τον ρόλο που επιδιώκει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει στην κοινωνία για την παραγωγική και αναπτυξιακή προοπτική του τόπου».

Και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «καλό θα είναι αυτήν τη μάχη -το να κρατήσουμε ζωντανή την κοινωνία και τη δημόσια λειτουργία της οικονομίας και της παραγωγής- να τη δώσουμε όλοι μαζί. Αλλιώς, δεν θα μπορούμε μετά να λέμε για αριστερή πολιτική “στο περιθώριο των μνημονίων”. Θα έχουμε χάσει τα εργαλεία που θα μας την επιτρέπουν».

Αλέξης Τσίπρας στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο
Λύση για το χρέος... φέτος

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ζήτημα του ελληνικού χρέους «το συντομότερο» ζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ετήσιας Ευρωμεσογειακής Συνόδου, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016 και προειδοποίησε ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε όπλο της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί εάν δεν τηρηθούν οι σχετικές δεσμεύσεις των εταίρων και η λήψη μέτρων αναβληθεί για το β' εξάμηνο του 2017.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top