του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Σε ιδιότυπο πολιτικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ του σημερινού διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, και του προκατόχου του, Γιώργου Προβόπουλου, εξελίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες η συζήτηση που διεξάγεται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και ΜΜΕ. Η εκτόξευση αιχμών του ενός προς τον άλλον, στο πλαίσιο των μαρτυρικών καταθέσεων που έδωσαν με διαφορά μίας εβδομάδας, είχε τα χαρακτηριστικά μιας σύγκρουσης που ασφαλώς έρχεται από τα παλιά, αλλά αποκτά νέο ενδιαφέρον στην παρούσα συγκυρία. Κι αυτό δεδομένου ότι σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους και των δύο τα ονόματα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο παρασκηνιακών συζητήσεων αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας, σε περίπτωση που οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας απαιτήσουν τη συγκρότηση ενός άλλου σχήματος εξουσίας, με οικουμενική διάσταση. Δηλαδή, μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού, μετά από συνεννόηση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, στην οποία επικεφαλής θα βρεθεί ένας «νέος Παπαδήμος».

Στο ερώτημα «Ποιος θέλει να γίνει Παπαδήμος;» και ο νυν και ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της χώρας συγκεντρώνουν ταυτόσημα χαρακτηριστικά ως προς το τεχνοκρατικό τους παρελθόν, με τους καλά γνωρίζοντες τα πολιτικο-επιχειρηματικά παρασκήνια να υποστηρίζουν ότι και οι δύο φιλοδοξούν, αν απαιτηθεί από τις καταστάσεις, να αναλάβουν μεταβατική πρωθυπουργία, όπως το φθινόπωρο του 2011 ο προκάτοχός τους, Λουκάς Παπαδήμος, και παλαιότερα ο Ξενοφών Ζολώτας.

Προς τούτο, ο Γ. Στουρνάρας, όπως παραδέχθηκε προσφάτως στην Εξεταστική Επιτροπή, συμμετέχει σε δείπνα στο prive restaurant της ΤτΕ με παράγοντες του δημοσίου βίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, πρόκειται για τον Γ. Παπανδρέου, τον Αντ. Σαμαρά, τον Ευ. Βενιζέλο, πρώην υπουργούς του Κ. Σημίτη, ενδεχομένως και τον ίδιο, αλλά και τον πρώην συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου. «Θα καλώ όποιον θέλω», λέει ευθέως. Στις αρχές του καλοκαιριού συμμετείχε σε δείπνο υπό τον κ. Σημίτη με στελέχη του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ. Συχνά, δε, ανταλλάσσει επισκέψεις με τον Αντ. Σαμαρά, ενώ εσχάτως ολοκλήρωσε την οικοδόμηση «στέρεων σχέσεων» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οσο για τις επαφές του με το Μαξίμου, φαίνεται πως αποκαταστάθηκαν (σ.σ. για πόσο άραγε;) μετά την αιφνίδια εισαγγελική-φορολογική περιπέτεια της συζύγου του. Σημειώνεται ότι για τη λύση Στουρνάρα, στην παρούσα φάση, δεν θα είχε αντίρρηση ούτε ο συγκυβερνήτης του Αλ. Τσίπρα, Πάνος Καμμένος. Αντιθέτως, με τον Κ. Καραμανλή οι επαφές του κεντρικού τραπεζίτη είναι πολύ περιορισμένες – έως ανύπαρκτες.Σε επίπεδο πολιτικής επιρροής και στήριξης αμφότεροι απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη «αντικρουόμενων» συστημάτων εντός της χώρας και ισχυρών παραγόντων του δημόσιου βίου. Είναι γνωστό ότι ο Γ. Προβόπουλος, που ήταν επιλογή του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ως επικεφαλής της ΤτΕ ήταν ο άνθρωπος που «αποδόμησε» τους ισχυρισμούς της διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, ότι τάχα δεν γνώριζε την αλήθεια για την οικονομική κατάσταση της χώρας όταν ανήλθε στην εξουσία με το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν».

Εκ των υστέρων είχε αποκαλυφθεί ότι ο κ. Προβόπουλος ενημέρωνε εγκαίρως και με κάθε λεπτομέρεια τον Γ. Παπανδρέου, ακόμη και την περίοδο που ο τελευταίος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη, ο Γ. Στουρνάρας, που βρέθηκε στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας με τη στήριξη του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, στη δημόσια αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει για το ποιος φέρει την κύρια ευθύνη για την οικονομική κρίση στη χώρα είχε «αθωώσει» την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, αφήνοντας πολλές φορές να εννοηθεί ότι η κατάσταση ξέφυγε την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πλημμελή προσοχή που επεδείκνυε την ίδια περίοδο ο Γ. Προβόπουλος.

Την ίδια άποψη σε σχέση με τις ευθύνες του Κ. Καραμανλή διατύπωσε εκ νέου και κατά την εμφάνισή του στην Εξεταστική Επιτροπή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά η δημοσιονομική κρίση των ετών 2008-2010, που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους». 

Αλληλοκαρφώματα για τα δάνεια

Ο Γ. Προβόπουλος, που προηγήθηκε του Γ. Στουρνάρα στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και ΜΜΕ, καταφέρθηκε εναντίον του σημερινού διοικητή της ΤτΕ για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής. Ο Γ. Προβόπουλος, που ήταν στο τιμόνι της Τραπέζης της Ελλάδος το διάστημα που ο Γ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ισχυρίστηκε ότι είχε προειδοποιήσει τον τότε «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας και μετέπειτα διάδοχό του για την κατάσταση που επικρατούσε στην Τράπεζα Αττικής. Τις ευθύνες που του καταλόγισε ο Γ. Προβόπουλος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Γ. Στουρνάρας όχι μόνο δεν τις αναγνώρισε, αλλά όταν ρωτήθηκε σχετικώς στην Εξεταστική έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι ο «Γιώργος Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα».

Σημειωτέον ότι ο Αλ. Τσίπρας πριν αναλάβει τα ηνία της πρωθυπουργίας είχε κηρύξει ανένδοτο εναντίον του Γ. Στουρνάρα, και μάλιστα το Μαξίμου αναζητούσε τρόπους για την εκπαραθύρωσή του από τη θέση του διοικητή της ΤτΕ. Σημειωτέον ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, και με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, ο σημερινός πρωθυπουργός, για να καταδείξει την προτίμησή του στις ικανότητες του «καραμανλικού» τραπεζίτη Γ. Προβόπουλου, ζήτησε συνάντηση μαζί του.

Εκείνο που είχε προξενήσει εντύπωση ήταν πως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η Κουμουνδούρου εκθείαζε τον Γ. Προβόπουλο με non paper. Παρά το γεγονός, πάντως, ότι πλέον επικρατεί νηνεμία στις σχέσεις Μαξίμου-ΤτΕ, αυτό ενδέχεται να διαταραχθεί μετά την πρόσφατη εξέταση στη Βουλή του κ. Στουρνάρα. Ηδη ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, με επίκαιρη ερώτησή του στον πρωθυπουργό, ζητά να διαβιβαστούν στον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όσα αποκαλύφθηκαν για τους σκανδαλώδεις δανεισμούς της Attica Bank και τη θέση που έλαβε επί των θεμάτων αυτών ο Γ. Στουρνάρας, ενώ υπέβαλε αίτημα νέας κλήσης του στην Εξεταστική.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top