Με μια ετερόκλητη, κατακερματισμένη, χωρίς ενιαία διοίκηση και ισοδύναμη ισχύ πυρός, με εντελώς διαφορετικές επιδιώξεις και πολιτική στόχευση για κάθε "συνισταμένη" της, με την Τουρκία να προσπαθεί...

Με μια ετερόκλητη, κατακερματισμένη, χωρίς ενιαία διοίκηση και ισοδύναμη ισχύ πυρός, με εντελώς διαφορετικές επιδιώξεις και πολιτική στόχευση για κάθε «συνισταμένη» της, με την Τουρκία να προσπαθεί απροκάλυπτα να αναλάβει στρατιωτική δράση εντός της επικράτειας μιας κυρίαρχης χώρας και τον ΟΗΕ να φοβάται ανθρωπιστική τραγωδία, ξεδιπλώνεται από χθες σε πλήρη έκταση στο βόρειο Ιράκ η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ως γνωστόν, η πόλη, η δεύτερη μεγαλύτερη του Ιράκ με πλυθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων, έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους πριν από δύο χρόνια και έκτοτε παραμένει το πλέον ισχυρό προπύργιό τους.

Μέσα σε ένα χαοτικό σκηνικό με ρευστές και ασαφείς διαχωριστικές γραμμές για τους «αταίριαστους» πρωταγωνιστές του, οι οποίοι κινούνται με γνώμονα στενά συμφέροντα και επιδιώξεις, αντικατοπτρίζεται όλη η τραγική κατάρρευση της μεσανατολικής τάξης πραγμάτων. Η εκδίωξη της κακόβουλης δύναμης που ονομάζεται «Ισλαμικό Κράτος» φαίνεται πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά η τέλεια ευκαιρία για το ξαναμοίρασμα της πίτας σε μια περιοχή όπου μπλέκονται οι προαιώνιοι φόβοι της Άγκυρας για ένα μελλοντικό ανεξάρτητο κουρδικό κράτος με το δέλεαρ της πρόσβασης σε πλούσιους και ανεκμετάλλευτους ενεργειακούς πόρους.Πόλεμος μακράς διαρκείαςΣτην επιχείρηση συμμετέχουν ο ιρακινός στρατός, Αμερικανοί και... λοιπές δυνάμεις του «διεθνούς συνασπισμού» κατά του ISIS, πολιτοφυλακές Σιιτών που υποστηρίζονται από το Ιράν, Κούρδοι Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν και ένας άγνωστος αριθμός Τούρκων στρατιωτών.

Το βασικό σενάριο προβλέπει σταδιακή περικύκλωση της Μοσούλης περιμετρικά με αργές κινήσεις που παραπέμπουν στο σφίξιμο ενός βρόγχου ούτως ώστε να περιοριστούν οι απώλειες και στη συνέχεια διείσδυση των φίλιων δυνάμεων στο αστικό περιβάλλον με ανάληψη του ελέγχου της πόλης. Οι βασικοί φόβοι της ετερόκλητης συμμαχίας έχουν να κάνουν κυρίως με το ετοιμοπόλεμο των τζιχαντιστών, που διαθέτουν την ικανότητα να καταφεύγουν σε μια πληθώρα μη συμβατικών τακτικών μάχης, από ελεύθερους σκοπευτές και ναρκοθέτηση ως καμικάζι βομβιστές και κάθε είδους σαμποτάζ.

Ο νέος Αμερικανός διοικητής του «συνασπισμού» στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ προειδοποίησε πως «η μάχη θα είναι μακρά και δύσκολη» και απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τη χρονική διάρκειά της. Πιθανόν να διαρκέσει εβδομάδες, «ενδεχομένως και περισσότερο, η μάχη προδιαγράφεται μακρά και δύσκολη αλλά οι Ιρακινοί έχουν προετοιμασθεί και βρισκόμαστε στο πλευρό τους» είπε ο στρατηγός. Μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, τον Ιούνιο του 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες τελούν επικεφαλής διεθνούς συνασπισμού 60 χωρών οι οποίες πολεμούν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. Ο συνασπισμός διεξάγει κυρίως αεροπορικές επιδρομές και προσφέρει εκπαίδευση, όπλα και εξοπλισμό στις τοπικές δυνάμεις.

Στον ΟΗΕ πάντως, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Στίβεν Ο' Μπράιεν δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος για την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού της Μοσούλης τονίζοντας ότι μπορεί να παγιδευτεί στον εφιάλτη των διασταυρούμενων πυρών ή να γίνει στόχος ελεύθερων σκοπευτών.Κουρδική «επιχείρηση-αστραπή»Από τις πρώτες στρατιωτικές επιτυχίες της επιχείρησης ήταν εκείνη των Κούρδων, χθες. Με καλά συντονισμένες επιθετικές ενέργειες οι περίπου 4.000 Πεσμεργκά κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά στα ανατολικά της Μοσούλης εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι Κούρδοι προωθούνται σε συντονισμό με τις ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τη Μοσούλη από τα νότια, ενώ έχουν αεροπορική υποστήριξη από τον «διεθνή συνασπισμό».

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί επιβεβαίωσε ότι κατά την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων χαρακτηρίζοντας την επιτυχία αυτή «καμπή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ο αντισυνταγματάρχης των Πεσμεργκά Μοχάμαντ Ντάργουις είπε ότι στις κοινότητες που απελευθερώθηκαν υπάρχουν διάσπαρτες αυτοσχέδιες βόμβες, ενώ επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα καθυστερούν την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων.

Ο Μπαρζανί τόνισε ότι οι Κούρδοι δεν πρόκειται να μπουν στη Μοσούλη, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο των εδαφών που καταλαμβάνουν. Στο παρελθόν, Κούρδοι αξιωματούχοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι όλα τα εδάφη που θα καταλάβουν οι Πεσμεργκά θα ενσωματωθούν στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.Μπάστακας ο ΕρντογάνΜε αυτό τον φόβο καρφωμένο στο μυαλό του, δηλαδή το σενάριο μιας ευρύτερης κουρδικής αυτονομίας ενόσω το στρατιωτικό-διπλωματικό σκηνικό παραμένει ρευστό και ιδιαίτερα απρόβλεπτο στο βόρειο Ιράκ, ο Ερντογάν απαιτεί εκβιαστικά από Ιρακινούς και Αμερικανούς να συμμετάσχει η Τουρκία στην εκστρατεία για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Αντιπροσωπία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναχώρησε χθες εσπευσμένα για τη Βαγδάτη προκειμένου να πείσει τους Ιρακινούς να άρουν τις αντιρρήσεις τους σε τουρκική εμπλοκή στη Μοσούλη.

Σε μια ομιλία του χθες στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν αναρωτήθηκε «γιατί να μην μπει η Τουρκία στη Μοσούλη;» "Έχουμε σύνορα 350 χιλιομέτρων και δέχομαι απειλή, θα αποτελέσουμε μέρος της επιχείρησης, θα είμαστε στο τραπέζι. Είναι εκτός συζήτησης να μείνουμε απ' έξω» ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης:

Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top