Ήταν συνδυασμένη , παλιότερα, η παρουσία των Γάλλων στην Ελλάδα - στην οικονομική παρουσία αναφερόμαστε - με το σημαντικό μέγεθος, με την διεκδίκηση των πρώτων θέσεων στο οικονομικό προσκήνιο. Θυμηθείτε την Pechiney, επί χρόνια "οδηγό" των Ελληνικών εξαγωγών (βέβαια και με αφαίμαξη του ενεργειακού δυναμικού...). Θυμηθείτε πολύ πιο πρόσφατα την κυριαρχία των γαλλικών τραπεζών, με την Credit Agricole (τότε μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης) να έχει την Εμπορική, την Societe Generale την Γενική. Θυμηθείτε την Vinci να χτίζει την Γέφυρα Ριο/Αντίρριο, ύστερα να τρέχει αυτοκινητοδρόμους, ή την Transroute δίνει το αρχικό know -how στην Αττική Οδό. Θυμηθείτε ακόμη την Carrefour στον Μαρινόπουλο.... Ολα αυτά, παρελθόν.

Και όμως, οι Γάλλοι φαίνεται ότι επιμένουν - αν μη ότι κάνουν μια νέα απόπειρα παρουσίας. Και δεν αναφερόμαστε στον Γάλλο Jacques LePape που προαλείφεται ως επικεφαλής του ΥπερΤαμείου, ούτε για τον κυρίαρχο ρόλο Γάλλων στην Task Force (την θυμάστε;) όσον αφορά την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης. Αλλά για κάτι πολύ πιο φρέσκο, πιο ουσιαστικό. Ετσι, μετά την προ μηνών επίσημη επίσκεψη του Φρανσουά Ολλαντ στην Ελλάδα, η επιθυμία της Γαλλίας να "επανέλθει" λαμβάνει ήδη σάρκα και οστά. Στο κεντρικής σημασίας έργο του Αεροδρομίου του Καστελλίου, και η Vinci (με Ακτορα) και η Bouygues (με J+P και Aeroports de Paris) διεκδικούν δυναμικά, παράλληλα με Κινέζους, βέβαια, Ισπανούς, ακόμη και Ινδούς.

Εκει, δε, που η Carrefour τα παράτησε και έφυγε απο την συνεργασία με Μαρινόπουλο ("τα θέματα με την οικογένεια", λένε σιβυλλικά), τώρα η Leroy+Merlin η οποία σημειωτέον "προσγειώθηκε" στην Ελλάδα μόλις στο ξεκίνημα της κρίσης, τώρα (συνεργαζόμενη με Φουρλή.....) ανοίγει νέο - το μεγαλύτερο - κατάστημά της στην Κηφισίας, στο παλιό Cosmopolis. Σε εργαζομένους, "αντισταθμίζει" την απώλεια Carrefour - χώρια που η Leroy παραδοσιακά δεν απολύει/δεν υποχωρεί, με απώλειες προσωπικού Πιο πρωτοποριακό, προ μηνών είχε οργανωθεί απο τους Γάλλους μια εκδήλωση για προσέγγιση Γάλλων και Ελλήνων στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας: ένας φορέας ο οποίος λάνσαρε την ανακύκλωση σωσιβίων των προσφύγων που κατέφθαναν στα νησιά του Αιγαίου ώστε να γίνονται τσάντες και άλλα αντικείμενα "κέρδισε" την στήριξη της διεθνούς Ashoka και πάει να απογειωθεί ("αποδίδοντας" τα κέρδη στους οργανισμούς προσφύγων). ένας άλλος προωθεί οργάνωση συσσιτίων όπου οι ίδιοι οι πληθυσμοί μεταναστών/προσφύγων μαγειρεύουν (κατάλληλα) αποδεκτά φαγητά με πρώτες ύλες που τους προφέρονται.

Ήδη, αύριο οργανώνεται στο γαλλικό Ινστιτούτο ημέρα Περιβαλλοντικής Καινοτομίας, όπου θα παρουσιαστούν από συστήματα επεξεργασίας λυμάτων μέχρι τεχνολογία μετατροπής τηγανόλαδων σε biofuels, ή πάλι αξιοποίηση φυκιών για καθημερινά αντικείμενα.

Αυτή η (νέα) παρουσία των Γάλλων σε πολλαπλά επίπεδα - μην ξεχνούμε ότι η Suez είχε δείξει κεντρικό ενδιαφέρον γι την ΕΥΔΑΠ ωσότου "απομακρύνθηκε" λόγω ΣτΕ - έχει το ενδιαφέρον της.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top