Η θέση της κυβέρνησης είναι απλή: τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους πρέπει να οριστικοποιηθούν ταυτόχρονα με την περάτωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Και οι δύο αυτές ενέργειες πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να δοθεί «αέρας» στην ελληνική οικονομία για να «αναπνεύσει». Οι στόχοι, λοιπόν, σαφείς. Το πώς θα τα επιτύχει αυτά η Αθήνα είναι το βασικό ερώτημα.

Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει την πολιτική πρωτοβουλία να διεξαγάγει έναν πρώτο γύρο διερευνητικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους σήμερα στις Βρυξέλλες. Χτες το απόγευμα αναχώρησε από την Αθήνα ο πρωθυπουργός και συνάντησε αργά το βράδυ τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το κυρίως πρόγραμμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ξεκινά όμως από σήμερα το πρωί και θα είναι ιδιαίτερα έντονο.

Αρχικά θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικός στις πρωτοβουλίες της Αθήνας. Ακολούθως θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος επιθυμεί να ενισχύσει το προφίλ του εν όψει των δύσκολων προεδρικών εκλογών στη χώρα του.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συζητήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα ως πιθανός υποψήφιος καγκελάριος στις προσεχείς γερμανικές εκλογές.

Κατόπιν θα μεταβεί στο κτίριο της Ευρωβουλής, όπου θα έχει επαφές και με τους επικεφαλής των ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων, σε μια προσπάθεια να διαφανεί ξανά μια «μίνιμουμ» συμμαχία ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά και τους Πράσινους.

Το πρωί της Παρασκευής ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και μετά τη δεύτερη συνεδρία της συνόδου κορυφής θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Προετοιμασία

Το τι θα πει στους ηγέτες και τους αξιωματούχους ο Αλέξης Τσίπρας εξέτασαν χτες σε πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Αποφασίστηκε να τεθούν επί τάπητος τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να παρουσιαστούν με ακρίβεια οι δυνατότητες που θα δώσει η οριστικοποίηση των μέτρων για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και την επίτευξη ανάπτυξης.

Ούτως ή άλλως, τα όποια μέτρα, όπως προβλέπει η συμφωνία της 24ης Μαΐου, θα εφαρμοστούν εάν κριθεί αναγκαίο κατά τη λήξη του προγράμματος. Με αυτό το δεδομένο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην υποχρέωση εφαρμογής όσων προβλέπουν οι συμφωνίες από όλες τις πλευρές.

Από εκεί και πέρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για το προσφυγικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει στόχο να θέσει ξανά την ανάγκη για ενίσχυση της συνδρομής σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και την επίσπευση υλοποίησης της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε.

Αναφορικά με τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, η Ελλάδα φαίνεται ότι μοιράζεται κοινές θέσεις με την Ιταλία και ο πρωθυπουργός αναμένεται να εμφανιστεί επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα των κυρώσεων στη Ρωσία.

Βάσει μάλιστα της μικρής προόδου που έχει σημειωθεί στο μέτωπο της Ουκρανίας, η Αθήνα δεν αναμένει ιδιαίτερες εξελίξεις στις Βρυξέλλες, ενώ ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση του για την ανάγκη διεξαγωγής πρώτα από όλα πολιτικού διαλόγου, που θα περιλαμβάνει απαραίτητα τη Ρωσία, ώστε να εμπεδωθεί η ευρύτερη σταθερότητα.

Οσον αφορά τέλος την περίφημη συνθήκη CETA, που απελευθερώνει τομείς εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, η ελληνική κυβέρνηση βλέπει «σύννεφα» πάνω από την προσπάθεια κύρωσής της, καθώς διεξάγεται σύγκρουση ανάμεσα στη Γερμανία, που επιθυμεί άνοιγμα νέων αγορών ώστε να αυξήσει τις εξαγωγές της, και τη Γαλλία, που εκφράζει έντονο σκεπτικισμό για την έλλειψη ελέγχου που θα φέρει η συμφωνία.

Παραδοσιακά πάντως, η ελληνική πλευρά φαίνεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις ακούγοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επιφυλάξεις από το Παρίσι.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top