Προχθές ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ (€). Μέσα στις διατάξεις των προαπαιτούμενων υπάρχει και η μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΔΕΗ, Αττικό Μετρό και Κτηριακές Υποδομές στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών). Η ΕΔΗΣ λειτουργεί και δραστηριοποιείται υπό την ομπρέλα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του πολυνομοσχεδίου, είναι η υπαγωγή των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Η υπαγωγή τους στο ΤΑΙΠΕΔ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε αρκετούς οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς. Δικαιολογημένες αντιδράσεις λόγω του ότι το υδάτινο δυναμικό, συνιστά έναν από τους αξιολογότερους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της εθνικής μας οικονομίας. Οι αρμόδιοι υπουργοί και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκαν ότι θα προβούν σε νομοθετική προσθήκη, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.

Ο κοινός νους αδυνατεί να κατανοήσει, ότι, οι κλάδοι της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της πτηνοτροφίας και της δασοπονίας, που συναποτελούν τον πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας, συντελούν στην παραγωγή ενός αγροτικού προϊόντος 6,5 δις €, που αντιστοιχεί στην παραγωγή μόλις του 3,7% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της ελληνικής οικονομίας. Ανάμεσα στις οικονομικές δραστηριότητες που άμεσα σχετίζονται με τον κλάδο της δασοπονίας, είναι η προστασία και η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Αν και η χώρα μας διαθέτει αξιοσημείωτα αποθέματα υδάτινων πόρων και μάλιστα άριστης ποιότητας, εντούτοις τα αποθέματα αυτά παραμένουν ανεκμετάλλευτα και δεν αξιοποιούνται από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς. Κάθε χρόνο εκατομμύρια κυβικά μέτρα πόσιμου νερού χύνονται και χάνονται στη θάλασσα ή σε κόλπους σαν τον Κορινθιακό. Γάργαρα και πεντακάθαρα νερά που κατεβαίνουν από τα όροι της ορεινής Ελλάδας. Για παράδειγμα, μόνο από τον Σύθα ποταμό που πηγάζει από την Ζήρια και εκβάλλει στο Ξυλόκαστρο, ρέουν και χάνονται στον Κορινθιακό κόλπο δεκάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα πόσιμου νερού κάθε χρόνο. Κατά μήκος της ακτογραμμής των 140 χιλιομέτρων Ισθμού-Πάτρας, αρκετοί είναι οι ποταμοί και οι παραπόταμοι σαν τον Σύθα. Τα νερά αυτά που ετησίως εκτιμώνται σε πολλά εκατ. κυβικά μέτρα, με τα κατάλληλα έργα υποδομής θα μπορούσαν να συγκρατηθούν σε δεξαμενές και να μην χάνονται στα βάθη του Κορινθιακού.

Η αξιοποίηση του τεράστιου υδάτινου δυναμικού του ελλαδικού χώρου θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Η ποιότητα των υδάτινων πόρων του ελλαδικού χώρου είναι από τις καλύτερες παγκοσμίως. Ο συγκεκριμένος κλάδος της δασοπονίας θα μπορούσε να αποβεί πολύ συναλλαγματοφόρος για την ελληνική οικονομία. Η χώρα μας κατέχει κομβικής σημασίας γεωγραφική θέση, καθότι αρκετές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής υποφέρουν από μεγάλη έλλειψη πόσιμου νερού. Υπάρχουν χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που θα ήταν πρόθυμες να ανταλλάξουν ένα λίτρο νερού με δύο λίτρα πετρελαίου. Σκεφτείτε η Ελλάδα να εξήγαγε στη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, 200.000.000 τόνους πόσιμου νερού και να εισήγαγε αντίστοιχη ποσότητα πετρελαίου. Για παράδειγμα, αν για κάθε τόνο εξαγώγιμου πόσιμου νερού το εισπρακτικό όφελος ήταν 50 ευρώ, συνάγεται ότι η εξαγωγή 100.000.000 τόνων νερού θα απέφερε εισροή συναλλάγματος 5 δις ευρώ. Αναμφίβολα, η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει τους τεράστιους υδάτινους πόρους της και ταυτόχρονα να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των εξαγωγών πόσιμου νερού. Το νεράκι του Θεού είναι άφθονο σε αυτή την πανέμορφη χώρα και δεν χρειάζονται πολυεθνικές εταιρείες για την αξιοποίησή του. Αντίθετα, άνευ της τεχνολογικής υποστήριξης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, καμία χώρα του κόσμου σαν την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα οποιαδήποτε κοιτάσματα υδρογονανθράκων της.
 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top