Αμέτρητο μελάνι έχει χυθεί για την σοκολάτα σε σχέση με την υγεία. Κάνει τελικά καλό η σοκολάτα στην υγεία μας ή απλά μας παχαίνει; Και μιλάμε μόνο για την μαύρη ή γενικά την σοκολάτα; Τα ερωτήματα είναι πολλά. Μια νέα ανασκόπηση ερευνών όμως λύνει επιτέλους όλες τις απορίες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brown στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιολόγησαν στοιχεία από 19 ελεγχόμενες μελέτες που είχαν συμπεριλάβει συνολικά 1.131 άτομα που είχαν κατανάλωση φλαβονειδή από κακάο, ή εικονικό σκεύασμα (placebo).
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Nutrition, έδειξαν πως το κακάο που εμπεριέχει η σοκολάτα κάνει τελικά καλό στην υγεία μας.

Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Ξιαοτσεν Λιν και οι συνεργάτες της, όσοι είχαν καταναλώσει φλαβονοειδή, είτε είχαν φάει, είτε είχαν πιει το ελάχιστο 166 μικρογραμμάρια την ημέρα ή το περισσότερο 2.110 μικρογραμμάρια. Η κατανάλωση είτε είχε γίνει εντός δύο εβδομάδων, είτε εντός 12 μηνών.

Οι ειδικοί βέβαια τονίζουν πως ακόμα δεν είναι έτοιμοι να πουν ακριβώς πόση σοκολάτα και ποιο είδος σοκολάτας είναι αυτό που παρέχει οφέλη στον οργανισμό και εξισορροπεί τις αρνητικές επιπτώσεις της λόγω υπερκατανάλωσης.

Όπως λέει η Λιν «Όταν συνεκτιμούμε οφέλη και κινδύνους δεν πρέπει να αγνοούμε τις θερμίδες και τη ζάχαρη που περιέχει η σοκολάτα».

Η περιεκτικότητα των διαφόρων σοκολατοειδών προϊόντων σε φλαβονοειδή δεν είναι σταθερή. μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2011 στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry, είχε διαπιστώσει ότι τα επίπεδα φλαβονοειδών διαφέρουν πολύ μεταξύ των προϊόντων μαύρης σοκολάτας, αν και ήταν υψηλότερα από αυτά στις σοκολάτες γάλακτος ή τις λευκές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν εν τέλει ότι όσοι προσλάμβαναν φλαβονοειδή από κακάο είχαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ το σώμα τους έκανε επίσης καλύτερη δουλειά στον έλεγχο της φλεγμονής και του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η HDL («καλή») χοληστερόλη είχε αυξηθεί ελαφρώς στα άτομα που κατανάλωναν φλαβονοειδή από τροφές με βάση το κακάο.

Όπως εξηγεί η Λι «οι διαφορές αυτές ήταν από μικρές έως μέτριες αλλά σημαντικές από στατιστική άποψη. Επίσης, δείχνουν ότι οι επιδράσεις είναι ίδιες ανεξαρτήτως αν τα άτομα είναι υπέρβαρα ή έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας».

Διευκρινίζει όμως ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν το προφανές όφελος της σοκολάτας επηρέαζε με συγκεκριμένο τρόπο την υγεία των ανθρώπων, γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων εμφανών οφελών που μπορούν να έχουν επιρροή και στην μακροπρόθεσμη κατάσταση του ατόμου.

Προς το παρόν λοιπόν η Λι υπενθυμίζει ότι οι περισσότερες από τις μελέτες της ανασκόπησης είχαν εστιάσει στην μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι γνωστό ότι έχει υψηλά επίπεδα κακάο και λίγα ή καθόλου πρόσθετα σάκχαρα.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top