«Έρχεται τσουνάμι αντιδράσεων για τους πλειστηριασμούς»

Η ανακουφιστική πρόταση του Επίτιμου Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της αξίας των ακινήτων υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και Ανεξάρτητο Βουλευτή Αχαΐας, ο οποίος πάραυτα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομίας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής ζητάει να προσέλθουν στη συζήτηση και να δεσμευθούν από το βήμα της Βουλής ότι η ρηξικέλευθη και δίκαιη πρόταση του έμπειρου τραπεζίτη θα γίνει δεκτή από την Κυβέρνηση και θα εφαρμοσθεί για να σωθούν και να επανέλθουν στην κανονικότητα εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Η επίκαιρη ερώτηση του Ν. Νικολόπουλου στη Βουλή:

«Οι έκρυθμες καταστάσεις που παρατηρούνται στα Ειρηνοδικεία, με αφορμή πλειστηριασμούς ακινήτων κατά πολιτών, προοιωνίζονται πραγματικό τσουνάμι αντιδράσεων και ανεξέλεγκτων συμπεριφορών όταν η διαδικασία «φθάσει» σε μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας!

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς τάχθηκε αναφανδόν κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, γεγονός που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, γιατί πρόκειται για το «κεραμίδι» εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας που απέκτησαν το σπίτι της διαμονής τους με κόπους και θυσίες, αλλά τώρα με την κρίση αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Τόσο ο κ. Σάλλας, όσο και άλλοι έμπειροι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι υπάρχει τρόπος ν’ αποτραπούν οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας. Συγκεκριμένα, προτείνεται η καταβολή πολύ μικρότερου υπολοίπου του δανείου ετησίως.

Τονίζεται δε, ιδιαίτερα ότι με την πρόταση αυτή θα αποκατασταθεί, μίας μορφής, κοινωνική δικαιοσύνη έναντι όσων δεν έχουν κατοικία και πληρώνουν ενοίκιο, καθώς επίσης και έναντι των συνεπών δανειοληπτών, που αισθάνονται αδικημένοι.

Η συμβολική καταβολή ενός μικρού ποσού που μπορεί να γίνεται με παρακράτηση από μισθό, σύνταξη ή επίδομα, είναι δίκαιη και αντικειμενική. Μια τέτοια λύση, θ’ αποτελέσει προφανώς «βάλσαμο» για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, τώρα που βρισκόμαστε στην μνημονιακή κορύφωση της κρίσης.

Κατόπιν τούτων τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

1ον Είναι πράγματι «κόκκινη γραμμή» για την Κυβέρνηση η ματαίωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία;

2ον Αν ναι, ποιες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, για να καμφθεί η άκαμπτη, ενδεχομένως, στάση των δανειστών και ποιες δικλείδες ασφαλείας προτίθεσθε να επιβάλετε, για ν’ αποτραπεί κάθε «πονηριά», απαράδεκτη και «αρπακτική» πρόθεση των τραπεζών και των ξένων funds;»
Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top