Αγωγή σε τουρκικό δικαστήριο άσκησε η γερμανική Deutsche Welle για το υλικό της συνέντευξης δημοσιογράφου της με τον Τούρκο υπουργό Ακίφ Κιλίτς, το οποίο κατασχέθηκε πριν βγει από το υπουργείο το συνεργείο της DW επειδή «δεν άρεσαν» οι ερωτήσεις. To κανάλι σημείωσε ότι παρήλθαν ήδη δύο προθεσμίες που είχε δώσει ώστε να της επιστραφεί το υλικό και έτσι κίνησε χθες τις νομικές διαδικασίες. 

Το επίμαχο περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η ομάδα της εκ- πομπής Conflict Zone με τον παρουσιαστή Μισέλ Φρίντμαν πήγε να πάρει συνέντευξη από τον Τούρκο υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού, Ακίφ Κιλίτς. Ο Φρίντμαν έθεσε ερωτήσεις για την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο, τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις που ακολούθησαν, ζητήματα που αφορούν τον τύπο στην Τουρκία όπως και τη θέση της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία. Επιπλέον ο υπουργός κλήθηκε να εξηγήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και ορισμένες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά το τέλος της συνέντευξης ο υπουργός αποχαίρετησε τον κ. Φρίντμαν και βγήκε από την αίθουσα. Στη συνέχεια, μετά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου ανακοίνωσε ξαφνικά ότι δεν επρόκειτο να επιτραπεί η μετάδοση της συνέντευξης. Όταν ο κ. Φρίντμαν και η συνεργάτις του διαμαρτυρήθηκαν, υπάλληλοι του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού κατέσχεσαν το τηλεοπτικό υλικό, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της DW δεν επρόκειτο να φύγει από το υπουργείο με το συγκεκριμένο βίντεο. 

> Σε ό,τι αφορά τη λογοκρισία και τις απαγορεύσεις στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με την έκθεση διαφάνειας της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η Τουρκία έχει εκδώσει τον μεγαλύτερο αριθμό αφαίρεσης αναρτήσεων στον κόσμο. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η οποία εκδίδεται κάθε δύο χρόνια, στη διάρκεια Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2015, το 95% των ακυρωμένων λογαριασμών και το 90% των ακυρωμένων tweets παγκοσμίως, ήταν από την Τουρκία.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top