Τ ο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη συνεχιζόμενη αναστολή της συνθήκης Σένγκεν στις χώρες οι οποίες συμμετέχουν επικροτεί ο επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Γκίντερ Ετινγκερ. «Η Ευρώπη αντλεί τα σωστά διδάγματα από τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων», δήλωσε ο Ετινγκερ στην εφημερίδα Rheinische Post. Οι κανόνες του Δουβλίνου και του Σένγκεν ήταν «κανόνες για μια κανονική γειτονία», όταν δηλαδή ακόμα ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου ανέρχονταν συνολικά σε μερικές δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος. «Λόγω του πολέμου στη Συρία η κατάσταση όμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αλλάξει. Γι’ αυτό ήταν απλώς φυσική συνέπεια να αποχαιρετίσει η Ευρώπη το Δουβλίνο και το Σένγκεν», πρόσθεσε. 

Η κουλτούρα της φιλοξενίας όμως κατά βάση δεν τελείωσε, πρόσθεσε ο γερμανός Επίτροπος, «αλλά ο στόχος μας πρέπει να είναι να μην φτάσει ο αριθμός των προσφύγων στα περυσινά μεγέθη». 

Ο Ετινγκερ δήλωσε επίσης ότι θεωρεί αναγκαία την αύξηση των υπαλλήλων της Frontex κατά 5.000-8.000, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top