“Το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα” διαμηνύει ο Τόμσεν. Αντίστροφη μέτρηση για την αποδέσμευση των 2,8 δις.

Τι προθέσεις του επιτελείου της Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος μιλώντας σε συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον τόνισε μεταξύ άλλων πως «το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα. Η Γερμανία θα αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή μας στο πρόγραμμα ή όχι».

Αποστασιοποιημένοι με τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται να είναι στο Ταμείο σύμφωνα με την αίσθηση που αποκόμισαν ο συνομιλητές του Τόμσεν την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή δίνουν ελάχιστες πιθανότητες το ΔΝΤ να επιστρέψει στην χρηματοδότηση – παρά την επιμονή Γερμανίας, Ολλανδίας- κάτι που βάσει της συμφωνίας θα πρέπει να αποφασιστεί μέχρι το τέλος του 2016.

Λίγες ημέρες πριν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, Ευρωπαίος αξιωματούχος, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ σημειώνει πως δύο επιλογές υπάρχουν στον ορίζοντα: Ή θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορεί να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο ότι η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη.

Όταν η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ψήφισε για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προϋπόθεση. Ακόμα, όμως, δεν είναι διασφαλισμένη και τις προηγούμενες ημέρες βουλευτές των κομμάτων CDU και CSU εξέφρασαν την οργή τους, καθώς θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν.Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Real News Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου ενημέρωσαν πρόσφατα τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ – μετά και την “ακτινογραφία” της ελληνικής οικονομίας που έκαναν πρόσφατα οι τεχνοκράτες του Ταμείου στα πλαίσια του άρθρου 4- για τις χαμηλές προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Και οι δύο σε συνομιλητές τους ανέφεραν ότι δεν συμμερίζονται τα “ρόδινα” σενάρια της Κομισιόν και την υπεραισιοδοξία των Ευρωπαίων εταίρων, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα. Το ΔΝΤ έχει κάνει σαφές ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα. Αν δεν γίνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και δεν τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του.

Bloomberg: Το ΔΝΤ δεν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το 2017

Λίγες μέρες πριν δημοσίευμα του Bloomberg -που επικαλείτο ανώνυμη πηγή της Ευρωζώνης- υποστήριζε ότι το ΔΝΤ, δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, πριν από την διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε περίπτωση που επαληθευτεί, θα οδηγήσει σε απόλυτο εκτροχιασμό το ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε επανάληψη του δράματος που όλοι βιώσαμε στο α' εξάμηνο του 2015.

Το δημοσίευμα διέψευδε πλήρως, για μια ακόμη φορά, τις αισιόδοξες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι το θέμα του χρέους θα έχει λυθεί έως το τέλος του 2016 και ως εκ τούτου θα «ανοίξει ο δρόμος» για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον τον Οκτώβριο, ακόμη και εάν δεν λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η «ελληνική κυβέρνηση προχωρά στο χάρτη που χάραξε η συμφωνία του Μαΐου» και αναδεικνύουν δηλώσεις αξιωματούχων υποστηρικτικές προς τις ελληνικές θέσεις όπως οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Πιερ Μοσκοβισί ότι μετά την ολοκλήρωση της Β αξιολόγησης θα αρχίσει η συζήτηση για τα άμεσης και μεσοπρόθεσμης απόδοσης μέτρα μείωσης του χρέους.

Αντίστροφη μέτρηση για την αποδέσμευση των 2,8 δις

Προθεσμία μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου έχει η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις εκκρεμότητες, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε στις Βρυξέλλες πως μόνο αν υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα μπορέσει να δοθεί και το «πράσινο φως» για εκταμίευση της δόσης, στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου.

Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στα μέσα του μήνα θα φτάσουν στην Αθήνα οι θεσμοί για την δεύτερη αξιολόγηση, αφού πρώτα συνεδριάσει το Εuroworking Group κι αφού επικυρώσει την απόφαση το Eurogroup.

«Αγκάθι» παραμένει το θέμα του χρέους. Την άποψη ότι οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως οριστική λύση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά.

Σε συνέντευξή του ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι «η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση. Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι».


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top