Συντάκτης: 


Για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν κατηγορούνται ο λογιστής της «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος» και οι συνεργάτες του μετά από σχετική ποινική δίωξη που ασκήθηκε χθες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Της δίωξης προηγήθηκε έρευνα τόσο της Οικονομικής Αστυνομίας όσο και των εισαγγελικών αρχών.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από μέλος της Τεκτονικής Στοάς που μίλησε για παρατυπίες στη διαχείριση των συνδρομών των μελών.

Η Οικονομική Αστυνομία διαπίστωσε «διαρροές» δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατά τη διάρκεια των ετών 2006-2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα προέκυψε ακόμα ότι η Στοά δεν κατέβαλλε ΦΠΑ και ότι δεν είχε εκδώσει καν ΑΦΜ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήδη το ΣΔΟΕ προχώρησε στον άμεσο καταλογισμό απόδοσης ΦΠΑ, ύψους 28.000 ευρώ.

Απορίες ωστόσο δημιουργεί ο συσχετισμός μιας υπόθεσης που αφορά καταγγελία για διασπάθιση από τη διοίκηση εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος εικοσαετίας με την υπόθεση καταγγελίας μελών της διοίκησης εναντίον του λογιστή για μη απόδοση ΦΠΑ μερικών χιλιάδων ευρώ.


Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο η «Εφ.Συν.» είχε αναφερθεί στις καταγγελίες για τη διαχειριστική αδιαφάνεια της «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος».

Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2014 κατατέθηκε αναφορά του Μ. Πετρόπουλου -μέλους του Τεκτονικού Ιδρύματος- στην Εισαγγελία Πρωτοδικών «για παράνομες πράξεις επί ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την οικονομική διαχείριση των εμπλεκομένων: Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, του σωματείου Τεκτονική Αδελφότητα, του Τεκτονικού Ιδρύματος και των διοικήσεών τους, που αποτελούνται από φυσικά πρόσωπα που εναλλάσσονται στη διοίκηση των παραπάνω». Οταν έγινε γνωστή η συγκεκριμένη αναφορά, ο υπογράφων και τα μέλη που συντάχτηκαν με το αίτημά του διαγράφτηκαν από το 11μελές συμβούλιο.
Διαχείριση

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, «το Τεκτονικό Ιδρυμα ήταν ο αποδέκτης επί σειρά ετών εκατομμυρίων ευρώ που εισπράττονταν πανελλαδικά από τα χιλιάδες μέλη τεκτονικών στοών.

Τα ποσά αυτά με εντολή των μελών της διοίκησης της ΜΣΤΕ, κατά τρόπο μη σύννομο, συγκεντρώνονταν σε μετρητά (για πολλά έτη), τοποθετούνταν από τα μέλη των εκάστοτε διοικήσεων της ΜΣΤΕ ακόμη και σε προσωπικούς τους λογαριασμούς, αργότερα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν τα μέλη της διοίκησης της ΜΣΤΕ, άλλα δε εμφανίζονταν να μεταφέρονται στο Τεκτονικό Ιδρυμα και κατόπιν χρησιμοποιούνταν χωρίς καμία διαφάνεια για "φιλανθρωπικούς σκοπούς εν γένει". Οι αποδέκτες των ποσών άλλαζαν ανάλογα με τον οικονομικό σχεδιασμό της Διοίκησης».

Πέρα όμως από τις καταγγελίες των διαγραφέντων μελών, προέκυψαν και σημαντικά ευρήματα έκθεσης (2014) της ελεγκτικής εταιρείας DELOITTE (που έγινε με εντολή της διοίκησης του Ιδρύματος), τα οποία φαίνεται να αφορούν σειρά πολύ σοβαρών ζητημάτων δημόσιου συμφέροντος. Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι «μπορεί να προκληθεί σύγχυση λόγω ταυτότητας της επωνυμίας της ένωσης προσώπων “Μεγάλη Στοά της Ελλάδος” και του διακριτικού τίτλου (Μεγάλη Στοά της Ελλάδος) που χρησιμοποιείται από το σωματείο Τεκτονική Αδελφότητα [...]».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ισολογισμούς προκύπτει ότι τα έσοδα του σωματείου από δωρεές και εισφορές μελών ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top