Τα τελευταία τρία χρόνια γίναμε μάρτυρες της προσπάθειας του Μ.Ομπάμα για την επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ και της Δύσης με το Ιράν.Η προσέγγιση αυτή έγινε στηρίχθηκε σε δύο άξονες, ο ένας ήταν η άρση του εμπάργκο και ο δεύτερος η διευθέτηση του προβλήματος που αφορούσε στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με την σύσταση μιας διεθνούς επιτροπής η οποία φιλοδοξεί να επιτηρήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Ιράν για την χρησιμοποίηση του πυρηνικού του προγράμματος μόνο για ειρηνικές εφαρμογές.

Το σιιτκό Ιράν με τον πληθυσμό των περίπου 80 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί το μοναδικό φόβητρο των σουνιτών Σαουδαράβων-Καταριανών-Κουβετιανών , των ΗΑΕ αλλά και του Ισραήλ.
Το Ιράν και ειδικά μετά την άρση του εμπάργκο δυναμώνει οικονομικά με τις εξαγωγές αερίου και πετρελαίου και έτσι μπορεί να χρηματοδοτεί την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων του στην Συρία όπου πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ εναντίον των μισθοφόρων των σουνιτικών αραβικών χωρών της Αραβικής χερσονήσου.

Το Ιράν επίσης χρηματοδοτεί και ελέγχει την σιιτική οργάνωση Χεζμπολά η οποία δραστηριοποιείται στον Λίβανο και η οποία αποτελεί οργάνωση με πολιτικό και παραστρατιωτικό τμήμα.
Η Χεζμπολά με το πολιτικό τμήμα αποτελεί τον καταλύτη στο χαοτικό πολιτικό σκηνικό του Λιβάνου ως το »μακρύ χέρι» της Συρίας και του Ιραν στην χώρα και με το παραστρατιωτικό τμήμα προκαλεί και απειλεί το Ισραήλ αλλά και βοηθά τον Άσαντ στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.
H Χεζμπολά επίσης πολεμάει στο πλευρό του Άσαντ στην Συρία με θεαματικές επιτυχίες αλλά και πολλά θύματα. Ηγέτης της είναι ο σιίτης κληρικός Σείχης Νασράλα.
Η Χεζμπολά όπως είπαμε αποτελεί παράρτημα του σιιτικού ιρανικού θεοκρατικού καθεστώτος στον Λίβανο και στο ιδρυτικό καταστατικό της περιγράφει ως αντικειμενικό σκοπό της ύπαρξης της » την καταστροφή του Ισραήλ».Τελευταία φορά που η Χεζμπολά πολέμησε με το Ισραήλ συμπαρασύροντας τον Λίβανο σε περιπέτειες ήταν το 2016 


ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΕΖΜΠΟΛΆ -ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ 2006
Το Ιράν επίσης διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στον κόσμο τα οποία όμως μοιράζεται στην θαλάσσια περιοχή του Περσικού κόλπου και συγκεκριμένα με το Κατάρ με το οποίο συνορεύει στην θάλασσα.Είναι εύκολο κανείς να καταλάβει ότι Κατάρ και Ιράν βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης όχι μόνο για τις θρησκευτικές διαφορές σιιτών -σουνιτών αλλά και για πιο απτά θέματα όπως τα κοιτάσματα αερίου.

ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΤΑΡ-ΙΡΑΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Το Κατάρ είναι μια χώρα των 300,000 κατοίκων και το Ιραν των 80 εκατομμυρίων.Βέβαια το Κατάρ είναι πλουσιότερο και όπως ίσως γνωρίζετε χρηματοδοτεί την Τουρκία και τον πόλεμο στην Συρία.
Το Ιράν επίσης ενώνει την Κασπία θάλασσα με τον Περσικό κόλπο και τον Ινδικό ωκεανό,συνορεύει με το Αφγανιστάν, την Τουρκία και την Μ.Ανατολή και αποτελεί τον μόνο χερσαίο διάδρομο από την Κίνα προς τα κοιτάσματα της τελευταίας.
Το Ιράν είναι απαραίτητο για την Ρωσία εφόσον η ένταξη του στην ευρασιατική ένωση θα δώσει την δυνατότητα στην Ρωσία να αποκτησει έξοδο προς τον Ινδικό Ωκεανό, να αποκτήσει τον έλεγχο του Πακιστάν και Αφγανιστάν, να αποκτήσει τον έλεγχο της Μ.Ανατολής. Εαν μάλιστα η Ρωσία εισβάλει στην Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν, κάτι που σκοπεύει να κάνει σύντομα, 


Γιατί η Ρωσία θα εισβάλει στην Γεωργία-Τουρκία- Μ.Ανατολή – Ο ρόλος της Κίνας για την επιτάχυνση των εξελίξεωνhttps://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/03/blog-post_24.html
και αφου καταλάβει τις παραπάνω χώρες με επιτηρητή την συμμαχική Αρμενία, τότε θα μπορεί να μέσω Ιράν ενώσει τον βόρειο ωκεανό με τον Ινδικό .
Το σιιτκό Ιράν ως πρελούδιο της γενικευμένης σύγκρουσης με τους σουνίτες Σαουδάραβες και Καταριανούς αλλα΄και ως πρελούδιο της τελικης προσχώρησης του στην ευρασιατική συμμαχία της Ρωσίας στηρίζει τους σιίτες Χουτι της Υεμένης στον πόλεμο εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. 


Η ΡΩΣΙΑ ΜΕΣΩ ΥΕΜΕΝΗΣ ΘΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ- ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΝhttps://hellenicsunrise.blogspot.gr/2015/03/blog-post_31.html
Το Ιράν αποτελεί τον μεγαλύτερο μπελά για την νεοεποχίτικη συμμαχία των πλουσίων Αράβων και ΗΠΑ μετά την Ρωσία.
Το Ιράν ελέγχει και τους σιιτκούς πληθυσμούς του νότιου Ιράκ οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στον ιρακινό νότο, κάτι που ανησυχεί σφόδρα τους Τούρκους και ΗΠΑ την στιγμή που οι μεν πρωτοι ετοιμάζονται για εισβολή στο βόρειο Ιράκ – Μοσούλη και οι μεν δεύτεροι βλέπουν την ιρακινή κυβέρνηση του Αλ Μαλίκι να καταρρέει χωρίς να έχει έλεγχο ούτε στον βορά ( Κουρδοι αυτονομημένοι) όσο και στον νότο (σιίτες ελεγχόμενοι απο το Ιράν)

Ωστόσο το Ιραν έχει και αυτό τις αδυναμίες του όπως η σύνθεση του πληθυσμού του που σε ποσοστό περίπου 20% αποτελείται από κατοίκους που θεωρούν τους εαυτούς τους ως Αζερμπαιτζανούς.Το Ιράν θεωρεί το Αζερμπαϊτζάν ως Ιρανικό έδαφος το οποίο αποσπάστηκε από την Σοβιετική Ένωση. Η διαμάχη Ιράν-Αζερμπαϊτζάν θυμίζει πολύ την διαμάχη Ελλάδας -Σκοπίων. Το Αζερμπαϊτζάν πήρε το όνομα του από την ομώνυμη νότια περιοχή του , στα σύνορα με το Ιράν.Το δε Ιράν αρνείται να αποκαλεί το Αζερμπαϊτζάν με το όνομα αυτό και επίσημα το αναφέρει με το όνομα της πρωτεύουσας του, Μπακού. 


Οι διαφορές των δύο χωρών δεν έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε σοβαρές επιπλοκές πέραν του διπλωματικού επιπέδου. Το Αζερμπαϊτζάν εχει ήδη αρκετά προβλήματα με το Ναγκόρνο Καραμπάχ ή Αρτσάχ , μια περιοχή μέσα στην επικράτεια του η οποία κατοικείται από Αρμένιους και έχει αυτονομηθεί και η οποία αποτελεί την αιτία για μικρης έκτασης αλλά μεγάλης σφοδρότητας συνοριακά επεισόδια με την Αρμενια τα οποία στην ουσία αποτελούν πολεμικές συγκρούσεις περιορισμένης διάρκειας.Τελευταία φορά που Αρμενια και Αζερμπαϊτζάν ήρθαν σε κρίση με ανταλλαγή πυρών ήταν τον Απρίλιο του 2016.Η κρίση τελικά διευθετήθηκε με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και του Ιράν. Ωστόσο τον ίδιο Απρίλιο οι τζιχαντιστές στην Συρία χτύπησαν χωρίς να υπάρχει αδήριτη τακτική ανάγκη τις συνοικίες των Αρμενίων στο Χαλέπι.Πολλοί Αρμενιοι ζούνε στην Συρία όπου κατέφυγαν μετά την γενοκτονία τους από τους Τούρκους στις αρχές του 20ου αιώνα.Πολλοί Αρμένιοι της Συρίας έχουν ήδη καταφύγει στην Αρμενία γεμάτοι μίσος και η Αρμενία με την σειρά της τους έχει αποστείλει να κατοικήσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ .
Ο λόγος που το Αζερμπαϊτζάν δεν θέλει να προκαλέσει το Ιράν, ή μάλλον ο λόγος που οι ΗΠΑ δεν θέλουν το Αζερμπαϊτζάν να προκαλέσει το Ιράν, είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί την τελευταία ελπίδα της Γερμανίας για ενεργειακή απεξάρτηση.Τα κοιτάσματα της Κασπίας θάλασσας θα διοχετευτούν δια μέσω του ΤΑΡ στην Ευρωπη και έτσι η Γερμανία νομίζει ότι θα μπορέσει να ξεφύγει από τον αναγκαστικό εναγκαλισμό της με την Ρωσία του δύστροπου κ. Πούτιν. 

Βέβαια τα κοιτάσματα της Κασπίας δεν πρόκειται ποτέ να επαρκέσουν αλλά οι Γερμανοι δεν εχουν άλλη λύση.
Το Ιράν αποτελεί το φόβητρο των ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας-Κατάρ και Ισραήλ και δεν υπάρχει τίποτα με το οποίο θα μπορούσαν οι εχθροί του να το αποσταθεροποιήσουν. Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν αποδειχθεί άτρωτο από την ΄΄Αραβική Άνοιξη», εντάξει οι Ιρανοί δεν είναι Άραβες αλλά η CIA πολύ θα ήθελε μια »χρωματιστή επανάσταση» ανάλογη με αυτές της Τυνησίας-Αιγύπτου και Συρίας.
Η άλλη εναλλακτική είναι η δημιουργία έντασης με το Αζερμπαϊτζάν αλλά θα έθετε σε κίνδυνο τον αγωγό ΤΑΡ.
Πρόσφατα μάθαμε ότι οι ΗΠΑ σε βάθος δεκαετίας θα δώσουν έξτρα στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ύψους 30 δις !!
Τα ψέμματα τελείωσαν.Ο Ομπάμα παρόλο που φέρθηκε σοφά και δεν έπεσε στην παγίδα του Ερντογάν το 2013 για χερσαία εισβολή στην Συρία, μετά από την απόσυρση των Αμερικάνων από το Ιράκ και μετά από την επίθεση γοητείας προς το Ιράν παρακούοντας το Εβραϊκό λόμπι, ο πρόεδρος αυτός παραδίδει από 1η Ιανουαρίου 2017 και ο αντικαταστάτης του, όποιος από τους δύο, δεν πρόκειται να αντισταθεί στις πιέσεις των Εβραίων και Αράβων για επίθεση στο Ισραήλ.
Και έχουν δίκιο να πιέζουν για προληπτικό χτύπημα διότι το Ιράν σκοπεύει και αυτό να τους επιτεθεί.
Μάλιστα δε οι φόβοι των δυτικών ότι το Ιράν ουδέποτε εγκατέλειψε το πυρηνικό πρόγραμμα για την δημιουργία πυρηνικών όπλων είναι πιθανότατα αληθινοί, το Ιράν απλά κερδίζει χρόνο με τις δήθεν υπαναχωρήσεις του.
Ο Ομπαμα ποτέ δεν μπόρεσε να ελέγξει την CIA και το βαθύ αμερικανικό κράτος που ελέγχεται από την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση των ΄΄γερακιών του πολέμου»
Το Ιράν αποτελεί γεωπολιτική υπερδύναμη η οποία έχει ως στόχο την ένταξη της στην ευρασιατική ένωση .
Ο Ομπάμα μπορεί με την διπλωματία να καθυστέρησε για λίγο τις εξελίξεις αλλά όταν ο Τραμπ θέλοντας να καλοπιάσει το Εβραϊκό λόμπι μιλάει για την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως νέας αδιαίρετης πρωτεύουσας του Ισραήλ αγνοώντας τους Παλαιστίνιους τότε ο καιρός γαρ εγγύς.Όσο για την Κλίντον τα σχόλια είναι περιττά, τρέλα και κορδέλα. Τι Γιουγκοσλαβία , τι Ιράν, όλοι πρέπει να πεθάνουν.
Ωστόσο εάν το Ιράν χτυπηθεί από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ τότε η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να το βοηθήσει, τα πάντα, από εισβολή σε Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν (στην Αρμενια ήδη υπάρχουν 12,000 Ρωσοι στρατιώτες με αεροπορία ) μέχρι και αντιαεροπορική κάλυψη και κατάρριψη των αεροσκαφών ΗΠΑ και Ισραήλ. Τότε ο Γ ΠΠ θα αρχίσει .
hellenicsunrise

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top