ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ

«Λουκέτα», πτωχεύσεις, επιχειρήσεις που… ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί κι άλλες που έχουν συρρικνώσει τα λειτουργικά έξοδα για να επιβιώσουν, συνθέτουν το σκηνικό της επιχειρηματικότητας στην Αιγιάλεια. Ο δύσκολος και διαρκώς ανηφορικός δρόμος της κρίσης έχει ρίξει ακόμη και μέχρι πρότινος υγιείς επιχειρήσεις στον… γκρεμό και ελάχιστοι είναι αυτοί που αποφασίζουν πλέον να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Αντιθέτως, οι συνεχείς διακοπές έχουν μειώσει τον αριθμό των υφιστάμενων επιχειρήσεων στην Αιγιάλεια, περίπου κατά το ήμισυ από την αρχή της κρίσης!

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους οκτώ πρώτους μήνες του 2016 άνοιξαν στην Αιγιάλεια μόλις 65 νέες επιχειρήσεις, όταν το 2012, που ήδη είχαν ηχήσει οι πρώτες… καμπάνες της κρίσης, το αντίστοιχο διάστημα είχαν κάνει έναρξη 125… Τα στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του “Protionline.gr” το Παράρτημα Αιγίου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, καταμαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος, αποδεικνύοντας πως η οικονομική κρίση έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις της Αιγιάλειας.
Οι «πληγές» του λιανεμπορίου

Το σύνολο του λιανεμπορίου μετράει τις «πληγές» του από την παρατεταμένη ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία επταετία συρρικνώθηκε κατά 5% ετησίως σε όρους όγκου το λιανεμπόριο, ενώ παράλληλα ο αριθμός των επιχειρήσεων μόνο τα πρώτα πέντε χρόνια της κρίσης, περιορίστηκε σωρευτικά κατά περίπου 30.000 καταστήματα πανελλαδικά, με τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν χαμηλές δυνατότητες παραγωγής προστιθέμενης αξίας. Ο χαμηλός βαθμός προσαρμογής στις σύγχρονες τάσεις και ο υψηλός βαθμός εξάρτησης από λίγους προμηθευτές και η έλλειψη ρευστότητας, αποτελούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά προβλήματα του κλάδου. Έντονο προβληματισμό, προκαλεί το στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, ότι τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις κλείνουν κάθε εργάσιμη μέρα στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο, τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως από το 2008 έως σήμερα έχουν «χαθεί» περίπου 250.000 επιχειρήσεις!

Στην Αχαΐα, το πρώτο πεντάμηνο του 2016 κατέβασαν ρολά 438 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 85 στον χώρο της μεταποίησης, 165 στον κλάδο του εμπορίου και 188 στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν σαφώς λιγότερες. Ανήλθαν σε 339 (39 στη μεταποίηση, 121 στο εμπόριο και 179 στις υπηρεσίες), άρα το πρόσημο που διαμορφώνεται είναι σαφώς αρνητικό. Συνολικά, 8.325 επιχειρήσεις έκλεισαν τα πέντε τελευταία χρόνια στην Αχαΐα και 7.106 εγράφησαν στα μητρώα του Επιμελητήριου. Σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και προέρχονται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο προκύπτει ότι ο αριθμός συστάσεων το 2015 ανήλθε σε 43.846 και των διαγραφών σε 24.846, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουμε 20.345 συστάσεις και 16.994 διαγραφές. Αυτές που πλήττονται περισσότερο είναι οι ατομικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν τριπλάσια ποσοστά από τις διαγραφές επιχειρήσεων Νομικών Προσώπων. Επίσης, προκύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 έπαυσαν τη δραστηριότητά τους 12.641 ατομικές επιχειρήσεις έναντι 16.990 το 2015. Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις Νομικών Προσώπων από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο 4.353 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και το 2015 ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 7.856.
65 άνοιξαν, 88 έκλεισαν το πρώτο οκτάμηνο του έτους

Στην Αιγιάλεια, το σκηνικό έχει ως εξής: Από την 1/1/2016 έως και τις 31/8/2016 άνοιξαν 65 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 88. Αντίθετα, το περσινό διάστημα που συνέπεσε με τα capital controls και τις μεγάλες ανατροπές που επέφεραν στην οικονομία, δηλαδή από την 1/1/2015 έως τις 31/8/2015, στην Αιγιάλεια έκαναν έναρξη 75 και έβαλαν λουκέτο 101 επιχειρήσεις.
Αναλυτικότερα: Το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, σε Αίγιο και Δ.Ε. Συμπολιτείας, άνοιξαν 47 επιχειρήσεις και έκλεισαν 61. Στον Ερινεό άνοιξαν 2 επιχειρήσεις και έκλεισαν 4, στο Διακοπτό άνοιξαν 7 και έκλεισαν 12, στην Ακράτα έκαναν έναρξη 8 και διακοπή 10 επιχειρήσεις και στην Αιγείρα άνοιξε μία και έκλεισε μία επιχείρηση. Αντίθετα, το πρώτο οκτάμηνο του 2015, σε Αίγιο – Συμπολιτεία άνοιξαν 49 και έκλεισαν 69 επιχειρήσεις, στον Ερινεό ξεκίνησαν 4 και έπαψαν τη λειτουργία τους 7, στο Διακοπτό άνοιξαν 3 και έκλεισαν 9, στην Ακράτα άνοιξαν 9 και έκλεισαν 11 και στην Αιγείρα δεν άνοιξε κάποια επιχείρηση ενώ έκλεισαν 5.
Όπως φαίνεται από το ισοζύγιο των τελευταίων ετών, δύσκολα ο απολογισμός του έτους θα αγγίξει τα νούμερα των προηγούμενων χρόνων. Κι αυτό γιατί είναι εμφανής η πτωτική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2015 ως τον προηγούμενο Δεκέμβριο, στην Αιγιάλεια άνοιξαν 102 νέες επιχειρήσεις και έκαναν διακοπή 154. Την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2014, είχαν κάνει έναρξη 139 και είχαν κλείσει 257!
Μειωμένος τζίρος

Αλλά και οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν σημαίνει πως είναι όλες κερδοφόρες. Οι περισσότερες παλεύουν σε καθημερινή βάση με μειωμένους τζίρους, αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, μεγάλα χρέη, ανείσπρακτες απαιτήσεις, έλλειψη ρευστότητας και απουσία χρηματοδοτήσεων. Και σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμα υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και κανονιστική συμμόρφωση, παράγοντες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια πολλές από αυτές στο λουκέτο…
Οι αριθμοί

Το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, σε Αίγιο και Δ.Ε. Συμπολιτείας, άνοιξαν 47 επιχειρήσεις και έκλεισαν 61. Στον Ερινεό άνοιξαν 2 επιχειρήσεις και έκλεισαν 4, στο Διακοπτό άνοιξαν 7 και έκλεισαν 12, στην Ακράτα έκαναν έναρξη 8 και διακοπή 10 επιχειρήσεις και στην Αιγείρα άνοιξε μία και έκλεισε μία επιχείρηση. Αντίθετα, το πρώτο οκτάμηνο του 2015, σε Αίγιο – Συμπολιτεία άνοιξαν 49 και έκλεισαν 69 επιχειρήσεις, στον Ερινεό ξεκίνησαν 4 και έπαψαν τη λειτουργία τους 7, στο Διακοπτό άνοιξαν 3 και έκλεισαν 9, στην Ακράτα άνοιξαν 9 και έκλεισαν 11 και στην Αιγείρα δεν άνοιξε κάποια επιχείρηση ενώ έκλεισαν 5.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top