Η παλαιότερα πολεμική μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου, συμπληρώνει φέτος 75χρόνια λειτουργίας. Αύριο στις 10:00 το πρωί, στη μονάδα του Αράξου, θα γίνει επετειακή εκδήλωση, παρουσίας της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών και στη συνέχεια θα αναγνωστεί η ημερήσια διαταγή. Θα ακολουθήσει ξενάγηση σε στατική-φωτογραφική έκθεση. 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 

Η 335 Μοίρα, γνωστή και ως «Τίγρης», όπως είναι και το έμβλημά της, συγκροτήθηκε συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Οι πρώτοι πιλότοι της Μοίρας ήταν στελέχη της Ελληνικής Βασιλικής (τότε) Αεροπορίας που είχαν σταλεί στο Ιράκ από το 1940 για να εκ- παιδευτούν από τους Βρετανούς, καθώς και αρκετοί πιλότοι που κατέφυγαν στην περιοχή μετά την κατάληψη της Ελλάδας, για να συνεχίσουν τον αγώνα ως την απελευθέρωση της χώρας. Τον Σεπτέμβριο του 1944 με- ταστάθμευσε στην Ιταλία και από εκεί στην Ελλάδα περί τα τέλη του Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο Χασανίου, το μετέπειτα αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί, μαζί με τις 336 ΜΔ και τη 13 ΜΕΒ (Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού), που είχαν συγκροτηθεί στη Μέση Ανατολή, αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος από τους Βρετανούς. 

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 

>Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Μοίρα έχασε 18 πιλότους πραγματοποιώντας 5.555 εξόδους, διάρκειας 8.500 ωρών πτήσης και άλλες 12.000 ώρες πτήσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς. 

>Τον Οκτώβριο του 1953 γίνεται η πρώτη Μοίρα που αντικαθιστά τα ελικοφόρα αεροσκάφη της με αεριωθούμενα τύπου F-84G και RT-33A και βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Μετονομάζεται σε 335 Μοίρα Διώξεως Βομβαρδισμού και στη συνέχεια αλλάζει θέσεις σε διάφορα αεροδρόμιο της χώρας. 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ 

Στις 30 Ιουνίου του 1977 μετασταθμεύει στην 116ΠΜ στον Αραξο. Από τον Μάιο του 1965 ως τις 31 Μαΐου του 1992 η Μοίρα πετά με τα F-104G. 

>Στις 3 Απριλίου του 1993 μετονομάζεται σε 335 Μοίρα Βομβαρδισμού και παραλαμβάνει τα αεροσκάφη δεύτερης γενιάς Α-7Ε και TA-7C Corsair, συγκερκιμένα 62 συνολικά αεροσκάφη που μας παρέδωσαν οι Αμερικάνοι. Οι ικανότητες βομβαρδισμού αυξήθηκαν σημαντικά γιατί (αν και αεροσκάφη δεύτε- ρης γενιάς) διέθεταν μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς οπλικού φορτίου, σε μεγάλες αποστάσεις, με ικανοποιητική ακρίβεια στην προσβολή των στόχων. 

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ 

Από το 2009 όμως ξεκινά μία νέα εποχή. Η Μοίρα σταματά πλέον να πετά με τα Α-7 Ε και αρχίζει να παραλαμβάνει τα ολοκαίνουρια αεροσκάφη τέταρτης γενιάς F-16 BLK 52 (Advanced). Η παραλαβή τους ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010. Τον Οκτώβριο του 2014 αποσύρθηκαν τα Α7 σε ειδική τελετή παρουσία του τότε υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top