Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών θα βρεθούν τέσσερις πρώην υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», μετά την αποδοχή της πρότασης του εισαγγελέως Εφετών, Παν. Παναγιωτόπουλου, από το Συμβούλιο Εφετών.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η υπόθεση ανάγεται χρονικά στην περίοδο 2005-2006 και αφορά χρηματοδότηση ύψους 5,6 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών για δράσεις που είτε δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου είτε παρέμειναν ημιτελείς. Στο εδώλιο θα καθίσουν οι Δημήτρης Φουρλεμάδης (διαχειριστής της ΜΚΟ που ελέγχεται από την Εκκλησία της Ελλάδος), Γεωργία Λυμπέρη (πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου), Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής (πρώην οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος) αντιμέτωποι κατά περίπτωση, με κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, συνέργεια σε υπεξαίρεση, απιστία και ψευδή βεβαίωση. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Εφετών, αποδίδεται βασικός ρόλος στον Δ. Φουρλεμάδη – άλλοτε στενός συνεργάτης του Μακαριστού Χριστόδουλου. Αξίζει να σημειώσουμε πως στην υπόθεση εμπλεκόταν και πέμπτο πρόσωπο, το οποίο απαλλάχθηκε από το Συμβούλιο Εφετών.

Σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία, η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» έλαβε από το ΥΠ.ΕΞ. το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για μία σειρά από ανθρωπιστικές δράσεις, με κυρίαρχη την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Η αποστολή αφορούσε τη διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε 6 μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007. Στους κατηγορουμένους καταλογίζεται ότι, τελικώς, από τη ΜΚΟ αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στον Ρέντη, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά ολόκληρη η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Πάντα σύμφωνα με τη δικογραφία, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με τη ΜΚΟ, τον Ιούνιο του 2007, ζητώντας την επιστροφή εντός 30 ημερών και εντόκως του ποσού των 5,6 εκατ. ευρώ. Η ΜΚΟ φαίνεται να επέστρεψε μόνο 500.000 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό οι δικαστικές αρχές δέχονται πως «ενσωματώθηκε παρανόμως» στην περιουσία του Δ. Φουρλεμάδη, που είχε, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της «Αλληλεγγύης».

Στη δικογραφία για την υπόθεση της ΜΚΟ περιέχονται και άλλα, πολύ μικρότερα, ποσά χρηματοδοτήσεων, για έργα που δεν υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους, όπως ήταν κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Β. Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.

Η απάντηση Φουρλεμάδη
Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Φουρλεμάδη, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Και πάλι αποσιωπάται επιμελώς ότι μία ιδιωτικού δικαίου διαφορά, όπως έχει κριθεί με δύο αμετάκλητες αποφάσεις ανώτατου Δικαστηρίου (Ελεγκτικού Συνεδρίου: αποφάσεις 3339/2011 και 3340/2011), έχει ατυχώς ποινικοποιηθεί και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος. Ακόμη αποσιωπάται:

i) Ότι με την με αρ. 4887/2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε την ουσία της υπόθεσης, έχω ήδη δικαιωθεί επί ανακοπής μου κατά της ταμειακής βεβαίωσης της αρμόδιας ΔΟΥ , και κρίθηκε ότι δεν έχω καμία απολύτως ευθύνη έναντι του Δημοσίου και βεβαίως δεν έχω ευθύνη και ως διαχειριστής της ΜΚΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

ii) Ότι με την υπ’ αριθμ. 66951/2013 αμετάκλητη (ποινική) απόφαση του Τριμελούς Πλη/κείου Αθηνών, κρίθηκα αθώος της κατηγορίας της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, που αφορούν τα ίδια χρηματικά ποσά για τα οποία τώρα παραπέμπομαι.

iii) Ότι με την υπ’ αριθμ. 6092/12 αμετάκλητη απόφαση του Μ/λούς Πλημ/κείου Πειραιά κρίθηκα αθώος της κατηγορίας ως προς την ακαταλληλότητα των τροφίμων της επισιτιστικής βοήθειας.

Τέτοιες όμως αναφορές είναι βέβαιο ότι αμαυρώνουν το τεράστιο έργο φιλανθρωπίας της “Αλληλεγγύης”, η οποία σαν Οργανισμός ανέλαβε να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο μέσω της προσφοράς το μήνυμα αγάπης της Εκκλησίας της Ελλάδος».
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top