Τέλος στην εγκληματική δράση της σπείρας έβαλε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., συλλαμβάνοντας συνολικά εννέα άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται τέσσερις υπάλληλοι του υποκαταστήματος, ένας υπάλληλος της Βουλής των Ελλήνων και τέσσερις ιδιώτες. Στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται, ακόμη, μία υπάλληλος και δύο συνταξιούχοι του ΙΚΑ, κατηγορούμενοι για ψευδή βεβαίωση - νόθευση.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να ζημιώνουν οικονομικά το ΙΚΑ εξέδιδαν παροχές ασθενείας χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία, ως ασφαλισμένοι, καθώς και τα προσωπικά στοιχεία άλλων ασφαλισμένων, αλλά και ενός θανόντος, στα οποία είχαν πρόσβαση λόγω της ιδιότητάς τους.

Δράση
Παρεμβαίνοντας στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ, αντικαθιστούσαν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου με δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους πιστώνονταν τα χρήματα. Μόλις τα χρήματα αυτά έμπαιναν στους λογαριασμούς τους επενέβαιναν εκ νέου, επαναφέροντας τον αριθμό λογαριασμού του ασφαλισμένου.


Με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον από το 2012 μέχρι σήμερα, κατόρθωσαν να εκδώσουν παράτυπα πάνω από 219 παροχές ασθενείας, που αφορούσαν κυρίως αναλώσιμα υλικά, όπως αναπηρικά καροτσάκια, τα οποία δικαιούνταν ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις.

Οι αστυνομικοί για να φτάσουν στα ίχνη της εγκληματικής οργάνωσης συνεργάστηκαν στενά με τη διοίκηση του ΙΚΑ στην οποία έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες για την εκ των έσω «κομπίνα» αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Οι διωκτικές αρχές έφτασαν στην ταυτοποίηση των μελών της σπείρας έπειτα από μεγάλη έρευνα που περιείχε εκτενή ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων, καθώς και διενέργεια ειδικών ανακριτικών πράξεων.

Σε βάρος των συλληφθέντων, που οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και άμεση συνέργεια στα αδικήματα της πλαστογραφίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της ψευδούς βεβαίωσης - νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ κάνει λόγο για αντιμετώπιση «πρακτικών που χρόνια προσβάλλουν, ταλαιπωρούν και βλάπτουν την εικόνα του Ιδρύματος».

Ερευνα
Η αστυνομική έρευνα σε συνεργασία με την ηγεσία του Ταμείου των Μισθωτών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ερευνάται ακόμη ο ακριβής τρόπος λειτουργίας της σπείρας.

Συγκεκριμένα, δεν έχει εξακριβωθεί εάν είχαν προχωρήσει σε περισσότερες τετελεσμένες απάτες, καθώς και εάν συμπλήρωναν μόνοι τους φόρμες υποβάλλοντας αιτήματα εν αγνοία των πραγματικών δικαιούχων που έπασχαν από συγκεκριμένη πάθηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το ΙΚΑ να πλήρωνε εις διπλούν δεκάδες παροχές ασθενείας, πιστώνοντας χρήματα και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων και στους πραγματικούς δικαιούχους.

ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΡΕΒΗ

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top