Πότε και με ποιο τρόπο θα καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο το καταλογισθέν ποσό των 30 εκ. ευρώ οι διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου «Αθήνα 1997», ζητάει να πληροφορηθεί, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκο Παρασκευόπουλο, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ένα σκάνδαλο, που κατέβαλαν κάθε… φιλότιμη προσπάθεια να το κουκουλώσουν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει καταστεί, μετά από 18 χρόνια, πάλι επίκαιρο, διότι ο νόμος που… χάριζε το 30 εκ. ευρώ (όπου ήταν ενσωματωμένη η χαριστική ντροπολογία), κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Το παρ’ ολίγο «συγχωροχάρτι» είχε διακομματική χροιά, ωστόσο ακυρώθηκε και πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για τους καταλογισμούς.

Θυμίζουμε ότι η διοργάνωση είχε αρχικό κόστος 5,2 δις δρχ, αλλά τελικά δαπανήθηκαν 19 δις δρχ! Σύμφωνα με πόρισμα του ελεγκτικού συνεδρίου παρατηρήθηκαν προκλητικά φαινόμενα κακοδιαχείρισης, υπερτιμολογήσεων και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος. Οι καταλογισμοί των 30 εκ. ευρώ αφορούν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής (Φούρας, Σαβράμης, Σεβαστής κ.α.) και υπηρεσιακούς παράγοντες που είχαν εμπλακεί στη «λεηλασία».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης Νικολόπουλου είναι το ακόλουθο:

Σχεδόν 18 ολόκληρα χρόνια μετά το “χορό” των 19,1 δις δραχμών (56,1 εκατ. ευρώ- από αρχικό Π/Υ 2,1 δις & χωρίς να γίνει καμία αιτιολόγηση από την Οργανωτική Επιτροπή), τα οποία κατασπαταλήθηκαν από τους διαπλεκόμενους διοργανωτές, η Ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου, το Νοέμβρη του 2015, έκρινε ως αντισυνταγματική τη διαγραφή του καταλογισμού των 30.000.000 ευρώ που είχε γίνει με πραξικοπηματικό εναντίον της Δικαιοσύνης τρόπο, τον Οκτώβριο του 2014, σε θερινό… τμήμα της βουλής με το άρθρο 45 στο νόμο 4301/2014 «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και λοιπές διατάξεις» (του Υπουργού, τότε, Ανδρέα Λοβέρδου).

Έτσι το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο έκρινε ως ορθό τον καταλογισμό στους υπολόγους του Αθήνα 1997 και τους καλεί να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» 30.000.000 ευρώ.

Έχει περάσει ήδη σχεδόν ένα έτος, από την κήρυξη ως αντισυνταγματικής της φωτογραφικής τροπολογίας του νόμου για την απαλλαγή ευθυνών της οργανωτικής επιτροπής «Αθήνα 1997».

Κατά συνέπεια, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα, ένα σχεδόν έτος μετά την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, η υπόθεση του καταλογισμού των 30 εκατομμυρίων ευρώ στους 32 καταδικασθέντες από το ΣτΕ;

2. Εφαρμόστηκε η απόφαση ΣτΕ και συνεπώς εισπράχθηκε από το Δημόσιο το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ από τους 32 καταδικασμένους καταχραστές ή μήπως δεσμεύθηκαν οι περιουσίες τους;

Πηγή: http://molonoti.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top