Υπάρχουν μόλις 4 κατηγορίες φαρμάκων ενάντια στους μύκητες εν αντιθέσει με τα αντιβιοτικά στα οποία υπάρχουν περισσότερες από 20 διαφορετικές κατηγορίες


ΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Καμπανάκι για την εκτεταμένη χρήση μυκητοκτόνων φαρμάκων στις καλλιέργειες κρούουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μύκητες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα εναντίον τους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μύκητες και οι ειδικοί του κέντρου μυκητολογίας του πανεπιστημίου προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η αλόγιστη χρήση μυκητοκτόνων στις καλλιέργειες, ο αριθμός αυτός μπορεί να πολλαπλασιαστεί.

Η αποκάλυψη ότι οι μύκητες αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα που δίνονται σε ανθρώπους ενάντια σε μυκητιάσεις, είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από την αντίστοιχη ανθεκτικότητα που αναπτύσσουν τα βακτήρια στις αντιβιώσεις καθώς υπάρχουν μόλις 4 κατηγορίες φαρμάκων ενάντια στους μύκητες, εν αντιθέσει με τα αντιβιοτικά στα οποία υπάρχουν περισσότερες από 20 διαφορετικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο ασπέργιλλος και ο μύκητας Candida έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στην κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως αζόλες.

Οπως ανέφερε η καθηγήτρια και συνδιευθύνουσα του Κέντρου Κλινικής Μυκητολογίας του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν Αντίλια Ουάρις: «Υπάρχουν αντιστοιχίες ανάμεσα στην ανθεκτικότητα που εμφανίζουν τα βακτήρια και οι μύκητες στα φάρμακα, όμως η ανησυχία είναι εντονότερη για τους δεύτερους. Η φαρμακευτική μας άμυνα εναντίον θανατηφόρων μυκήτων είναι εξαιρετικά πιο φτωχή από αυτήν που έχουμε για τα βακτήρια. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να βγει εκτός χρήσης κανένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα καθώς αυτό το ερευνητικό πεδίο ανάπτυξης θεραπειών εναντίον των μυκήτων και των μυκητιάσεων δεν λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση».

Πολλοί από τους μύκητες δεν είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο ή προκαλούν μικρές ενοχλήσεις, όπως ας πούμε ο μύκητας που προξενεί το «πόδι του αθλητή». Ομως υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις, όπως είναι ο ασπέργιλλος ή ο μύκητας Candida, οι οποίοι ευθύνονται για αρκετούς θανάτους.

Χρηματοδότηση
Οπως ανέφερε ένας εκ των ερευνητών του Κέντρου σε δηλώσεις του στην «Guardian», ο καθηγητής Νιλ Γκόου: «Οι μυκητιάσεις είναι οι ασθένειες των ασθενών. Ο συνολικός αριθμός θανάτων παγκοσμίως από μύκητες είναι περίπου ο ίδιος με τον αριθμό των θανάτων από ελονοσία, όμως τα χρήματα που δίνονται για την έρευνα εναντίον των μυκήτων είναι ένα μικρό μέρος από το αντίστοιχο που δίνεται για την ελονοσία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι θάνατοι από μύκητες όπως ο κρυπτόκοκκος και από μύκητες που προκαλούν πνευμοκύστη στις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής όπου τα ποσοστά φορέων του HIV είναι υψηλά, ανέρχονται σε περίπου 500.000 τον χρόνο! Παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο έχουν σημειωθεί μικρές σε έκταση επιδημίες.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top