Το ηλιακό διαστημόπλοιο Juno κατάφερε να προσεγγίσει τον πλανήτη Δία σε απόσταση 4.200 χιλιομέτρων

Υστερα από ένα ταξίδι που κράτησε πέντε χρόνια, το ηλιακό διαστημόπλοιο Juno κατάφερε να προσεγγίσει τον πλανήτη Δία σε πραγματικά κοντινή απόσταση -4.200 χιλιομέτρων- και να τραβήξει τις πρώτες φωτογραφίες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες τις επόμενες ημέρες.

Το Juno πέρασε με ταχύτητα 208.000 χλμ. την ώρα από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος είναι στην ουσία μια τεράστια μάζα από αέρια. Τα στοιχεία που συλλέγει το διαστημόπλοιο θα διαφωτίσουν τους επιστήμονες για το κατά πόσον κάτω από όλο αυτό το τοξικό «πέπλο» αερίων υπάρχει ένας στερεός πυρήνας, τη σύσταση των διαφόρων επιπέδων του και τους λόγους για τους οποίους ο πλανήτης πλήττεται από τόσο ισχυρούς ανέμους.

Η μεγαλύτερη καταιγίδα, που μαίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι η χαρακτηριστική κόκκινη κηλίδα, το σήμα κατατεθέν του Δία, που είναι ορατή και από τα τηλεσκόπια στη Γη. Οταν το Juno έφτασε στο εγγύτερο δυνατό σημείο, οι τεχνικοί της NASA ενεργοποίησαν για πρώτη φορά την κάμερα που φέρει το διαστημόπλοιο, την JunoCam, όπως και τα υπόλοιπα όργανα μέτρησης με τα οποία είναι εξοπλισμένο. «Είναι η πρώτη μας ευκαιρία να δούμε από κοντά τον βασιλιά του ηλιακού μας συστήματος και να διαπιστώσουμε πώς λειτουργεί» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας που κατασκεύασε το διαστημόπλοιο, Σκοτ Μπόλτον, από το ερευνητικό ινστιτούτο του Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Δημοσιοποίηση

Οι πρώτες κοντινές φωτογραφίες του μυστηριώδους πλανήτη θα δημοσιοποιηθούν από τη NASA στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η μετάδοσή τους στη Γη. Η ανάλυση των φωτογραφιών θα διαρκέσει για αρκετό καιρό, καθώς θα πρέπει να παρατηρήσουν κάθε δυνατή λεπτομέρεια που θα δώσει πληροφορίες για τον άγνωστο πλανήτη. Το Juno ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι στις 5 Αυγούστου του 2011 και έφτασε στην τροχιά του Δία μόλις τον περασμένο Ιούλιο, έχοντας διανύσει ήδη σχεδόν τρία τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Το τέλος της αποστολής προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο του 2018. Το Juno δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Γη, αλλά θα πραγματοποιήσει μια ελεγχόμενη «βουτιά» στο νεφελώδες περίβλημα του πλανήτη όπου θα καεί από τις πιέσεις και την υψηλή θερμοκρασία.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top