Ενα χρόνο πριν, Οκτώβριος του ’15, τότε που εγκαινιαζόταν, στη Μόρια, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μυτιλήνη, σε παλιό στρατόπεδο, το πρώτο στη Λέσβο Κέντρο Καταγραφής Μεταναστών και Προσφύγων (επίσημο όνομα, επίσημα και τα εγκαίνια), ο επίτροπος Μετανάστευσης και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε πει ότι, αν είχαμε τέτοια κέντρα πρωτύτερα, θα είχαν αποφευχθεί τα δυσάρεστα (επεισόδια και τότε στη Λέσβο) εκείνου του καλοκαιριού.

Και το πίστευε ο άνθρωπος. Ποιος αμφιβάλλει. Αλλωστε, συχνά, οι επιθυμίες ηχούν σαν πραγματικότητα. Αλλά και συχνότατα προσκρούουν στην πραγματικότητα και… έχουμε τώρα τα πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια, με συγκρούσεις μεταναστών με αστυνομία, καταστροφές, αναμίξεις πολιτών, αυθόρμητες ή καθ’ υποβολήν, πολιτική καπηλεία και, ναι, η κρίσιμη λέξη μίσος, που καλλιεργείται και υποδαυλίζεται.

Ολα σαν χρονικό μάλλον αναμενόμενο∙ προαναγγελθέν, να θυμηθούμε τον Μαρκές. Διότι (παλιά είδηση) σε εγκαταστάσεις μάξιμουμ φιλοξενίας 2.500 ανθρώπων, οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες (και μετανάστες, αφού πλέον έχει περάσει αυτός ο διαχωρισμός∙ αφετηρία, νομίζω, μεγάλων διακρίσεων που βλέπουμε και, φοβούμαι, μήπως στο μέλλον δούμε μεγαλύτερες), τις ώρες που «ξέσπασε η θύελλα», πλησίαζαν τους 4.000∙ ό,τι πρέπει, δηλαδή, αυτή η διαφορά των 1.500 παραπάνω ανθρώπων, να διαμορφώσει συνθήκες ανάφλεξης. Μόνο με τη στενότητα, χωρίς να εξετάζουμε άλλες, επιβαρυντικές παραμέτρους.

Ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες. Από την κυβέρνηση (που δεν ξέρω πόσα μπορούσε να κάνει ακόμα που δεν έκανε) μέχρι την Ε.Ε. (που αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, φτιάχνει διαιρετικά, αντιμεταναστευτικά/ξενοφοβικά μέτωπα), αλλά και κάποιους από τους ίδιους τους μετανάστες που και από αυτούς, όπως σε όλο τον κόσμο, κάποιοι «συνδικαλίζονται», «ηγεμονεύουν» και παρακινούν.

Εκείνο όμως που δεν μπορώ με τίποτα να χωνέψω, είναι κάποιοι δικοί μας -Ελληνες θέλω να πω- αιρετοί και… αυθαίρετοι που ανέλαβαν να κάνουν τα hot spots καυτά σημεία, δίκην εργολαβιών… αντιπαροχής. Μ’ αυτούς πώς ξεμπλέκουμε;
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top