ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ.


ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΥΤΟΥ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ ΘΥΜΑ ΣΤΑ ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΤΡΑΓΚΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.


ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΡΜΑΙΟ ΕΝΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ DRAGHI ΣΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


ΔΕΙΤΕ ΤΟ


Ερώτηση προς την ΕΚΤ
Θέμα: Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
Ο Διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Ιουνίου 2016, απαντώντας σε ερώτησή μου για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είχε σημειώσει πως ενδεχομένως σύντομα θα υπάρξει αντίστοιχη απόφαση, ενώ συνάρτησε για πρώτη φορά, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ κ. Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Ελληνικό Τύπο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναμένει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του 2016.
Ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε επίσης πως η ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει από την ίδια την ΕΚΤ, και όχι απαραίτητα από το Eurogroup.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η ΕΚΤ:

  1. Σκοπεύει η ΕΚΤ να προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και αν ναι, με τι χρονοδιάγραμμα;
  2. Με δεδομένη την ανάγκη για ένα θετικό σήμα της Ελληνικής Οικονομίας προς τις αγορές, πότε τοποθετεί η ΕΚΤ την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων;


Απάντηση του Μάριο Ντράγκι για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας:

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή στις 27 Ιουλίου 2016.
Στις 22 Ιουνίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) από τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία, υπό την επιφύλαξη ειδικών περικοπών αποτίμησης (haircuts). Ως αποτέλεσμα, οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν εκ νέου να χρησιμοποιούν εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία ως εξασφαλίσεις για τις πιστοδοτικές πράξεις της ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή έλαβε υπόψη την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε τη δέσμευση που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές για την υλοποίηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του ΕΜΣ και παράλληλα αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο ανάφερε ότι το ενδεχόμενο αγοράς -στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP)- εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων.Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, στη δήλωσή της στις 25 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα (Eurogroup) σημείωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής σειράς μέτρων σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, με σκοπό την επαναφορά του χρέους σε καθοδική πορεία και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών σε διατηρήσιμα επίπεδα.
Υπό το φως αυτών των παραγόντων, στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις ενδεχόμενες αγορές -στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP- εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία.

Με εκτίμηση, Mario Draghi
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top