Δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Θάλασσα του Ισραήλ, το Karish καi το Τanin αποκτά η Energean Oil and Gas, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις ισραηλινές εταιρείες Delek Drilling και Αvner Oil, θυγατρικές και οι δύο του πετρελαικού ομίλου Delek.

Η απόκτηση των δύο κοιτασμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα για την Energean, την ελληνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, καθώς διευρύνει την παρουσία της στην έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην περιοχή. Η Energean δραστηριοποιείται ήδη σε έρευνες στην Αίγυπτο, ενώ πρόσφατα απέκτασε και τα δικαιώματα σε παραχωρήσεις του Μαυροβουνίου.

Για τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου, εκτιμώμενης δυναμικότητας 1,4 και 1 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (TCF) για το Karish και το Tanin αντιστοίχως- περίπου 70 δισ. κμ συνολικά-, η Energean ανακοίνωσε ότι κατέβαλε τίμημα 148 εκατ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται και δικαιώματα από τη μελλοντική εκμετάλλευση.

Φυσικό αέριο
Το Tanin ανακαλύφθηκε το 2011 και το Karish το 2013 στη Λεκάνη της Λεβαντίνης και βρίσκονται κοντά στο Tamar, το οποίο ήδη παράγει φυσικό αέριο και το Leviathan του οποίου επίκειται η ανάπτυξη. Η Delek υποχρεώθηκε στην πώληση των κοιτασμάτων από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Ισραήλ, στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου για την αγορά φυσικού αερίου. Προκειμένου να διευκολυνθεί η πώληση , ο όμιλος Delek ο οποίος κατείχε το 53% της παραχώρηρης εξαγόρασε το υπόλοιπο 47% από τη Noble Energy και στη συνέχεια μέσω των δύο θυγατρικών της, τη Delek Drilling και την Avner ζήτησε προσφορές από ενδιαφερόμενες εταιρίες. Στη διαδικασία αυτή επικράτησε η Energean Oil & Gas. Ο κ. Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι για την επίτευξη της συμφωνίας, η οποία ενισχύει την θέση της Energean και, βεβαίως, της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό γίγνεσθαι της εύτερης περιοχής. Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει τις δυνατότητες και τις προοπτικές που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, όταν αυτές εργάζονται μεθοδικά, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και με στόχο την αριστεία σε όλα τα επίπεδα σε μία εποχή όχι μόνο ιδιαίτερα δύσκολη για την χώρα μας αλλά και αρνητική συνολικά για τον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, λόγω των χαμηλών τιμών στς αγορές. Η Energean με τη σημερινή συμφωνία αποδεικνύεται για άλλη μία φορά έτοιμη να ηγηθεί της ανάπτυξης του τομέα των υδρογονανθράκων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας στο πλαίσιο και των ευρύτερων συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί στον ενεργειακό τομέα στο τρίγωνο Ελλάδα ? Κύπρος ? Ισραήλ αλλά και σε σχέση με την Αίγυπτο, χώρα στην οποία η εταιρεία μας είναι ήδη παρούσα με ερευνητική δραστηριότητα. Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, η Energean θα προχωρήσει στην υποβολή αναλυτικού σχεδίου εκμετάλλευσης των δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου».

Κοιτάσματα
Πρόκειται για την πρώτη παρουσία ελληνικής εταιρείας στον χάρτη της ανάπτυξης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στο Ισραήλ, την Κύπρο (Αφροδίτη) και, προσφάτως, στην Αίγυπτο (κοίτασμα Zohr) και τα οποία αναμένεται σταδιακά να καλύψουν, πέραν των αναγκών των εθνικών οικονομιών και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Μεσογείου και της Ευρώπης, διαμορφώνοντας ένα νέο ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Delek Drilling και της Avner Oil & Gas Exploration Γιόσι Άμπου,σχολίασε«Είμαστε ευτυχείς που μεταβιβάζουμε τα κοιτάσματα Karish και Tanin σε ένα σοβαρό, ευρύτερα γνωστό και σεβαστό ενεργειακό όμιλο. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εξετάσαμε αρκετές προσφορές και πιστεύω ότι, μεταξύ όλων των δυνατοτήτων που παρουσιάστηκαν, η σημερινή συμφωνία προσφέρει την καλύτερη εγγύηση για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου κατά τα επόμενα έτη. Ανάλογα με την επίτευξη της συμφωνίας, με χαροποιεί το ότι αποδείξαμε ότι είμαστε σε απόλυτη συμβατότητα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, όπως και με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Όπως πετύχαμε να τηρήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις μας, είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε και τους άλλους στόχους που έχουμε θέσει προς όφελος των επενδυτών και όλων των πολιτών του Ισραήλ».

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένονται από τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ, οι απαιτούμενες από τη νομοθεσία εγκρίσεις.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top