Πρωτοπόρος, αντισυμβατικός, ένας ζωντανός θρύλος της πανκ σκηνής, ο τροβαδούρος της διαμαρτυρίας ήρθε πριν λίγες μέρες στη χώρα μας -δεν είναι η πρώτη φορά- μαζί με την μπάντα του, Guantanamo School of Medicine, και εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή του Gagarin, σε μια μοναδική συναυλία.

Το «Eθνος της Κυριακής» είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του για ορισμένα από τα αγαπημένα του θέματα, όπως τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, την προσφυγική και οικονομική κρίση, ενώ ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Χρυσή Αυγή αλλά και στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ο Τζέλο Μπιάφρα, φωνή και ηγετική μορφή των θρυλικών Dead Kennedys, μάλιστα το 2012 είχε κατέβει στους δρόμους της Αθήνας και διαδήλωσε για τα μέτρα λιτότητας στο πλευρό των Ελλήνων! «Από το 2012 και μετά έχω την εντύπωση ότι η κατάσταση στη χώρα σας έχει γίνει χειρότερη», αναφέρει ο 58χρονος ακτιβιστής.


«Ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι τα υφεσιακά μέτρα και η σκληρή λιτότητα που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας αναγκάζονται και υιοθετούν, γίνονται μόνο και μόνο για να αποπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις στις γερμανικές τράπεζες και αυτή η αίσθηση συνεχώς γιγαντώνεται, κάνοντας τα πράγματα όλο και πιο δύσκολα.


Ο Τζέλο Μπιάφρα έβαλε... φωτιές την περασμένη Τετάρτη στη σκηνή του Gagarin.


Oπως στην Ελλάδα έτσι και στις ΗΠΑ τα χρήματα δεν έχουν χαθεί από τα κράτη αλλά τα έχουν κλέψει ή οικειοποιηθεί επιχειρηματίες με φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, στέλνοντάς τα σε λογαριασμούς στην Ελβετία, στα νησιά Κέιμαν αλλά και άλλους φορολογικούς παραδείσους», σημειώνει. Κατά τη γνώμη του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Eνωση θέλουν η Ελλάδα να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία αλλά και άλλες χώρες.

«Τολμήστε να μην πληρώσετε τα δάνειά σας στις γερμανικές τράπεζες, γιατί βλέπετε τι θα πάθετε... Μ' αυτό τον τρόπο εκβιάζουν», αποκαλύπτει. Οι απόψεις και η δράση του εναντίον των αντιδημοκρατικών δραστηριοτήτων της πατρίδας του παραμένουν ζωντανές όσο και πριν από 30 χρόνια.

Τον ρωτάμε για τις εκλογές στην Αμερική και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Με τον πολιτικό στίβο, άλλωστε, έχει και προσωπική εμπειρία καθώς το 1979 ήταν υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ το 2000 έβαλε υποψηφιότητα για το χρίσμα του Green Party, ώστε να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.

«Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο ανέκδοτο», παραδέχεται και συνεχίζει αποδομώντας τον υποψήφιο «πλανητάρχη» Ντόναλντ Τραμπ.

«Πάντοτε ήταν ένα "ανθρωποφαγικό" τσίρκο αλλά αυτή τη φορά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν ξέρω αν το οικονομικό κατεστημένο περίμενε ότι η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ θα αποδεικνυόταν τόσο δημοφιλής. Σίγουρα διέψευσε τις αναλύσεις και τις προσδοκίες τους.

Τώρα κάνουν τους δήθεν νευριασμένους γιατί γνωρίζουν ότι δημιούργησαν το δικό τους ''Εθνικό Μέτωπο'', την αμερικανική ''Χρυσή Αυγή''. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η ''Χρυσή Αυγή'' του ενός ανδρός. Για μένα είναι ένας άλλος Μπερλουσκόνι με μόνο στόχο το "μπούγκα - μπούγκα" που έκανε στις βίλες του. Δείχνουν ότι τον φοβούνται αλλά ενδόμυχα τον λατρεύουν.

Προσδοκούν ότι μ' αυτόν θα αυξήσουν την παράνομη κερδοφορία τους, θα γιγαντωθούν ακόμα πιο έντονα, θα ενισχυθεί ο φασισμός τους και επιτέλους γι' αυτούς θα επανεμφανιστούν οι "Κοκκινολαίμηδες", οι ακροδεξιοί-πουριτανοί Αμερικανοί που ήταν κρυμμένοι στις ντουλάπες τους για να βιαιοπραγούν κατά των αντιφρονούντων.

Ο Τραμπ είναι ένας ανασφαλής άνθρωπος, κρυψίνους, που θέλει να επιβεβαιώνεται με όλο και περισσότερα κέρδη, ωραίες γυναίκες-τρόπαια δίπλα του και τα φώτα της δημοσιότητας επικεντρωμένα στο ''εγώ'' του».

Τελειώνοντας την κουβέντα μας δεν θα μπορούσαμε να μη θίξουμε το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Aλλωστε είναι ο άνθρωπος που δεν έχει πάψει να διακηρύττει, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο και τους στίχους των τραγουδιών του, την πίστη του σε μία ελεύθερη κοινωνία.

Ρατσιστές οι ακροδεξιοί
«Σε όλο τον κόσμο οι ακροδεξιοί έντεχνα και σκόπιμα χρησιμοποιούν την προσφυγική κρίση για να προβάλουν και να επιβάλουν τα ρατσιστικά και φασιστικά πιστεύω τους. Oταν είναι στην αντιπολίτευση στηλιτεύουν το εκάστοτε κυβερνητικό κατεστημένο και τα παιχνίδια με τους έχοντες και κατέχοντες, με σημαία τους τις προσφυγικές ροές. Oταν όμως γίνουν εξουσία, το μόνο που κάνουν, ξεχνώντας τα παχιά λόγια τους, είναι να κάνουν και αυτοί παιχνίδια με τις τράπεζες και τους επενδυτικούς ομίλους.

Είναι μέρος του κατεστημένου. Προσπαθούν να διαχωρίσουν τον κόσμο, γιατί ο κόσμος έτσι αποπροσανατολίζεται με τη ρητορική του μίσους. Η δύναμη του λαού ενάντια στο κατεστημένο είναι η ενότητα», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Μπιάφρα.

'Κάνουν λίγα οι ΗΠΑ για τους πρόσφυγες'
Αν και δεν έχει μαγικές απαντήσεις-λύσεις για τα προβλήματα των προσφύγων, όπως εξηγεί, θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν προσφέρθηκαν να απορροφήσουν ούτε έναν. «Βέβαια, η Αμερική είναι τόσο μακριά κι αν προσπαθήσεις να διασχίσεις τον Ατλαντικό με μια λαστιχένια βάρκα, σίγουρα θα πνιγείς. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα απ' το να είμαστε θεατές», υπογραμμίζει.

Μαρίνα Ζιώζιου
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top