Σήμερα διεξάγεται στην Αθήνα η διάσκεψη των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια διάσκεψη που συγκαλείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απηύθυνε τις σχετικές προσκλήσεις στους ηγέτες των χωρών της Μεσογείου, με στόχο την ενίσχυση των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου.

Για αρχή ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι κακή, αλλά ούτε και νέα η ιδέα της συγκρότησης του ευρωπαϊκού Νότου σε ένα ενιαίο μέτωπο, στις μέρες μας κατά του… μισητού Βορρά, εν προκειμένω κατά της Γερμανίας.

Οι περισσότεροι απ’ όσους την υποστηρίζουν ενδεχομένως να έχουν και αναμνήσεις από τη δεκαετία του 1980, από την εποχή δηλαδή του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν τα κουμάντα στην Ευρώπη τα έκαναν πραγματικά μεγάλοι ηγέτες (του διαμετρήματος του Φρανσουά Μιτεράν, της… μισητής Μάργκαρετ Θάτσερ, του Φελίπε Γκονζάλες) και όχι οι αγορές.

Καλή η ιδέα, λοιπόν, να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο με τους υπόλοιπους Νότιους, δεν λέμε. Κατά πόσο, όμως, στις μέρες μας είναι αυτό εφικτό;

Ένας εύλογος προβληματισμός καλλιεργείται από κάποια δεδομένα, που καλό θα ήταν να τα έχουμε αποθηκευμένα στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Πρώτο και καλύτερο είναι το γεγονός ότι η δική μας (μη παραγωγική) οικονομία, πέραν της αδυσώπητης κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί φερ’ ειπείν να μπει σε καμία περίπτωση στο ίδιο κάδρο με την ιταλική. Διότι η Ιταλία, πέραν των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζει η δική της οικονομία, συμμετέχει άνευ όρων και προϋποθέσεων στους G20. Με άλλα λόγια, είναι αναπόσπαστο μέλος του κλαμπ των πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου.

Λογικό, και αναπόφευκτο αυτό, από τη στιγμή που η γειτονική χώρα έχει πρώτες ύλες και μια βαριά βιομηχανία που εμείς δεν είχαμε ποτέ, ούτε στα όνειρα μας. Και βεβαίως διαθέτουν και μια φημισμένη αυτοκινητοβιομηχανία, της οποίας είμαστε πελάτες. Αυτοκινητοβιομηχανία, της οποίας τα προϊόντα επίσης αγοράζουμε, έστω και σε μικρότερο βαθμό, διαθέτει και η Ισπανία.

Επομένως, τι δουλειά έχουν Ιταλοί και Ισπανοί μ’ εμάς; Απολύτως καμία, όσο κι αν μας κακοφαίνεται.

Εάν θέλουμε να ψάξουμε σώνει και καλά κάποιες αναλογίες με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δεν έχουμε παρά να τις αναζητήσουμε στην Πορτογαλία. Με μια ουσιώδη, όμως, διαφορά. Οι Πορτογάλοι βρέθηκαν μεν στην ίδια δυσχερή θέση μ’ εμάς, αλλά κατάφεραν να βγουν απ’ αυτήν.

Και το πέτυχαν γιατί, αν και δεν διαθέτουν παραγωγική οικονομία πρώτης γραμμής, απέδειξαν εμπράκτως ότι έχουν μια γλώσσα που εμείς δεν κατανοούμε, αυτήν της εθνικής συνεννόησης.

Όπως επίσης με υποδειγματικό τρόπο εξήλθαν από την κρίση και οι Κύπριοι. Γιατί να συνασπιστούν σε ένα ενιαίο μέτωπο μ’ εμάς κι αυτοί;

Ως εκ τούτου, όσες και όσοι εν Ελλάδι εξακολουθούν να επιζητούν μια συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου, δεν έχουν παρά να αναζητήσουν τα κίνητρα που έχουν οι υπόλοιποι, πρωτίστως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, ώστε να μπουν στο ίδιο τρένο μ’ εμάς. Όλα τα υπόλοιπα, είναι για εσωτερική κατανάλωση…
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top