ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

Εστία... γκιουλενιστών εντόπισαν οι άνθρωποι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Sοuth Eastern European Brigade - SEEBRIG), που με μια ταξιαρχία είναι εγκατεστημένη στον Τύρναβο της Λάρισας και από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 έχει τουρκική διοίκηση.

Ο Χακάν Εσέρ, ο πρώην διοικητής της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που συνελήφθη στην Τουρκία με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Νουμάν Γεντιγιλντίζ, ο διάδοχός του στη SEEBRIG, που απομακρύνθηκε ως γκιουλενιστής και αναζητείται, και δεξιά η τελετή παράδοσης - παραλαβής της διοίκησης της SEEBRIG πέρυσι τον Αύγουστο

Ο Τούρκος διοικητής, ταξίαρχος Νουμάν Γεντιγιλντίζ (μερικές μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος) στις 27 Ιουλίου απομακρύνθηκε ξαφνικά, έναν χρόνο πριν λήξει η διετής θητεία του, ως γκιουλενιστής.

Δεν έσπευσε όμως να επιστρέψει στην Τουρκία όπως του ζητήθηκε και φέρεται να εξαφανίσθηκε έκτοτε.

Αλλά και ο προηγούμενος διοικητής, από το 2013 ως το 2015, ταξίαρχος Χακάν Εσέρ, συνελήφθη στην Τουρκία αμέσως μετά τις 15 Ιουλίου ως ένα από τα ηγετικά στελέχη του στρατού που οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο τελευταίος, μετά την Ελλάδα και την επιστροφή του στην Τουρκία τον Αύγουστο του 2015, είχε τοποθετηθεί στη θέση του αναπληρωτή αρχηγού γενικού επιτελείου της στρατιάς του Αιγαίου.

Περιλαμβανόταν μάλιστα στο πρώτο μεγάλο κύμα συλλήψεων με τους 70 στρατηγούς και ναυάρχους καθώς και κορυφαίους στρατιωτικούς, που συνέλαβαν οι τουρκικές Αρχές με πιο σημαντικό όνομα τον πρώην αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ, και προχώρησαν στη δημόσια διαπόμπευσή τους, όπως έδειξαν σχετικά βίντεο και φωτογραφίες.

Η ξαφνική απομάκρυνση-αποστρατεία του Τούρκου διοικητή στην Πολυεθνική Δύναμη στον Τύρναβο Νουμάν Γεντιγιλντίζ εξέπληξε πολλούς αφού έγινε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να τοποθετηθεί προηγουμένως Τούρκος αντικαταστάτης του. Ετσι από τις 27 Ιουλίου και μέχρι τις 19 Αυγούστου που έφτασε από την Τουρκία και ανέλαβε ως νέος διοικητής ο ταξίαρχος Αλπτεκίν Ταρτιτσί, τη διοίκηση ασκούσε ο Ελληνας υποδιοικητής συνταγματάρχης Δημήτρης Τόνας.

Ο προηγούμενος διοικητής Ν. Γεντιγιλντίζ είχε σπεύσει να εξαφανιστεί, χωρίς να επιστρέψει στην Τουρκία, χωρίς βέβαια να παραβρεθεί στην τελετή παραλαβής και παράδοσης. Το όνομα του τελευταίου όπως και του προκατόχου του Χακάν Εσέρ περιλαμβανόταν στον κατάλογο των 149 στρατηγών και ναυάρχων, 1.099 αξιωματικών και 436 αξιωματικών που αποστρατεύτηκαν στις 27 Ιουλίου έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου με την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

«Δέκα οι φυγάδες»
Το θέμα του Τούρκου πρώην πλέον αξιωματικού Ν. Γεντιγιλντίζ ήρθε αυτές τις μέρες στην επιφάνεια από ΜΜΕ της Τουρκίας, τα οποία ανεβάζουν σε 10 τον αριθμό των πρώην Τούρκων αξιωματικών -μαζί με εκείνους που έφτασαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης- που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Για τον Ν. Γεντιγιλντίζ αναφέρεται ότι είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, αλλά δεν αναφέρεται αν η οικογένειά του βρισκόταν κι αυτή στην Ελλάδα. Ο ταξίαρχος πρώην διοικητής της Πολυεθνικής Δύναμης SEEBRIG που έχει την έδρα της στον Τύρναβο είχε ένα πλούσιο βιογραφικό και πριν έρθει στην Ελλάδα ήταν πρύτανης της στρατιωτικής ακαδημίας (2014-2015) ενώ υπηρέτησε και ως επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών σε επίπεδο ταξιαρχίας.

Στην Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Ν.Α. Ευρώπης συμμετέχουν εκτός της Ελλάδας και της Τουρκίας και η Αλβανία, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία και η Ιταλία, που τελευταία αποχώρησε. Επίσης ως παρατηρητές συμμετέχουν οι ΗΠΑ, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Βοσνία.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top