Οπερετικό μεν το περιστατικό με τους δύο μεταμφιεσμένους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. Ενδεικτικό, όμως, των παρενεργειών της δημοσιογραφικής κρίσης, μέσα στην ευρύτερη κρίση. Θυμηδία προκαλούν οι αντιδράσεις των δύο μεταμφιεσμένων. Αλλά είναι και χαρακτηριστικές οι κατασκοπευτικού - αστυνομικού τύπου απόψεις τους για την ενημέρωση. Λίγοι, βεβαίως, τις ακολουθούν. Αλλά αυτές τείνουν να αποδοθούν από μέρος της κοινωνίας στο σύνολο. Με ανυπολόγιστες συνέπειες στην αξιόπιστη, έγκυρη και υπεύθυνη πληροφόρηση. Υπονομεύοντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Αυτή η οποία επιτάσσει, στο συγκεκριμένο ζήτημα, ότι ο δημοσιογράφος συλλέγει και διασταυρώνει τις πληροφορίες του. Εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους, με θεμιτές μεθόδους. Γνωστοποιώντας πάντοτε την ιδιότητά του. Αν το ρεπορτάζ της περούκας περιοριζόταν στην παραβίαση αρχών θα αρκούσε, ίσως, το «πολύ κακό για το τίποτα». Οπως ισχύει για την ανεύθυνη «ενημέρωση», και ιδιαίτερα τη διαδικτυακή, με τις επιδόσεις της στην παρα-δημοσιογραφία.

Στη γενίκευσή του συνιστά στρέβλωση στη διαμεσολάβηση μεταξύ γεγονότων - πληροφοριών και της δημοσιοποίησής τους. Πρόκειται, επομένως, για ζήτημα δημοκρατίας. Η ελεύθερη και πολυφωνική δημοσιογραφία πάντα είχε εξωτερικούς εχθρούς. Δυστυχώς και «εσωτερικούς». Αυτούς καλείται το δημοσιογραφικό σώμα και όλοι όσοι μετέχουν στη διαδικασία της πληροφόρησης να στιγματίσουν και να απομονώσουν.

Στη χώρα μας υπάρχει μια διαχρονική παράδοση δημοσιογραφικής εντιμότητας, σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Η κρίση έχει επιφέρει ρήγματα και πλήγματα στην εικόνα. Οι ισοπεδωτικοί χαρακτηρισμοί, όμως, είναι εξωπραγματικοί. Τις μέρες μας προβάλλει, περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για επιστροφή στην εγκυρότητα παντού. Για ενημέρωση απαλλαγμένη από προκατασκευές, χειραγωγήσεις κι άλλες σκοπιμότητες. Γνήσια διαμεσολάβηση μεταξύ γεγονότων και αναγνώστη - ακροατή - θεατή. Με ελεύθερα, εννοείται, τα πεδία της κριτικής, του σχολιασμού και της πολεμικής ακόμη. Στο πλαίσιο των δημοκρατικών αντιπαραθέσεων και του ελέγχου κάθε εξουσίας.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top