Μονόδρομος οι «συμμαχίες» για τις ελληνικές επιχειρήσεις

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ, ΛΕΕΙ Η ΕΥ
Μονόδρομος οι «συμμαχίες» για τις ελληνικές επιχειρήσεις


Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων περνά μέσα από τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα της ΕΥ για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις σε διεθνές επίπεδο, με τον επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της εταιρείας να σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Για να βελτιώσουν τη θέση τους στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, αλλά και για να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ψηφιακή τεχνολογία, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τα μεγέθη τους και να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συγχώνευσεων και εξαγορών ή συμμαχιών». Η κρίση, όπως παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς, έχει συμβάλει καταλυτικά προς την κατεύθυνση δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων, καθώς αρκετές εταιρείες συνειδητοποιούν πως για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν θα πρέπει να προσδεθούν στο «άρμα» κάποιου πιο εύρωστου ομίλου που διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια. Και προσθέτουν πως το επόμενο διάστημα με δεδομένα τα δυσοίωνα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αναμένεται να ενισχυθούν.

Στο μεταξύ, σε διεθνείς επίπεδο οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε), σύμφωνα με την ΕΥ διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, παρά την αστάθεια των κεφαλαιαγορών και την αβεβαιότητα ως προς την οικονομική ανάπτυξη. Η συνολική αξία των Σ&Ε μειώθηκε κατά 18% στο πρώτοΗ παρατεταμένη ύφεση εκτιμάται πως θα επιταχύνει τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων στην Ελλάδα εξάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ωστόσο, η πτώση αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στο γεγονός ότι ο αριθμός των μεγάλων συμφωνιών (megadeals, άνω των 10 δισ. δολαρίων) ήταν μειωμένος κατά οκτώ. Η φετινή αξία των συμφωνιών κινήθηκε στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2014, ήταν όμως αυξημένη κατά 35% έναντι του ιδίου διαστήματος του 2013.

Ο αριθμός των συμφωνιών (17.642) παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός το πρώτο εξάμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 (17.665) και του 2014 (17.464). Ο κ. Στηβ Κρούσκος, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΥ διεθνώς, παρατηρεί: «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται την ανάπτυξη για να ικανοποιήσουν τους επενδυτές και, σε πολλές περιπτώσεις, οι οργανικές επιλογές από μόνες τους δεν δημιουργούν επαρκή δυναμική. Επιπλέον, οι αλλαγές που επιφέρει ο δραστικός μετασχηματισμός (disruption) του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εντείνουν τον ανταγωνισμό και επηρεάζουν τα βασικά επιχειρηματικά μοντέλα. Η απραξία δεν αποτελεί επιλογή για πολλές επιχειρήσεις, καθώς επιδιώκουν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να ενισχύσουν τις αναπτυξιακές τους προοπτικές και να ελέγξουν τα κόστη τους μέσω συμφωνιών». Όσον αφορά στον αντίκτυπο του πρόσφατου δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΥ, θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να επηρεάσει τη δραστηριότητα Σ&Ε σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ ειδικότερα στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μειώσουν τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις τους, έως ότου ξεκαθαρίσουν οι μελλοντικές εξελίξεις.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top