ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ STARTUP CITYCROP

Ονειρεύεστε ότι πίνετε τον πρωινό σας καφέ πλάι στον ανθισμένο λαχανόκηπό σας; Δεν είναι απαραίτητο να ζείτε στην εξοχή για να το καταφέρετε.
Μπορείτε να τον καλλιεργείτε ακόμα και μέσα στο σαλόνι σας. Αυτή είναι η πρωτοτυπία που υπόσχεται η startup επιχείρηση CityCrop, η οποία κατασκεύασε μια «έξυπνη» συσκευή που συνδέεται με εφαρμογή για smartphones και προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην άνεση του προσωπικού τους χώρου.

«Η CityCrop είναι η πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας για εσωτερικούς χώρους, η οποία βασίζεται στην υδροπονία» περιγράφει ένας από τους ιδρυτές της, ο Χρήστος Ραφτογιάννης, γεωπόνος στο επάγγελμα. «Με ενδιέφερε πάντα η φιλοσοφία της βιολογικής καλλιέργειας, η χρήση των φυτοφαρμάκων, οι αποστάσεις που διανύει η τροφή, η υπερκατανάλωση νερού και η προστασία του περιβάλλοντος». Ετσι, μαζί με πέντε ακόμα άτομα, τους Ευρυβιάδη Μακρίδη, συνιδρυτή της εταιρείας, Γιώργο Κοκοσιούλη, Δημήτρη Μπαρμπάκο, Γιάννη Τριαντάφυλλου, και τη Νότα Τσεκούρα, κατάφεραν να δημιουργήσουν, τον Ιούνιο του 2015, μια συσκευή με την οποία καλλιεργούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους λαχανικά, βότανα, φρούτα, ακόμα και λουλούδια.

Από αριστερά, οι Χρήστος Ραφτογιάννης, Ευρυβιάδης Μακρίδης και Γιώργος Κοκοσιούλης, τρεις από τους συνιδρυτές της CityCrop

«Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε είναι η υδροπονία σε συνδυασμό με την αεροπονία, δηλαδή η τροφή των φυτών με υδατικό διάλυμα και οξυγόνο. Η καλλιέργεια πραγματοποιείται χωρίς φυτοφάρμακα και ο χρήστης δεν υποχρεούται να έχει ιδιαίτερες γνώσεις γεωπονίας» μας λέει. Πρόκειται για μια μίνι κάθετη καλλιέργεια (vertical farm) την οποία ο κ. Ραφτογιάννης θέλει να τη σκέπτεται ως μια μηχανή... εσπρέσο για λαχανικά ή ένα υψηλής τεχνολογίας (high tech) θερμοκήπιο. Εχει δύο επίπεδα φύτευσης και 14 θέσεις φύτευσης σε κάθε επίπεδο, σύνολο 28 φυτά.

Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να καλλιεργούν φυτά ανεξαρτήτως εποχικότητας. «Για παράδειγμα, ένα μαρούλι σε φυσιολογικές συνθήκες πρέπει να καλλιεργηθεί αποκλειστικά τον χειμώνα και θέλει περίπου 60 ημέρες για να καταναλωθεί. Με το CityCrop μπορούμε να το καλλιεργήσουμε όλο τον χρόνο και να είναι έτοιμο στις 26-27 ημέρες, δηλαδή στον μισό χρόνο».

Οσο για τον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή, την κάνει απολύτως φιλική προς τον χρήστη. «Το CityCrop συνδέεται σε ρεύμα. Οι χρήστες κατεβάζουν δωρεάν την εφαρμογή από το Διαδίκτυο και τη συνδέουν με τη συσκευή. Διαλέγουν, μέσω του application, τους σπόρους που προτιμούν και τους τοποθετούν στις σχετικές ενδείξεις μέσα στην εφαρμογή, αλλά και στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στη συσκευή. Δίνουν εντολή και ξεκινά η καλλιέργεια». Η θερμοκρασία, η υγρασία, ο φωτισμός, ο αερισμός και η συχνότητα του ποτίσματος καθορίζονται από την ίδια τη συσκευή. Το app περιέχει ημερολόγιο για την πορεία της καλλιέργειας και την ημερομηνία παραγωγής.

Ενημερώσεις στο κινητό
«Επίσης, στέλνονται μέσω της εφαρμογής ενημερώσεις (notifications) ώστε ο καλλιεργητής να καθαρίσει τυχόν ξερά φυλλαράκια, να συμπληρώσει την ποσότητα του νερού (σ.σ. συνήθως απαιτείται μία φορά ανά δύο εβδομάδες) και να παρακολουθεί τη θερμοκρασία. Δίνουμε ένα μικρό περιθώριο στον χρήστη να πειραματιστεί και ο ίδιος με τις συνθήκες καλλιέργειας μέσα σε συγκεκριμένες προδιαγραφές. Εξάλλου, έχουμε προβλέψει τη δημιουργία μιας κοινότητας (community) χρηστών, ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες και εμπειρίες, να ανεβάζουν φωτογραφίες της καλλιέργειάς τους, να επικοινωνούν για συμβουλές με γεωπόνους» εξηγεί.

Ωστόσο, η συσκευή μπορεί να συνδεθεί και με άλλες, όταν κάποιος επιθυμεί να έχει μεγαλύτερη παραγωγή ή να κάνει επαγγελματική χρήση της. Στα προσεχή σχέδια των νέων είναι να δημιουργήσουν μια πρωτότυπη... λαϊκή αγορά (σ.σ.: την ονομάζουν marketplace), όπου οι χρήστες που παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες να τις μοιράζουν σε άλλους χρήστες.

Ο ΣΤΟΧΟΣ
Επέκταση στο εξωτερικό

Η συσκευή βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Ηδη είναι έτοιμο το δεύτερο πρωτότυπο, ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες θα στείλουν τις 10 πρώτες συσκευές που θα λειτουργήσουν πιλοτικά. Οι προπαραγγελίες, εξάλλου, της συσκευής αγγίζουν τις 150, και οι δέκα από αυτές (σ.σ.: οι οποίες θα δοθούν σε Ελληνες ενδιαφερόμενους) θα χρησιμοποιηθούν ως «οδηγοί» για την τελειοποίηση του τελικού προϊόντος.

Στόχος, ωστόσο, είναι κυρίως χώρες του εξωτερικού και, κυρίως, της Βόρειας Ευρώπης. «Στην Ελλάδα κάθε σπίτι έχει από μία γλάστρα και η λογική της αστικής καλλιέργειας είναι τα τελευταία χρόνια σχεδόν έμφυτη. Αντίθετα, στο εξωτερικό οι λεγόμενοι αστικοί καλλιεργητές (urban farmers) είναι μεν πιο ευαισθητοποιημένοι, αλλά δεν διαθέτουν τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες». Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η Ινδία.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top