Συντάκτης: Να... μπει κανείς ή να μην μπει; Αυτό θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος με το οποίο «απείλησε» χτες την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Ταγίπ Ερντογάν, εξοργισμένος –όπως είπε– για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Η χριστιανική Ευρώπη δεν θέλει μια χώρα μουσουλμανική. Γιατί καθυστερείτε τόσο;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην Ε.Ε. και απείλησε ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία με την Ενωση για το προσφυγικό, αν δεν εξασφαλίσει την κατάργηση της βίζας για σύντομη διαμονή Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε., η οποία προβλέπεται από τη συμφωνία του Μαρτίου, για να προσθέσει αμέσως: «Θα μπορούσαμε να συμβουλευτούμε τον λαό, όπως κάνουν οι Βρετανοί. Το ερώτημα που θα έθετα είναι “Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή να βάλουμε τέλος;” Αν ο λαός πει “συνεχίζουμε”, τότε θα συνεχίσουμε», κατέληξε.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα περί δημοψηφίσματος τα είπε ο Ερντογάν την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. στις 30 Ιουνίου.


EPA/ SEDAT SUNA

Οπως τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, με την ευκαιρία του ανοίγματος του κεφαλαίου 33 –που αφορά κυρίως το «προαπαιτούμενο» για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και άλλα δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα– θα μεταβεί στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, για μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για την εξαίρεση της βίζας αλλά η Ε.Ε. πρέπει από την πλευρά της να τηρήσει τις υποσχέσεις της», είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας με νόημα ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, με την Τουρκία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αναζωπύρωση της κουρδικής σύγκρουσης, δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της την αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, όπως απαιτούν οι Ευρωπαίοι».

Τονίζοντας επιπροσθέτως το ψυχρό κλίμα που επικρατεί ξανά στις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε χτες πως η χώρα του αρνήθηκε την είσοδο στην τουρκική επικράτεια –και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, από όπου επιχειρούν και γερμανικά αεροσκάφη κατά του «Ισλαμικού κράτους»– ενός υφυπουργού και αντιπροσωπείας Γερμανών βουλευτών, προφανώς σε αντίποινα για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την Μπούντεσταγκ. «Το στρατιωτικό προσωπικό μπορεί να έρχεται, αλλά εκτιμάμε ότι οι υπόλοιπες επισκέψεις δεν πρέπει να γίνονται», είπε.

Οι συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας, που από την αρχή συνοδεύονταν από... 72 ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα, έχουν «παγώσει» εν μέρει και λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς η καμπάνια του «Leave» κινδυνολόγησε ασύστολα με την προοπτική «εισβολής» εκατομμυρίων Τούρκων στη Βρετανία σε περίπτωση ένταξής της στην Ε.Ε.

Ετσι κι αλλιώς, οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. πραγματοποιούνται με ρυθμό χελώνας, αφού ξεκίνησαν το 2005, «φρέναραν» για μεγάλο διάστημα και... ξεπάγωσαν μόνον από ανάγκη, μετά την «ανίερη» συμφωνία για την «αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών» προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top