http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160923/engine/assets_LARGE_t_420_54835699_type13145.jpg


Από μια κλωστή, που όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Συρία γίνεται και πιο λεπτή, κρέμεται το μέλλον της χώρας, καθώς τα όπλα είναι ουσιαστικά αυτά που διαμορφώνουν τις εξελίξεις ανεξάρτητα από τις διπλωματικές προσπάθειες.

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι ήταν οι σφοδρότεροι των τελευταίων ημερών με αποτέλεσμα 45 νεκρούς

Ο πολυήμερος ανηλεής βομβαρδισμός του Χαλεπιού μετά την οριστική κατάρρευση της τελευταίας εκεχειρίας (ο οποίος συνεχίστηκε και χθες με 45 νεκρούς), το πρόσφατο διχαστικό αεροπορικό πλήγμα κατά του κομβόι της ανθρωπιστικής βοήθειας έξω από τη μαρτυρική πόλη και τα αμερικανικά «φίλια» πυρά που κόστισαν τη ζωή σε στρατιώτες των κυβερνητικών στρατευμάτων, είναι η πραγματικότητα με την οποία είναι αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα, αλλά και οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λίγες ώρες πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης για τη Συρία (ISSG) στη Νέα Υόρκη, αποτελεί έναν καλό δείκτη για την κρισιμότητα της κατάστασης.

Το περιστατικό κατά το οποίο ο μεν Κέρι απαίτησε από τη Ρωσία να καθηλώσει τα μαχητικά αεροσκάφη της κυβέρνησης Ασαντ, ο δε Λαβρόφ απέκλεισε την πιθανότητα για «μονομερή παύση των εχθροπραξιών», μόνο ευοίωνο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς για άλλη μια φορά η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται να μπλέκεται σε ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών χωρίς ουσία.

Οποιο αποτέλεσμα κι αν έχουν οι χθεσινοβραδινές συζητήσεις στη Νέα Υόρκη, τα προβλήματα που δημιουργούν τα παραπάνω θέματα, καθώς και η τουρκική παρουσία εντός της Συρίας δεν αναμένεται να ξεπεραστούν εύκολα και κυρίως σύντομα. Σε αυτό, εξάλλου, φαίνεται να συμφωνεί και ένας από τους βασικούς «παίκτες» της συριακής κρίσης, ο Μπασάρ Αλ Ασαντ, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη τόνισε πως «όταν μιλάμε για την κατάσταση στη Συρία ως μέρος μιας παγκόσμιας και μιας περιφερειακής σύγκρουσης κι όταν έχεις τόσους πολλούς εξωτερικούς παράγοντες τους οποίους δεν ελέγχεις, σημαίνει ότι η κατάσταση θα τραβήξει για καιρό».

Παρά ταύτα όμως, παρά τις αλληλοκατηγορίες, το παιχνίδι ευθυνών για τις αποτυχίες και για τις φρικαλεότητες που διεξάγονται στη Συρία, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που τονίζουν ότι όλες οι πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε έναν νέο γύρο αμοιβαίων υποχωρήσεων από τις πάγιες θέσεις τους στο όνομα τουλάχιστον της ανθρωπιστικής κατάστασης εντός της χώρας.

Μετά το πλήγμα εναντίον της αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ έξω από το Χαλέπι και την κατακραυγή που ξέσπασε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κι ενώ δέχεται κατηγορίες από ΗΠΑ και Βρετανία ότι υπεύθυνα ήταν ρωσικά μαχητικά, τόνισε ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ να προστατέψουν τα ανθρωπιστικά κομβόι.

Η ελπίδα
Επιπλέον χθες ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη του ISSG κρατάει ζωντανή την πιθανότητα αναγέννησης της εκεχειρίας, αλλά και ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει και πάλι τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Χθες, όπως έγινε γνωστό, φορτηγά του ΟΗΕ με βοήθεια έφτασαν στο προάστιο της Δαμασκού Μουανταμίγια, ενώ έγινε έκκληση προς τους αντάρτες και την κυβέρνηση της Συρίας για να επιτραπούν παρόμοιες παραδόσεις πριν από τη Δευτέρα σε όλα τα σημεία που υπάρχουν εγκλωβισμένοι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένου και του ανατολικού τμήματος του Χαλεπιού.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top