Φράση-κλειδί στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα είναι «η δίκαιη ανάπτυξη», ενώ στόχος είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν να μην «διαταράσσουν» τη δημοσιονομική ισορροπία.

Το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης θα βασιστεί στη δίκαιη κατανομή της πίτας. Δεν θα επιχειρηθεί να καλλιεργηθεί ένα γενικευμένο «success story», αλλά θα γίνει αναφορά σε τομείς όπου καταγράφονται βήματα προόδου (για παράδειγμα το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων).

Το βάρος θα πέσει στην αναπτυξιακή ατζέντα και στο θέμα των επενδύσεων, που απασχόλησε και το πρόσφατο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο. Το μήνυμα είναι πως όσο εισρέει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους τόσο θα μεγαλώνει και το κονδύλι για την υλοποίηση κοινωνικών δράσεων.


Η παρέμβαση στη ΔΕΘ θα χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες. Το πρώτο μέρος θα αναφέρεται στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα πως υλοποιεί τις υποσχέσεις που έδωσε πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις που έγιναν πριν από έναν χρόνο και οι οποίες στο ενδιάμεσο έγιναν πράξη. Πηγή που ασχολείται με το θέμα σημείωνε πως «από έντεκα συνολικά παρεμβάσεις που είχαν ανακοινωθεί πέρσι σε ένα από τα πρώτα υπουργικά συμβούλια, οι δέκα έχουν γίνει πράξη, και αυτό είναι κάτι που θα τονιστεί στη ΔΕΘ».

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας θα αναφερθεί σε όσα σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να επιστρέψει η χώρα μέχρι το τέλος του έτους σε τροχιά ανάπτυξης. Εμφαση θα δοθεί σε μέτρα στήριξης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ με δεδομένο πως ο πρωθυπουργός θα είναι στη Θεσσαλονίκη ειδική μνεία θα γίνει στις παρεμβάσεις στη Βόρεια Ελλάδα (π.χ. για το μετρό, για το λιμάνι της πόλης). Θα υπάρξει μία αναφορά και στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με απώτερο στόχο μέχρι το 2021 η χώρα να έχει αλλάξει σελίδα.

Τα «ραβασάκια»
Στα υπουργεία -κυρίως όσα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την οικονομία- επικρατεί πυρετός διεργασιών. Τις επόμενες ημέρες πρέπει να αποσταλούν στο Μέγαρο Μαξίμου αναλυτικά σημειώματα όπου θα καταγράφεται τι έχει ήδη γίνει, αλλά και ποιος ο άμεσος σχεδιασμός. Με βάση αυτά τα «ραβασάκια» θα αποφασιστεί ποια μέτρα θα συμπεριληφθούν στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Το δύσκολο έργο της επεξεργασίας των σημειωμάτων των υπουργείων έχουν αναλάβει δύο από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι Δ. Λιάκος και Δ. Τζανακόπουλος. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ο Αλ. Τσίπρας θα πάει στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός (πέρσι τα εγκαίνια της Εκθεσης είχαν γίνει στην προεκλογική περίοδο) και επομένως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ποιους άξονες θα κινηθεί η ομιλία του. Με δεδομένο πάντως πως τα οικονομικά περιθώρια είναι στενά, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει και μία σειρά θεμάτων που θεωρούνται προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν σχετίζονται με τα δημοσιονομικά.

Ειδική αναφορά θα κάνει σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ θα δώσει και ένα στίγμα των παρεμβάσεων που σχεδιάζει σε «καυτούς τομείς» όπως η Παιδεία. Στόχος είναι να στείλει μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν είναι «εγκλωβισμένη» στην αξιολόγηση, αλλά υλοποιεί το δικό της πρόγραμμα σε διάφορα μέτωπα.

Δεν είναι τυχαίο πως το επόμενο διάστημα αναμένεται μπαράζ νομοσχεδίων στη Βουλή για θέματα που σχετίζονται με την Παιδεία (η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα γίνει την Τετάρτη), την κοινωνική οικονομία, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου κ.ά. Ειδικά για την Παιδεία αναμένεται να πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια πιθανότατα πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Με το βλέμμα στον... Νότο
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει και για τις κινήσεις συγκρότησης νέων συμμαχιών εκτός συνόρων. Αλλωστε, πριν από την ομιλία στη ΔΕΘ θα έχει πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η... σύνοδος των Νοτίων με τη συμμετοχή ηγετών από μεσογειακές χώρες. Την πρωτοβουλία για το φθινοπωρινό αυτό ραντεβού έχει πάρει ο Ελληνας πρωθυπουργός και οι «προσκλήσεις» έχουν σταλεί στους: Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία), Μαριάνο Ραχόι (Ισπανία), Ματέο Ρέντσι (Ιταλία), Αντόνιο Κόστα (Πορτογαλία), Νίκο Αναστασιάδη (Κύπρο) και Τζόζεφ Μούσκατ (Μάλτα).

Εξι ημέρες μετά τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Μπρατισλάβα, όπου θα πραγματοποιηθεί άτυπη σύνοδος κορυφής (όπου αναμένεται να συζητηθεί από το Brexit μέχρι το Προσφυγικό). Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και σε δύο ξεχωριστές διασκέψεις για το Προσφυγικό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top