Η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών συνιστά υπαρξιακή δοκιμασία για τα ευρωπαϊκά κράτη και τις κοινωνίες. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, όμως, είναι απογοητευτικά. Η στάση της Ευρώπης δεν είναι απλώς κατώτερη των περιστάσεων και των διεθνών αναγκών, αλλά κατευθύνεται από τις ξενοφοβικές διαθέσεις αρκετών κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Εξαίρεση στο γενικότερο κλίμα περιχαράκωσης αποτελούν η ελληνική πολιτική ηγεσία και ο ελληνικός λαός, που υποδέχτηκαν, διέσωσαν και περιέθαλψαν -στο μέτρο των δυνατοτήτων μιας χτυπημένης από την οικονομική κρίση χώρας- στις πιο κρίσιμες στιγμές σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Επειτα από ενάμιση χρόνο η Ευρώπη καρκινοβατεί. Τα αποτελέσματα της αλλοπρόσαλλης ευρωπαϊκής πολιτικής, με την οποία δεν επιμερίζονται αναλογικά οι ευθύνες μετεγκατάστασης και τα οικονομικά βάρη, οδηγούν μια σειρά κοινωνίες στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς.

Στην Ανατολική Ευρώπη υψώνονται τείχη. Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο αναδεικνύεται πολιτικός πρωταγωνιστής. Στην Αυστρία ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς κονταροχτυπιέται με τον υποψήφιο των Πρασίνων για την προεδρία της χώρας.

Και το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία λαμβάνει διψήφια ποσοστά στις τοπικές εκλογές.

Την ίδια ώρα η ευρω-τουρκική συμφωνία, που χαρακτηρίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στον ΟΗΕ «πολύ δύσκολη, αλλά αναγκαία», συμπληρώνει το τοπίο του παραλογισμού. Εκατοντάδες απελπισμένοι πρόσφυγες, έπειτα από φήμες που κυκλοφόρησαν στον χώρο φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου, εξεγέρθηκαν χθες το βράδυ, με τις ταραχές να συνεχίζονται στη διάρκεια της νύχτας.

Ολοι θα περίμεναν η λύση στον γόρδιο δεσμό του προσφυγικού να έρθει από μια τολμηρή κίνηση του Βερολίνου. Αυτή η κίνηση ήρθε, αλλά κάθε άλλο παρά τολμηρή είναι.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την ήττα της την Κυριακή δήλωσε: «Αν μπορούσα θα γύριζα πίσω τον χρόνο στις αρχές του 2015 για να προετοιμαστούμε καλύτερα για τη μεταναστευτική κρίση». Και συμπλήρωσε: «Θα δώσω μάχη για να διασφαλίσω ότι το χάος με τις εισροές προσφύγων του περασμένου έτους δεν θα ξανασυμβεί».

Ας ελπίσουμε ότι οι δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ δεν σηματοδοτούν μια μεγαλοπρεπή οπισθοχώρηση, αλλά μόνο μια συγκυριακή κίνηση ώστε να μετριαστούν οι ακραίες εσωκομματικές φωνές στους Χριστιανοδημοκράτες και τους συμμάχους τους.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top