Ψηφιακές εξετάσεις για τα πτυχία ξένων γλωσσώνΤέλος εποχής για το χαρτί και το μολύβι στις εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Στο πλαίσιο της -καθυστερημένης- ένταξης στην ψηφιακή εποχή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προωθεί νομοσχέδιο για τη θέσπιση ηλεκτρονικών εξετάσεων.

Υπολογιστής, ακουστικά, Τράπεζα Θεμάτων αλλά και αυτόματη βαθμολόγηση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της νέας εξέτασης που επιθυμεί να θεσπίσει η ηγεσία του υπουργείου. Αλλωστε ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας είναι η μεγάλη καθυστέρηση κατά καιρούς στην ανακοίνωση των βαθμολογιών.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και παρά το ελάχιστο ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει από χρήστες όσον αφορά τα σχόλια, αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στις εξεταστικές διαδικασίες, οι οποίες βέβαια είναι άγνωστο ακόμα πότε θα εφαρμοστούν. Εδώ και αρκετούς μήνες η ηγεσία έχει εξαγγείλει την ένταξη της πιστοποίησης ξένης γλώσσας στο σχολείο αλλά και τον εμπλουτισμό σε ξένες γλώσσες, ανάμεσά τους και τα τουρκικά. Η θέσπιση των ηλεκτρονικών εξετάσεων μεσοπρόθεσμα θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να εξετάζονται εντός του σχολικού περιβάλλοντος μέσω υπολογιστή στις ξένες γλώσσες.

Πώς θα είναι η διαδικασία

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, στόχος είναι σε πρώτο στάδιο η δημιουργία εξεταστικών κέντρων με πλήρη ηλεκτρονική οπτικοακουστική υποστήριξη. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε υπολογιστή, ο οποίος θα αντλεί ερωτήματα από μία Τράπεζα Θεμάτων, με την εξέταση να είναι εξατομικευμένη. Μέχρι στιγμής, οι εξετάσεις γίνονται με την παραδοσιακή μέθοδο των κοινών θεμάτων. Οι ηλεκτρονικές εξετάσεις δεν φέρνουν μόνο τη χρήση υπολογιστή, αλλά και την καινοτομία διαφορετικών θεμάτων ανά υποψήφιο ανάλογα με τη γλώσσα και το επίπεδο στο οποίο θέλει να εξεταστεί και να πιστοποιηθεί.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top