Στη φαινομενική αδράνεια των θερινών διακοπών, η κυβέρνηση, με την προσοχή της ήδη στραμμένη στο κρίσιμο ευρωπαϊκό της ραντεβού στις 29 Αυγούστου αλλά και με κύριο μέλημά της να τονώσει το κοινωνικό της προφίλ και να αποκαταστήσει ένα αίσθημα δικαίου, εντείνει τους ελέγχους πάταξης της φοροδιαφυγής και στέλνει εντός και εκτός το μήνυμα ότι δεν μπορεί να μένουν αλώβητοι φοροδιαφεύγοντες και μεγάλα συμφέροντα, την ώρα που η κρίση πλήττει τους πιο αδύναμους.


Εν όψει και του κρίσιμου EuroWorking Group της 29ης Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβέρνησή του, χωρίς δεσμεύσεις, βάζει στο στόχαστρο «τους έχοντες» και φοροδιαφεύγοντες, έτσι ώστε «οι πλούσιοι στην Ελλάδα να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν».Η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφής. Η διενέργεια των προληπτικών ελέγχων εντείνεται με έμφαση στην καταγραφή της συναλλακτικής συμπεριφοράς των φορολογουμένων, ώστε με αξιοποίηση και των νέων τεχνικών ελέγχου να μην ξεφεύγει κανείς.

Ταυτόχρονα και έχοντας δεχθεί πολλές φορές σκληρή κριτική από τους εταίρους μας στην ΕΕ αλλά και από τους επικεφαλής άλλων οικονομικών θεσμών όπως το ΔΝΤ, για έλλειψη αποφασιστικότητας στην πάταξη της φοροδιαφυγής, η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ενίσχυση των αρμόδιων οργάνων, περνά με πράξεις στην αντεπίθεση. Επιχειρεί έτσι δυναμικά να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, αντιστρέφοντας τη σκληρή κριτική που συχνά δέχεται, και να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να κατανείμει τα βάρη της κρίσης αναλογικά και στους οικονομικά ισχυρότερους.

Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αναφερθεί σε όλους τους τόνους στην ανάγκη «οι πλούσιοι στην Ελλάδα να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν».

Επιτυχίες

Εδώ εντάσσεται η ενίσχυση της δράσης του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), του οργάνου που συστάθηκε κατ' απαίτηση της τεχνικής βοήθειας των δανειστών και έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και στην τόνωση του αισθήματος δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών, αφού όχι μόνο συμβάλλει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά βάζει στο στόχαστρο «τους έχοντες» και φοροδιαφεύγοντες, αποκαθιστώντας αργά αλλά σταθερά ένα αίσθημα δικαίου στην κοινωνία.Είναι ενδεικτικό ότι στο χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 15/7/2016, από τη λίστα Λαγκάρντ, το γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα έχει σχηματίσει και διαβιβάσει σε αρμόδιες ΔΟΥ και στο ΚΕΦΟΜΕΠ 191 δικογραφίες. Από αυτές τις δικογραφίες έχουν περαιωθεί 94 και έχει καταλογισθεί το ποσό περίπου των 810 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης από τη λίστα των καταθετών των 65 CD, που περιλαμβάνει περίπου το 90% όλων των άλλων γνωστών λιστών, έχουν σχηματιστεί και διαβιβαστεί στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές περίπου 284 δικογραφίες. Από τις δικογραφίες αυτές έχουν περαιωθεί 36, (γιατί μέχρι τον Απρίλιο του 2016, οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν μόνο ένα τμήμα, με 18 άτομα - πλέον έχουν 3 με πάνω από 60 άτομα) και έχει καταλογισθεί το ποσό των 99 εκατομμυρίων (ακόμα και με αυτή την περαίωση των 36 υποθέσεων). Οσον αφορά στη λίστα Μπόργιανς και στη λίστα των ομολόγων, οι έρευνες πραγματοποιούνται παράλληλα και έχουν σχηματιστεί πάνω από 1.000 δικογραφίες οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και τα αυτοτελή τμήματα του ΚΕΦΟΜΕΠ. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, ο έλεγχος σε όλες τις λίστες γίνεται παράλληλα και τα στοιχεία διασταυρώνονται μεταξύ τους, προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι άμεσα ορατά και εμπλουτίζονται καθημερινά με νέα στοιχεία. Οι ύποπτοι φοροδιαφυγής καλούνται στο γραφείο του εισαγγελέα να δώσουν εξηγήσεις, ενώ για πρώτη φορά αναζητούνται και ευθύνες στις ίδιες τις τράπεζες που ενδεχομένως να καθοδήγησαν τους πελάτες τους να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και να φοροδιαφύγουν. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Ούτως ή άλλως, η χαλάρωση των ημερών είναι περισσότερο επιφανειακή, καθώς η προετοιμασία για το EuroWorking Group της 29ης Αυγούστου δεν σταματά. Στο πλαίσιό του θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στα προαπαιτούμενα αλλά και τα εκκρεμή ζητήματα του μεσοπρόθεσμου. Η πορεία προς τη δεύτερη αξιολόγηση έχει σταθμούς-κλειδιά, ενώ η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία, ακόμα και την πιο μικρή, που θα μπορούσε να αποφέρει κάποιο όφελος.

Την ίδια ώρα, η οικοδόμηση του κοινωνικού της προφίλ κρίνεται απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί ένας πυλώνας που αποτελεί μέρος του DNA του ΣΥΡΙΖΑ και στον οποίο θα μπορεί η κυβέρνηση να βασιστεί, καθώς μέσα στον Αύγουστο πρέπει να επισπεύσει το κλείσιμο εκκρεμοτήτων.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 8.600 ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Ερχονται λουκέτα μέχρι 30 ημέρες σε 40 επιχειρήσεις

Ταυτόχρονα, σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στην αγορά με βάση το πλάνο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε τουριστικές περιοχές αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι αναψυχής κ.λπ.

Από τις αρχές Ιουλίου που ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, εξέδωσε τις νέες οδηγίες για τη διενέργεια των προληπτικών ελέγχων, με έμφαση στην καταγραφή της συναλλακτικής συμπεριφοράς των φορολογουμένων, έχουν διενεργηθεί πάνω από 8.600 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων περίπου 7.130 από τις ΔΟΥ και 1.480 από τις ΥΕΔΔΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης. Σημαντικό είναι ότι πλέον οι ελεγκτές δεν επισκέπτονται μόνο τις επιχειρήσεις για να διαπιστώσουν τη μη έκδοση αποδείξεων, αλλά προχωρούν και στη συμπλήρωση ειδικού πληροφοριακού δελτίου με βασικά στοιχεία για τη λειτουργία και τη δυναμικότητά τους (επιφάνεια εγκατάστασης, τραπεζοκαθίσματα, κλίνες, απασχολούμενο προσωπικό, αποδοχή πληρωμής με POS, πληρότητα κατά τον χρόνο του ελέγχου, ενδεικτικές τιμές). Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω στόχευση και έλεγχο κατόπιν αντιπαραβολής με τα φορολογικά δεδομένα (κύκλος εργασιών, δαπάνες κ.λπ.) που δηλώνουν οι επιχειρήσεις. Απευθυνόμενος στα τέλη Ιουλίου για πρώτη φορά σε όλους τους προϊσταμένους των ΔΟΥ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, τόνισε ότι στόχος της συλλογής πληροφοριών είναι να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνικές ελέγχου. «Ουδείς ξεμπερδεύει με το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, για πρώτη φορά φέτος έπειτα από αρκετά χρόνια ενεργοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 2523/1997 για την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, σε περίπτωση παρεμπόδισης του ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών, επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς ή φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης. Οι δύο πρώτες περιπτώσεις επισύρουν την ποινή του κλεισίματος του καταστήματος μέχρι 30 ημέρες, ύστερα από κλήση σε ακρόαση και τον καταλογισμό του προστίμου, ενώ η τελευταία περίπτωση, της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, επισύρει την άμεση αναστολή λειτουργίας του καταστήματος για 48 ώρες από το συνεργείο που πραγματοποίησε τον έλεγχο.

Στα νησιά
Σε ό,τι αφορά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο κ. Πιτσιλής ζήτησε αυτή να γίνεται με σύνεση, με αναλογικό τρόπο και για σοβαρές παραβάσεις, αφού στόχος είναι ο παραδειγματισμός. Ενα επιπλέον νέο στοιχείο στους ελέγχους είναι ότι έχει τεθεί στόχος ώστε το 70% των ελέγχων των ΔΟΥ να διενεργούνται εκτός της χωρικής τους αρμοδιότητας. Η τακτική αυτή απέφερε καρπούς: Στην περίπτωση μεγάλου παραθαλάσσιου μπαρ στη Σαντορίνη, στο οποίο λειτουργούσαν επίσης εστιατόριο και μαγαζί με ρούχα, συνεργείο από τη Σύρο διαπίστωσε περίπου 60 παραβάσεις και η επιχείρηση, παρά τις αντιδράσεις του επιχειρηματία, έκλεισε για 48 ώρες. Το ίδιο συνέβη και στην Κέρκυρα με συνεργείο ελέγχου από ΔΟΥ της Αττικής, όπου σε τρεις επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν περισσότερες από 10 παραβάσεις σε κάθε περίπτωση. Οσον αφορά την εφαρμογή του κλεισίματος καταστημάτων μέχρι 30 ημέρες, από τις περιπτώσεις παραβάσεων που έχουν αναφερθεί, οι κεντρικές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν στο στόχαστρο μέχρι στιγμής πάνω από 40 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 2 για παρεμπόδιση ελέγχου και οι υπόλοιπες με παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων αξίας από 200€ μέχρι 14.000€ και πλήθος άλλων παραβάσεων μέχρι και 425 ανά περίπτωση.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΓΙΑ 48 ΩΡΕΣ

Περιοχή Δραστηριότητα

Αθήνα Κάβα

Περαία Θεσσαλονίκης Ταβέρνα

Σαντορίνη Εστιατόριο

Καβάλα Beach bar

Θεσσαλονίκη Καφέ μπαρ

Πευκοχώρι Θεσσαλονίκης Ενοικίαση αυτοκινήτων

Κέρκυρα Καφετέρια

Κέρκυρα Καφετέρια - Ενοικίαση ομπρελών

Κέρκυρα Σούπερ μάρκετ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top