Μια λίμνη που απλώνεται ανάμεσα σε καταπράσινες πλαγιές, γεμάτη από αριστοκρατικές επαύλεις και πολύχρωμα χωριά στις όχθες της, μοιάζει σαν να είναι ο τελευταίος ήρεμος σταθμός πριν από το άγριο τοπίο της μεγαλύτερης οροσειράς της Ευρώπης.


Η νύχτα έρχεται στο Como, όπου η Lungo Lario Trieste, ο δρόμος της προκυμαίας, πρωταγωνιστεί 

Φωτογραφία: Ηρακλής ΜηλαςΛες και είναι βγαλμένη από το όνειρο κάποιου ρομαντικού ποιητή της Λομβαρδίας, η λίμνη Κόμο στέκεται με γαλήνια μεγαλοπρέπεια στους πρόποδες των Αλπεων, στη Βόρεια Ιταλία. Μαγνητίζοντας ποιητές και λογοτέχνες από τα αρχαία χρόνια, γρήγορα απέκτησε στις όχθες της αυτό το μοναδικό στοιχείο αρχιτεκτονικής παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον που μόνο η ιταλική αισθητική μπορεί να εξυψώσει τόσο αρμονικά. Μικρές βίλες απαράμιλλης ομορφιάς και γραφικά χωριουδάκια πασχίζουν να φανούν μέσα από την οργιαστική βλάστηση και όλα μαζί δημιουργούν ένα γλυκό συναίσθημα που μόνο να εμπνεύσει μπορεί. Αν λοιπόν έχετε κάποιες καλλιτεχνικές ανησυχίες ή αν είστε απλά ερωτευμένοι, η λίμνη Κόμο και τα περίχωρά της είναι ο καλύτερος καμβάς για να ζωγραφίσετε τη δική σας μοναδική εμπειρία.

Στα πόδια των Αλπεων
Στα ρωμαϊκά χρόνια ονομαζόταν Λάριο (από το λατινικό Larius Lacus), ενώ οι Λομβαρδοί την λένε λίμνη του Κομ (Lach de Comm). Η ιστορία της παρουσίας της στην περιοχή χάνεται στις μακρινές γεωλογικές εποχές καθώς πρόκειται για μία φυσική λίμνη που σχηματίστηκε από τους παγετώνες που υποχωρούσαν προς τα βόρεια με την άνοδο της θερμοκρασίας. Το μέγεθός της φτάνει τα 146 τ.χλμ. και είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας. Το βάθος της φτάνει τα 400 μέτρα καθιστώντας τη μία από τις βαθύτερες λίμνες της Ευρώπης και μάλιστα ο πυθμένας της βρίσκεται 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.


Το σχήμα της λίμνης μοιάζει με ένα ανεστραμμένο κεφαλαίο ύψιλον (Υ), δημιουργώντας τρεις μεγάλους βραχίονες με οφιοειδείς όχθες που δεν δίνουν στον επισκέπτη της να καταλάβει το μέγεθός της. Στα βόρεια σηκώνονται απότομα οι Αλπεις και μπορεί κανείς να δει τις νότιες αποκλίσεις τους από παντού, ενώ στα νότια οι λόφοι ηρεμούν γρήγορα μέχρι που φτάνουν στις πεδιάδες γύρω από το Μιλάνο το οποίο απέχει μόλις 40 χλμ. από τη λίμνη. Ο κύριος όγκος της λίμνης, δε, κινείται παράλληλα με τα ιταλοελβετικά σύνορα με πολλές ακόμα διάσημες λίμνες γύρω της να διαδέχονται η μία την άλλη, όπως τη λίμνη του Λουγκάνο, τη Ματζόρε, την Ορτε, του Βαρέζε, του Κομπάντιο και του Μονάτε.


Ηλιακό ρολόι στη Varenna

Φωτογραφία: Ηρακλής Μηλας


Ανάμεσα στις κορυφές του «Υ», δηλαδή των δύο νοτιότερων σημείων της λίμνης υπάρχει η περιοχή που οι Ιταλοί ονομάζουν Triangolo lariano, με μια ελεύθερη μετάφραση: το Λαριανό Τρίγωνο. Πρόκειται για μια περιοχή με υποαλπικούς λόφους μέσα στην οποία απλώνονται πέντε ακόμα λίμνες που ανήκουν υδρολογικά στη λίμνη Κόμο και που αξίζει να ανακαλύψετε στην περιήγησή σας: Μοντορφάνο, Αλσέριο, Σεγκρίνο, Πουσιάνο και Ανόνε.

Η λίμνη Κόμο είναι δημιούργημα του ποταμού Αντα που ξεκινάει από τις Αλπεις, περνάει από τη λίμνη και καταλήγει στον μεγάλο ποταμό της Βόρειας Ιταλίας, Πο. Σε αυτό το κατακερματισμένο τοπίο από μικρές και μεγάλες λίμνες, ψηλά βουνά και απότομους λόφους, ποτάμια και χαράδρες η παρουσία της πλούσιας βλάστησης είναι συνεχής, καθώς το ηπιότερο κλίμα που δημιουργεί η λίμνη είναι ιδανικό για την ανάπτυξη δεκάδων ειδών φυτών.

Πρέπει στο ταξίδι σας να λάβετε υπόψη σας ότι για να ολοκληρώσετε περιμετρικά τις διαδρομές σας γύρω από τη λίμνη Κόμο θα διανύσετε πάνω από 170 χλμ. συναντώντας πόλεις, χωριά και απομονωμένες βίλες πάνω στις όχθες. Οι πιο μεγάλες πόλεις, το Κόμο, απ’ όπου πήρε το όνομά της, και το Λέκο είναι έξυπνα χτισμένες στα πιο μακρινά σημεία, στις δύο κορυφές του ανεστραμμένου «Υ».

Διαχρονικός μαγνήτης ελιτισμούΣτιγμές γνήσιου ιταλικού ταμπεραμέντου στην πλατεία της Varenna

Φωτογραφία: Ηρακλής Μηλας
Η λίμνη Κόμο υπήρξε ιστορικά ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς διάσημων προσωπικοτήτων στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ποίησης. Πλέον οι μεγάλοι Ευρωπαίοι συγγραφείς και καλλιτέχνες του 18ου και του 19ου αιώνα που εμπνεύστηκαν από τη γαλήνια ομορφιά της λίμνης έχουν αντικατασταθεί από τους διάσημους ηθοποιούς του Χόλιγουντ και τους ζάπλουτους του πλανήτη. Η λίμνη υμνήθηκε στην ιταλική και παγκόσμια λογοτεχνία από τους αρχαίους Ρωμαίους μέχρι και τον 20ο αιώνα. Από τον Γάιο Κάτουλλο και τον Παύλο τον Διάκονο μέχρι τον Μαρκ Τουέν, τον Χέμινγουεϊ, τον Ντοστογιέφσκι και τον Μπέκετ η λίμνη Κόμο αποτέλεσε φάρο αναφοράς για τα μεγάλα έργα της εποχής του ρομαντισμού.Ο τόπος έχει συνδεθεί για αιώνες με τη βασιλική οικογένεια των Λομβαρδών που εδώ έβρισκαν αναψυχή αλλά και καταφύγιο από τις επιδρομές. Από τον 17ο αιώνα και μετά γίνεται πόλος έλξης για πολλές ακόμα βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης και τα πρώτα μικρά παλάτια που τώρα κοσμούν τις όχθες της λίμνης άρχισαν να χτίζονται.

Μέχρι που στα μέσα του 18ου αιώνα ένας από τους διασημότερους Ιταλούς ρομαντικούς ποιητές, ο Αλεσάντρο Μαντσόνι, τοποθετεί τη λίμνη Κόμο ως το πρωταγωνιστικό σκηνικό της πιο δημοφιλούς ιστορίας αγάπης της εποχής, του «I Promessi Sposi», προσελκύοντας από τότε εκατοντάδες γνωστούς και άγνωστους καλλιτέχνες. Σήμερα μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας και να συναντήσετε σε κάποιο καφέ ή σε κάποιο παραδοσιακό μπακάλικο τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, τη Σάρον Στόουν, τον Τζορτζ Κλούνεϊ, τον Ροναλντίνιο ή τη Μαντόνα.

Η πρωτεύουσα της λίμνης
Το Κόμο βρίσκεται χτισμένο ανάμεσα σε δύο ψηλούς λόφους που καταλήγουν στις όχθες του νοτιοδυτικού άκρου της λίμνης. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό και την αφετηρία για τις περιηγήσεις σας γύρω από τη λίμνη, ενώ εδώ θα βρείτε και κατάλυμα σχετικά πιο εύκολα και πιο φθηνά από άλλες περιοχές της λίμνης.


Η εντυπωσιακή Αγία Τράπεζα του καθεδρικού ναού του Como

Φωτογραφία: Ηρακλής Μηλας


Αν και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης των 85.000 κατοίκων που δέχεται, συνήθως το καλοκαίρι, έναν τουρισμό της τάξης των 300.000 ταξιδιωτών, δεν είναι ιδιαίτερα παραδοσιακό, εντούτοις κοντά στη λίμνη, όπου βρίσκεται και η παλιά πόλη, ξεκινάς να συναντάς τα οικιστικά στοιχεία που κάνουν την περιοχή μοναδική.

Με κεντρικό άξονα την Οδό Αλεσάντρο Βόλτα (Via Alessandro Volta) -ο μεγάλος Ιταλός φυσικός κατάγεται από εδώ- μπορείτε να ξεκινήσετε το περπάτημά σας στα μικρά στενά του Κόμο, όπου μετά από λίγη ώρα θα συναντήσετε τον καθεδρικό ναό της Santa Maria Assunta, τις βασιλικές San Fedele και Sant’Abbondio και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Μπορείτε να ξαποστάσετε και να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί ή έναν γρήγορο εσπρέσο στη μικρή και όμορφη πλατεία Piazza Martinelli που βρίσκεται στο κέντρο της παλιά πόλης.

Πάνω στην προκυμαία απλώνεται η μεγαλύτερη πλατεία του Κόμο, η Piazza Cavour, ενώ αξίζει να ξεκινήσετε μια βόλτα δίπλα στα νερά της λίμνης που σας οδηγεί στους κήπους Giardini del Tempio Voltiano όπου βρίσκεται το Tempio Voltiano, ένα νεοκλασικό, εμβληματικό κτίριο του Κόμο που λειτουργεί σαν μουσείο για το διάσημο τέκνο της πόλης, τον Αλεσάντρο Βόλτα.

Από το Κόμο μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ που μετά από 10 λεπτά θα σας ανεβάσει 700 μέτρα ψηλότερα στη συνοικία του Μπρουνάτε (Brunate), απ’ όπου θα θαυμάσετε την όμορφη θέα προς την πόλη και τη λίμνη, την εκκλησία του Αγίου Αντρέα, ενώ λίγο πριν ξεκινήσετε το οδοιπορικό γύρω από τη λίμνη, αξίζει να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια του μικρού οικισμού.


Βίλες που κρέμονται πάνω από τις όχθες. Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα της λίμνης

Φωτογραφία: Ηρακλής Μηλας


Μία ακτογραμμή σαν περιδέραιο με πολύτιμους λίθους
Στους δρόμους που αγκαλιάζουν τη λίμνη θα δείτε να σας προσπερνούν μερικά από τα πιο ακριβά αυτοκίνητα, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί οι δρόμοι είναι στενοί και η θέα μπορεί εύκολα να σας αποσπάσει την προσοχή. Μόλις 32 χλμ. από το Κόμο βρίσκεται μια κωμόπολη που πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει ως μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης. Το Μπελάτζιο (Bellagio), το πιο φημισμένο θέρετρο της λίμνης με τις εντυπωσιακές πολύχρωμες βίλες, τα ανθοστόλιστα μπαλκόνια, τις γκαλερί που είναι κρυμμένες στα πλακόστρωτα καλντερίμια του, τις γραφικές καμάρες και ένα σωρό ακόμα υπέροχα οικιστικά στοιχεία είναι σίγουρα το μαργαριτάρι της λίμνης Κόμο.

Αφήστε το αμάξι και περπατήστε. Το Μπελάτζιο είναι χτισμένο πάνω σε μία τριγωνική χερσόνησο που βρίσκεται ακριβώς στη μέση της λίμνης, εκεί που συναντιούνται οι τρεις μεγάλοι βραχίονες που τη σχηματίζουν. Πόλος έλξης για τα ερωτευμένα ζευγάρια, οι δρόμοι του είναι γεμάτοι από πολυτελή ξενοδοχεία και υπέροχες τρατορίες. Κάντε μια βόλτα στη γεμάτη με ανθισμένα παρτέρια παραλιακή προμενάντ και κατευθυνθείτε στο απώτερο σημείο της χερσονήσου που ονομάζεται La Punta για να πιείτε ένα κρασί κοιτάζοντας τις πολυάριθμες βάρκες να μετακινούνται στα ήρεμα νερά με φόντο τις χιονισμένες Αλπεις.

Στις όχθες της λίμνης, στο Μπελάτζιο, βρίσκεται και η νεοκλασική Villa Melzi, φημισμένη για τους πλούσιους κήπους της αλλά και για τα πολλά σημαντικά έργα τέχνης που φιλοξενεί. Η βίλα, που χτίστηκε για λογαριασμό ενός αξιωματικού του Ναπολέοντα, ανήκει σήμερα σε μία από τις διακεκριμένες οικογένειες της Λομβαρδίας, η οποία τη διατηρεί ανοιχτή από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο για το κοινό.


Το Bellagio με τα πολύχρωμα κτίρια, όπως φαίνεται από τη δυτική όχθη

Φωτογραφία: Ηρακλής Μηλας


Εδώ βρίσκεται και η πολυτελής, ιστορική Villa Serbelloni που στα δωμάτιά της έχουν φιλοξενηθεί, μεταξύ άλλων, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Τζον Φ. Κένεντι και ο Κλαρκ Γκέιμπλ και πλέον λειτουργεί ως ξενοδοχείο που διακρίνεται για τους ζωγραφιστούς τοίχους, τα περσικά χαλιά, τους κρυστάλλινους πολυελαίους και τα αυτοκρατορικά αρ νουβό έπιπλα.

Στη μικρή Βαρένα
Το Μπελάτζιο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς στάσεις για τις βαρκούλες και τα κότερα που διασχίζουν τη λίμνη. Μπείτε σε ένα φεριμπότ προς τη Βαρένα (Varenna), την πρώτη στάση προς τις ανατολικές όχθες και ένα από τα ομορφότερα στολίδια της περιοχής. Χτισμένη αμφιθεατρικά στα βράχια με σπιτάκια βαμμένα στα χρώματα της τερακότας για πολλούς ξεπερνάει σε ομορφιά το Μπελάτζιο.

Περπατήστε μέχρι τη μαγική πλατεία του Αγίου Γεωργίου (Piazza San Giorgio) που στη μία άκρη της βρίσκεται ο ναός που της δίνει το όνομά της και στην άλλη ο μικρός όμορφος ναός S. Giovanni Battista και προχωρήστε προς το νότιο άκρο όπου δύο εντυπωσιακές βίλες, η Villa Cipressi και η Villa Monastero, καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης με ένα κάστρο από πάνω τους να τις στεφανώνει. Ιδιαίτερα όμορφα στοιχεία που συμβάλλουν στην ομορφιά της Βαρένα είναι τα γραφικά λιμανάκια και οι όρμοι που κρύβουν μικρές βοτσαλωτές παραλίες.

Κλείνοντας τον μαγικό κύκλοΤα πιο παραδοσιακά χωριά είναι γεμάτα από γκαλερί. Εδώ η τέχνη θριαμβεύει.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μηλας
Η λίμνη Κόμο πέρα από τις πιο γνωστές της κωμοπόλεις κρύβει και μυστικά που κανείς τα ανακαλύπτει κάνοντας τον γύρο τής. Με αφετηρία το Κόμο και κατεύθυνση προς τα νοτιανατολικά φτάνετε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της λίμνης, το Λέκο (Lecco). Χτισμένο στον μυχό του ανατολικού βραχίονα που ενώνει τη λίμνη Κόμο με τη λίμνη Γκαρλάτε, απ’ όπου ο ποταμός Αντα συνεχίζει το ταξίδι του, το Λέκο είναι μια σύγχρονη πόλη και μόνο κατά μήκος της Via Battisti της προκυμαίας συγκεντρώνει κάποια πιο γραφικά κτίρια.Συνεχίστε τον κεντρικό φιδίσιο δρόμο που κινείται παραλιακά προς τα βόρεια. Μετά από λίγα χιλιόμετρα ξεκινάνε τα χωριουδάκια, άλλα πάνω στις όχθες με όμορφα μικρά λιμάνια και άλλα σκαρφαλωμένα στους λόφους. Στη σειρά απλώνονται η Αμπάντια Λαριάνα (Abbadia Lariana), το Λιντζανίκο (Linzanico), η κωμόπολη Μαντέλο ντελ Λάριο (Mandello del Lario), το πανέμορφο Ολκιο (Olcio) και η Λιέρνα (Lierna) μέχρι να φτάσετε οδικώς αυτήν τη φορά στη Βαρένα. Αμέσως ακολουθούν οι γραφικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί του Μπελάνο (Bellano), του Ντέρβιο (Dervio) και της Ολγκιάλσα (Olgiasca) όπου σε μια κατάφυτη χερσόνησο βρίσκεται το μεσαιωνικό μοναστήρι της Santa Maria di Piona που αξίζει να επισκεφθείτε.

Λίγο αργότερα ο δρόμος οδηγεί στην Γκέρα Λάριο (Gera Lario) και το Σορίκο (Sorico), το βορειότερο σημείο της λίμνης, όπου η τελευταία ενώνεται με τη λίμνη Μέντζολα και απ’ όπου ξεκινάνε οι ορεινές διαδρομές προς το ιταλικό τμήμα των Ανατολικών Αλπεων.

Η δυτική όχθη
Η διαδρομή μέχρι τη γραφική Γκραβεντόνα (Gravedona) με τα πολλά ξενοδοχεία είναι πιο τουριστική και πολύβουη και πηγαίνοντας για το Μενάντζιο (Menaggio) αξίζει να κάνετε μια στάση στο παραθαλάσσιο χωριό της Santa Maria Rezzonico, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της δυτικής ακτογραμμής στο οποίο πρωταγωνιστεί το παραθαλάσσιο κάστρο.


Η είσοδος της Villa Carlotta με το συντριβάνι και τους ολάνθιστους κήπους

Φωτογραφία: Ηρακλής Μηλας


Στο μέσο περίπου της δυτικής όχθης απλώνεται το Μενάντζιο, άλλη μια υπέροχη κωμόπολη της λίμνης Κόμο, όπου αξίζει να επισκεφθείτε τη Villa Mylious Vigoni. Από εδώ η διάσημη λίμνη Λουγκάνο απέχει μόλις 10 χλμ. και είναι εντυπωσιακή η διαφορά στα χρώματα και την ατμόσφαιρα των δύο λιμνών παρά τη μικρή τους απόσταση. Η λίμνη Κόμο είναι πολύχρωμη και ζωντανή, ενώ αυτή του Λουγκάνο πιο σκοτεινή και μονότονη.

Η διαδρομή στα δυτικά συνεχίζει στη σκιά των βουνών του San Benedetto και περνάει από το κοσμοπολίτικο θέρετρο Τρεμέτζο (Tremezzo). Εδώ βρίσκεται η πιο διάσημη έπαυλη της λίμνης, η Villa Carlotta. Χτισμένη στις αρχές του 18ου αιώνα για λογαριασμό του μαρκήσιου Κλέριτσι, η βίλα διακρίνεται για τους μεγάλους κήπους της, τα σιντριβάνια και τα μοναδικά γλυπτά της στα οποία πρωταγωνιστεί το σύμπλεγμα του Αρη και της Αφροδίτης του γλύπτη Λουίτζι Αουγκούστι. Τέλος στον οικισμό Τσερνόμπιο (Cernobbio), σταματήστε στη «Villa d’Este», το πιο διάσημο ξενοδοχείο της λίμνης Κόμο, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία ξενοδοχεία του κόσμου.

Μουσείο από μετάξι
Το Κόμο είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του μεταξιού καθώς εδώ παράγονται τα 3/4 του συνόλου της ευρωπαϊκής παραγωγής. Στην πόλη βρίσκεται και το Μουσείο Μεταξιού (Museo Didattico della Seta). Εδώ μπορείτε να μάθετε τα μυστικά του μεταξο-σκώληκα, τα διάφορα στάδια παραγωγής και το πώς οι κορυφαίοι μόδιστροι του Μιλάνου επιλέγουν το αξεπέραστης ποιότητας μετάξι της πόλης. (Museo Didattico della Seta. Via Castelnuovo 9, Τηλ: 0039-031-303180, www.museosetacomo.com)


Η μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Αντρέα στο Brunate

Φωτογραφία: Ηρακλής Μηλας


ΔΙΑΜΟΝΗ

COMO

«Villa d’Este», www.villadeste.com. «Palace Hotel»,www.palacehotel.it. «Borgo Hotel», (www.hotelborgovico.it). «Como», www.hcomo.it

BELLAGIO

«Grand Hotel Villa Serbelloni», www.villaserbelloni.com. «Hotel Bellagio», www.hotelbellagio.it. «Hotel Du Lac»,www.bellagiohoteldulac.com.

ΦΑΓΗΤΟ

COMO

Για φαγητό πάνω στη λίμνη προτιμήστε το «Terrazzo Perlasca».

Για πολυτέλεια δειπνήστε στο «La Veranda di Villa d’Este», το εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου. Για ιταλική κουζίνα συστήνεται το «L’Angolo del Silenzio», για ψαρικά προτείνεται το «Spiaggia Villa Olmo», ενώ μια πιο καλλιτεχνική πρόταση είναι το ιστορικό εστιατόριο «Sociale» κοντά στο θέατρο της πόλης.


Χλιδάτη πισίνα μέσα στη λίμνη στο Tremezzo

Φωτογραφία: Ηρακλής Μηλας


BELLAGIO

Προτιμήστε το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Bellagio», καθώς και τα εστιατόρια «La Pergola», «Alle Darsene di Loppia», «La Busciona» και τη παραδοσιακή τρατορία «Barchetta».

VARENNA

Ξεχωρίζουν τα εστιατόρια «Olivedo», «Al Terrazo», «Crotto di Pino» και «Ristorant Gourmet».

ΔΑΥΪΔ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΗΛΑΣΤο Bellagio είναι γεμάτο γραφικά σοκάκια

Φωτογραφία: Ηρακλής Μηλας
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top