Δανοί ερευνητές βρήκαν ότι πρωτεΐνη της ελονοσίας επιτίθεται σε τρία είδη όγκων και κατάφεραν να τους συρρικνώσουν!


Πολύ κοντά στην ανακάλυψη νέας επαναστατικής θεραπείας για πολλές και σοβαρές μορφές καρκίνου βρίσκονται Δανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Η «δημοκρατία» μίλησε αποκλειστικά με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Αλί Ασάντι, ο οποίος δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος, καθώς η ομάδα του βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Ολα άρχισαν εντελώς τυχαία πριν από περίπου 10 μήνες, όταν οι Δανοί ερευνητές έψαχναν να βρουν έναν τρόπο προστασίας των εγκύων από την ελονοσία, ασθένεια που δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς «επιτίθεται» στον πλακούντα. Κατά τη διάρκεια, όμως, των ερευνών τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι πρωτεΐνες της ελονοσίας εκτός από τον πλακούντα «επιτίθενται» και στους καρκινικούς όγκους!

Η επιστημονική ομάδα του δρος Ασάντι διαπίστωσε πως και στις δύο περιπτώσεις η πρωτεΐνη που διαθέτει το παράσιτο της ελονοσίας αναζητά έναν υδρογονάνθρακα, ο οποίος βρίσκεται στα κύτταρα του πλακούντα αλλά και στα καρκινικά. Ο υδρογονάνθρακας αυτός εξασφαλίζει ότι ο πλακούντας μεγαλώνει γρήγορα και -όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές- εξυπηρετεί την ίδια λειτουργία και στους καρκινικούς όγκους. Αντίστοιχα, το παράσιτο της ελονοσίας που επιτίθεται στα κύτταρα του πλακούντα -πάντα σύμφωνα με τους Δανούς επιστήμονες- θα μπορούσε να επιτεθεί και στα καρκινικά!

Οι ερευνητές συνδύασαν το μέρος της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί το εμβόλιο της ελονοσίας για να εισέλθει στα κύτταρα με μια αντικαρκινική τοξίνη, η οποία εισήχθει στα καρκινικά κύτταρα.
Οι δοκιμές που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η μέθοδος αυτή κατάφερε να συρρικνώσει στο ένα τέταρτο του μεγέθους τους τους όγκους τριών διαφορετικών τύπων καρκίνου, του καρκίνου του προστάτη, του μαστού και του μη Χότζκιν λεμφώματος.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Ασάντι, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Σήμερα, 10 μήνες μετά τη σπουδαία ανακάλυψη, η ομάδα του μελετά τον τρόπο με τον οποίο η πρωτεΐνη της ελονοσίας «μεταναστεύει» και εξαπλώνεται, ενώ παράλληλα η έρευνα έχει επικεντρωθεί στον καθορισμό της κατάλληλης δόσης που θα χρειαστεί ο ανθρώπινος οργανισμός για να καταπολεμήσει τους καρκινικούς όγκους. Όλα πάντως είναι έτοιμα για τις κλινικές δοκιμές σε εθελοντές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη τριετία.

ΠΗΓΗ: δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top