Πρ. Παυλόπουλος: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία

Του Δημήτρη Μπούνια

Σαφείς αιχμές κατά των μνημονιακών θεσμών "φωτογραφίζοντας” τους μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημοκρατία, άφησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο Athens Democracy Forum.

"Πως να προφυλάξουμε τη δημοκρατία από τη διαβρωτική δύναμη μη κυβερνητικών οργανισμών που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά έχουν αποκτήσει τέτοια εξουσία” ώστε να επιβάλλουν τους κανόνες τους "σε εκλεγμένες κυβερνητικές δομές”, αναρωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο ίδιος αποκάλεσε μάλιστα αυτούς τους οργανισμούς "Κήνσορες οικονομικής συμπεριφοράς” και έθεσε το ερώτημα "ποιος θα φυλάει τους φύλακες;”

Εξάλλου, ο κ. Παυλόπουλος, αγγίζοντας τα τέσσερα θέματα του συνεδρίου, που διοργανώνουν οι New York Times, τα οποία είναι Θρησκεία - Μετανάστευση - Εξουσία - Χρήμα, έθεσε ως προκλήσεις για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία: "τη φυσική τάση που έχει κάθε κυβερνητική εξουσία να καταχράται τις εξουσίες της, τον πόλεμο και την προσφυγιά” αλλά και τη ματαιοπονία της προσπάθειας μεταφύτευσης δημοκρατικών θεσμών σε κράτη που δεν ήταν έτοιμα για αυτούς, χωρίς την απαραίτητη παιδεία, που συχνά έχει αντίθετα αποτελέσματα. 


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top