ΚΟΤΖΙΑΣ - ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Την πρόθεσή τους να ενδυναμώσουν «ακόμη πιο πολύ» τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, σχέσεις που έχουν τους τελευταίους μήνες μπει σε «γρήγορα κανάλια» διευρυνόμενης συνεργασίας, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εξέφρασαν χθες από την Κρήτη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ανταποκρινόμενος σε παλαιότερη πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε χθες στον νομό Λασιθίου στη βόρεια Κρήτη πραγματοποιώντας μια επίσκεψη ανεπίσημη μεν, αλλά πλούσια σε συμβολισμούς, οι οποίοι ξεπερνούν μάλιστα κατά πολύ το στενό πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Για τον Τούρκο ΥΠΕΞ η χθεσινή ανεπίσημη επίσκεψη ήταν άλλωστε και η πρώτη που αυτός πραγματοποιεί σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, γεγονός το οποίο από μόνο του στέλνει ένα μήνυμα. Το εν λόγω μήνυμα έμελλε μάλιστα να τονιστεί χθες ρητά και από την Κρήτη μέσα από σειρά επίσημων δηλώσεων, με τις δύο πλευρές να χαρακτηρίζουν το κλίμα «πολύ εποικοδομητικό».

«Η σημερινή μας συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες αλλά νομίζω και για την περιοχή ευρύτερα» δήλωσε χθες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογό του. Οι δύο υπουργοί είχαν χθες το μεσημέρι τρίωρο «φιλικό» τετ α τετ στην Ελούντα, με την ατζέντα να καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων ξεκινώντας από τις διμερείς σχέσεις και φτάνοντας στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Προσφυγικό, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το οποίο η Ελλάδα είχε σπεύσει από την πρώτη στιγμή να καταδικάσει.


«Εξέφρασα για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό λαό που αντιπάλεψε το πραξικόπημα» σημείωσε χθες ο κ. Κοτζιάς, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ από δίπλα όχι μόνο να εγκρίνει αλλά και να... επαυξάνει.

«Η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού καθώς και η ξεκάθαρη στάση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση έγιναν δεκτές με μεγάλη ευχαρίστηση από τον τουρκικό λαό, ο οποίος μάλιστα λέει ότι στην Ευρώπη, τον κίνδυνο που γνώρισε η Τουρκία κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει καλύτερα από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα ευχαρίστησε ονομαστικά όχι μόνο τον «φίλο του» Νίκο Κοτζιά αλλά και τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους. Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν εν συνεχεία χθες το απόγευμα το σπήλαιο στο οροπέδιο του Λασιθίου όπου σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε ο Δίας.

Το τρίπτυχο
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ εστίασε ιδιαίτερα στο τρίπτυχο συνεννόηση, διάλογος, συνεργασία, υπογραμμίζοντας την πρόθεση των δύο πλευρών να διευρύνουν περαιτέρω τους δεσμούς τους σε τομείς όπως η οικονομική συνεργασία, οι μεταφορές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και ο πολιτικός διάλογος. «Η προσπάθειά μας όλη έγκειται στο να δυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» συμφώνησε από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον θεσμό του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και στις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων, ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών δεν συζητήθηκε καθώς πρόκειται για ζήτημα που έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Κατά τα λοιπά, ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Τουρκία θέλει να κρατήσει τη συμφωνία στο Προσφυγικό» αλλά και την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα διασφάλισης της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη στη βάση συμβιβασμών οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να είναι «καλοί συμβιβασμοί και όχι σάπιοι», όπως σημείωσε με νόημα ο κ. Κοτζιάς.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top