Η Μόσχα δεν κρύβει την δυσφορία της σε σχέση με τις δηλώσεις άρνησης της συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ.Ερντογάν, καθώς στην εν λόγω συνθήκη περιέχονται και τα Στενά.

Πέραν τούτου η Ρωσία επιθυμεί το Αιγαίο να παραμείνει ελληνική θάλασσα, καθώς δεν εμπιστεύεται την διπλωματικά ανέντιμη Τουρκία, η οποία παραμένει πιστός σύμμαχος των Αμερικανών, με επιθετικές διαθέσεις απέναντι στα ρωσικά συμφέροντα.
Με ενδεχόμενη αλλαγή του status quo εις βάρος της Ελλάδας, οι Ρώσοι θα έχαναν τα τρία αγκυροβόλια που τώρα διαθέτουν στο Αιγαίο.
Το ένα εκ των οποίων, στην περιοχή νοτια της Λήμνου, είναι ο σταθμός των πλοίων που εισέρχονται και εξέρχονται από τα Στενά.
Το άλλο είναι έξω από την Αστυπάλαια και το τρίτο στα βορειοδυτικά της Ικαρίας.
Ως εκ τούτου, τέσσερα τουλάχιστον πολεμικά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, εφεξής θα περιπολούν μόνιμα στο Αιγαίο, ενώ το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνέτσοφ, το οποίο αποπλέει σε μία εβδομάδα από την Βόρεια Θάλασσα, θα κινείται νότια της Κρήτης, στέλνοντας προειδοποιητικά μηνύματα στην Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στις επερχόμενες εξελίξεις η Μόσχα μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίζας Ζαχάροβα, αναφέρει σε σχέση με την Ελλάδα:
«Λέω πράγματα γνωστά σε όλους, αλλά και πάλι θα ήθελα να πω, ότι η Ελλάδα για τη Ρωσία είναι ένας δοκιμασμένος και αξιόπιστος φίλος. Πολλοί λένε ότι είναι ακόμα και ομοϊδεάτης, και συμφωνώ απολύτως με αυτό, διότι αυτό ισχύει τόσο όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τα τρέχοντα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας». 
Στην πολιτική όλα έχουν να κάνουν με συμφέροντα. Έτσι θα εκπληρωθούν και οι προφητείες που θέλουν την Ρωσία να παρεμβαίνει υπέρ της Ελλάδας.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top