Διονύσης Ζακυνθινός


Η εντύπωση που έχει επικρατήσει σε γενικές γραμμές είναι ότι η φράση «όλοι έχουν από μία άποψη» ανήκει στον κινηματογραφικό ήρωα επιθεωρητή Κάλαχαν (γνωστό και σαν «Βρόμικο Χάρι») και όχι στον ηθοποιό που τον υποδύθηκε, τον Κλιντ Ιστγουντ. Ωστόσο, ο θρυλικός (αγγλιστί) «Ντέρτι Χάρι» δεν το έθεσε και τόσο κομψά. Στην ταινία «Στοίχημα θανάτου» («The Dead Pool») ανέφερε χαρακτηριστικά: «Well, opinions are like assholes. Everybody has one». Ας μείνουμε από την πλευρά μας ευγενικοί σ’ αυτήν τη στήλη και ας μην κάνουμε τη σχετική μετάφραση. Αλλωστε, οι αγγλομαθείς (και δόξα τω Θεώ αυτοί είναι πολλοί), καταλαβαίνουν το ακριβές περιεχόμενο της φράσης.

Παραμενοντας στην ουσία, δεν μένει παρά να επισημάνουμε ότι την εποχή που ο «Βρόμικος Χάρι» την εξεστόμισε δεν υπήρχε διαδίκτυο. Ανέκαθεν βέβαια όλες και όλοι είχαν άπο ψη (για τα πάντα;), όμως ο πρωταγωνιστικός ρόλος που παίζει πια το διαδίκτυο στη ζωή μας, ιδίως διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των λεγόμενων social media, αναβάθμισαν αισθητά την προσωπική γνώμη
εκάστου από εμάς. Υπό την έννοια ότι η απήχησή της δεν περιορίζεται πλέον στο στενό οικογενειακό και φιλικό περίγυρο, αλλά επεκτείνεται σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, σε μια ανώτερη σφαίρα χωρίς όρια και περιορισμούς. Είναι αυτή ακριβώς η μεγέθυνση που δίνει την αίσθηση της παντοδυναμίας και του μεγαλείου σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ασήμαντες μάλλον προσωπικότητες, να εξωτερικεύσουν προσωπικά τους σύνδρομα και αδιέξοδα.Τουτέστιν, τα βγάλουν τα εσώψυχά τους, τα απωθημένα τους.

Ετσι, μπροστα στην οθόνη του υπολογιστή, μέσα από την ασφάλεια που τους παρέχει το διαδίκτυο, πιάνοντας στα χέρια τους το πληκτρολόγιο νιώθουν κυρίαρχοι, πανίσχυροι, ικανοί να συντρίψουν τον οποιονδήποτε με οδοστρωτήρες τη μικρότητα τους, τη ζηλοφθονία τους, την κακία τους, εν γένει τα κόμπλεξ τους.Επιχαίρουν για το… κακό που έπαθαν οι καναλάρχες που δεν πήραν τηλεοπτική άδεια, αγνοώντας τυφλωμένοι από τα σύνδρομα τους ότι κανένας Βαρδινογιάννης ή Κοντομηνάς δεν θα πάθει τίποτα, καθώς εκείνοι που θα την πληρώσουν θα είναι μισθωτοί, εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να περάσουν στην κατηγορία των ανέργων.


Λοίδορουν τον Αλέξανδρο Βέλλιο, έναν άνθρωπο που επέλεξε να δώσει με θάρρος ένα αξιοπρεπές τέλος στη ζωή του, δίνοντας παράλληλα σε όλους μας ένα γερό μάθημα ζωής. Και την ίδια ώρα, εκφράζουν απόψεις επί παντός επιστητού με την πεποίθηση ενός ειδικού.Εάν ο «Βρόμικος Χάρυ» εξέφραζε στις μέρες μας για μια ακόμη φορά θέση για την ατομική άποψη είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τη διατύπωνε με ακόμη πιο… «βρόμικο» τρόπο.

Αλλωστε, παρ’ ότι υπάρχει η εκτίμηση πως «δεν υπάρχουν αισχρά λόγια, υπάρχουν αισχροί άνθρωποι», σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα δύο συμβαδίζουν.


Πηγή Εφημερίδα Πελοπόννησος
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top