ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΟΥ


Ενα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, που προς το παρόν δεν παράγει αποτέλεσμα, αντιθέτως «διαιωνίζει» τις χωρίς «δια ταύτα» συζητήσεις, συνεχίζει να εξελίσσεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.

Δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τετ α τετ Γεννηματά και Θεοδωράκη στις πρώτες μέρες του φθινοπώρου

Η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη αναβλήθηκε δυο φορές μέσα στον Αύγουστο και έμπειρα στελέχη που παρακολουθούν τις κεντροαριστερές καντρίλιες προβλέπουν ότι το τετ α τετ δύσκολα θα πραγματοποιηθεί εντός των πρώτων φθινοπωρινών ημερών.

Ετσι κι αλλιώς η Χαριλάου Τρικούπη και η Σεβαστουπόλεως ετοιμάζουν σ΄ αυτήν τη φάση την «εικόνα» των αρχηγών τους στη φετινή ΔΕΘ, όπου εκ των πραγμάτων τα δύο κόμματα θα κριθούν για την αυτόνομη πορεία τους. Το ραντεβού πάντως των δύο αντιπροσωπειών, που είχε κλειστεί για αύριο, θα γίνει κανονικά, αν και «πηγές» του Ποταμιού έλεγαν χθες ότι δεν χρειάζεται βιασύνη αλλά σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για τον νέο δρόμο των όμορων πολιτικών δυνάμεων. Οι ίδιες δε «πηγές» τόνιζαν στους συνομιλητές τους στο περιστύλιο της Βουλής ότι «δεν γίνεται να προσπαθείς να ενώσεις δύο κτίρια με... ελενίτ» κι ότι «το ΠΑΣΟΚ βιάζεται».

Οι γνωρίζοντες άλλωστε υποστηρίζουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει να στήσει πρόωρες κάλπες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το κόμμα του να ανοίξουν ουσιαστικό διάλογο με προσωπικότητες και άλλες συλλογικότητες του χώρου (όπως με το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου). Στελέχη εν τω μεταξύ του Ποταμιού που δεν καλοβλέπουν το φλερτ με το ΠΑΣΟΚ, το επικρίνουν για επικοινωνιακή... φλυαρία μέσα στον Αύγουστο, παρότι δεν είχε προχωρήσει στο ανώτερο επίπεδο ο διάλογος. Σημαντική διαφωνία που χωρίζει τα δύο επιτελεία είναι η σειρά των βημάτων. Να εκλεγεί πρώτα η νέα ηγεσία του νέου φορέα ή να προηγηθεί συνδιάσκεψη, συνέδριο ή κάτι σχετικό; Είναι το ερώτημα στο οποίο δίνουν διαφορετικές ακόμη απαντήσεις.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο «γάμος» θα γίνει μόνο αν θέλουν και οι δύο πλευρές, που σε κάθε περίπτωση αναζητούν ενίσχυση του ρόλου τους ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Το ερωτηματικό φυσικά που απασχολεί όλους όσοι κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, προς το παρόν, είναι ποιοι και πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία εφόσον τα κόμματα πατήσουν το «κουμπί» για την ενοποίηση του χώρου. Διότι μπορεί μέχρι στιγμής να έχουν δηλώσει τρεις ότι θα είναι υποψήφιοι (η Φ. Γεννηματά, ο Σ. Θεοδωράκης και ο Θ. Θεοχαρόπουλος) αλλά τα προγνωστικά λένε ότι στη συνέχεια μπορεί είτε να αποχωρήσουν είτε να προστεθούν υποψήφιοι. Για παράδειγμα ουδείς ακόμη σπεύδει να προβλέψει τη στάση του Γ. Παπανδρέου ή να αποκλείσει πιθανή υποψηφιότητα του Ν. Ανδρουλάκη ή του Γ. Μανιάτη...

Στο ζήτημα της συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του Ποταμιού, το στοίχημα είναι να κινητοποιηθούν ευρύτερες δυνάμεις και το εγχείρημα να μην περιοριστεί μόνο στη συνεργασία Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού.

Κατά τις εκτιμήσεις ηγετικών στελεχών του Ποταμιού, χρειάζεται χρόνος και ήδη ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει σειρά επαφών με προσωπικότητες του χώρου.

Μέσα στον Σεπτέμβριο τοποθετείται και η συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού με τη Φώφη Γεννηματά, που εκκρεμεί εδώ και καιρό. Στο Ποτάμι επιθυμούν να έχει επέλθει συμφωνία στο πλαίσιο και στις διαδικασίες και η συγκεκριμένη συνάντηση να την επισφραγίσει.

Επίσης, έγινε συζήτηση για τις προτάσεις που θα διατυπώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην επίσκεψή του στη ΔΕΘ στις 14 Σεπτεμβρίου.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top