Η ανατριχιαστική αυτή εικόνα είναι το αποτέλεσμα του εμφυλίου που μαίνεται στο Νότιο Σουδάν από το 2013 και συνεχίζεται χωρίς καμιά ουσιαστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Οπως συνήθως, όμως, κάποιοι εκμεταλλεύονται το χάος και θησαυρίζουν απομυζώντας τον πλούτο της χώρας και εκμεταλλευόμενοι συνεργασίες με ξένες εταιρείες, όπως αποκαλύπτει εκτενής έρευνα την οποία χρηματοδότησε και παρουσίασε ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Επί δύο χρόνια, μια ομάδα ερευνητών, που παραμένουν ανώνυμοι για λόγους ασφαλείας, αναζητούσαν πληροφορίες για να αποδείξουν πώς επωφελούνται οι πολέμαρχοι από την κατάσταση και ότι τα «πέτρινα χρόνια» του εμφυλίου για εκείνους είναι η εποχή των παχιών αγελάδων. Ο Κλούνεϊ μαζί με τον ακτιβιστή Τζον Πρέντεργκαστ και τον ηθοποιό Ντον Σιντλ χρηματοδότησαν και στη συνέχεια παρουσίασαν τα ευρήματα της ομάδας στο πλαίσιο του Sentry Project. Στο επίκεντρο της 65σέλιδης έκθεσης βρίσκεται ο πρόεδρος Σάλβα Κιίρ και το περιβάλλον του.

Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν έχει αποκτήσει τεράστια περιουσία και ακίνητα, την ώρα που ο στρατός του γκρεμίζει τα σπίτια του απλού κόσμου. Η πρώτη κυρία είναι μέτοχος σε κατασκευαστική εταιρεία και πρόεδρος μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι τρεις γιοι του ζεύγους έχουν μετοχές στην πετρελαιοβιομηχανία και κατασκευαστικές εταιρείες. Το επάγγελμα που αναφέρεται στις ταυτότητες των τελευταίων είναι «γιος του προέδρου».


Ο Κιίρ φυσικά αρνήθηκε τις αποκαλύψεις λέγοντας ότι έχουν πολιτικά κίνητρα, ωστόσο και οι αντίπαλοί του ζουν στην ίδια χλιδή. Η οικογένεια του ανταγωνιστή του, του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μαχάρ, ζει στην ίδια υπερπολυτελή γειτονιά του Ναϊρόμπι με τον πρόεδρο, σε απόσταση μόλις 100 μέτρων, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ένας ανιψιός του οικειοποιήθηκε μια εταιρεία ασφαλείας στο Νότιο Σουδάν χωρίς να αποζημιώσει ποτέ τη μητρική επιχείρηση και φυσικά χωρίς την παραμικρή συνέπεια.


Αλλοτε σύμμαχοι και τώρα αντίπαλοι ο πρόεδρος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νοτίου ΣουδάνΗ αγορά
Ο αρχιστράτηγος του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν, Πολ Μαλόνγκ Αουάν, που βρίσκεται στη λίστα του ΟΗΕ με τους εγκληματίες πολέμου, αγόρασε μια βίλα αξίας 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων στο Ναϊρόμπι και μάλιστα τοις μετρητοίς. Επιπλέον, έχτισε δύο κατοικίες στην Ουγκάντα συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ. Και ο κατάλογος των πλούσιων πολεμάρχων συνεχίζεται.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έκθεση είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα: οι θηριωδίες δεν πρόκειται να σταματήσουν και να ευδοκιμήσουν ειρηνευτικές προσπάθειες, όσο οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να επιτρέπουν στους πολέμαρχους να θησαυρίζουν ανενόχλητοι σε βάρος του λαού τους.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top